Bankalar düşük faizli tahvil/bono almak istemeyeceği için mevduat faizlerinde yükselişin sürmesi bekleniyor. Faizler KKM'de yüzde 25'lere yükselirken, TL mevduatta yüzde 30'u geçti. 2023, bankalar açısından 'öngörülmesi zor bir yıl' olarak tanımlanıyor. Ekonomist dergisinden Ceren Oral’ın haberine göre, bankaların öz kaynak kârlılık oranı; özel bankalarda yüzde 50'lerden yüzde 30'lara, kamu bankalarında yüzde 30'lardan yüzde 10-15'e gelebilir.
2022'de bankalardaki toplamda yüzde 364'lük rekor yüksek kâr artışını takiben 2023'te yıllık yüzde 23 daralma öngören Şeker Yatırım Kıdemli Bankacılık Analisti Sevgi Onur, "Banka endeksindeki geri çekilmeler orta vadeli yatırımcılar için alım fırsatı olarak değerlendirilmeli" diyor.
Onur; olası yeni düzenlemelerin yaratabileceği belirsizliğin hisse performanslarında belirleyici olabileceği ve satış baskısı yaratabileceği uyarısında da bulunuyor.
Ak Yatırım'dan Hakan Aygün'e göre; bankalara ilişkin değerlemelerine olumlu etki edecek gelişmeler, 'banka faiz marjlarını baskılayan makro ihtiyati tedbirlerin yumuşatılması, güçlü kredi artışının sürmesi, CDS oranının 400 baz puana doğru gerilemesi' olarak sayılabilir.
Aşağı yönlü risklerin öne çıkması ihtimaline eşit olasılık atfettikleri notunu da düşen Aygün; "Bankalardaki fiyat hedeflerimiz, özel bankalarda halen cazip ve güçlü getiri potansiyeli olduğuna işaret ediyor. Ancak belirsizlik riski nedeniyle temkinli yatırım yapılmasını öneriyoruz" diyor.
Bu noktada beş aracı kurumun banka hisselerine yönelik öneri ve hedef fiyatlarını bu konuda hazırladığımız tablomuzda detaylarıyla inceleyebilirsiniz. Burada en çok önerilen banka hisselerinin, Garanti BBVA, YKB ve Akbank olduğu da görülüyor.
BDDK, mevduat zaman aşımı süresini uzattı
Kur korumalı mevduatta rekor sürüyor
Döviz mevduatları 907 milyon dolar arttı