Yazdır

SVB’yi Twitter mı batırdı?

Tarih: 28 Nisan 2023 - 18:49

Sosyal medyanın finans dünyası üzerindeki etkileri mart ayındaki banka iflaslarının ardından yeniden tartışılıyor. Uzmanlar SVB’nin iflasında Twitter paylaşımlarının olağanüstü bir rol oynadığını belirtiyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Silicoon Valley Bank’in (SVB) iflası finans dünyasında sosyal medyanın yerini yeniden tartışma konusu haline getirdi. Financial News’in haberine göre iktisatçılar banka iflasının sosyal medya tarafından tetiklendiği tezini dikkatle takip ediyor.

Colorado Üniversitesi İşletme Okulu’ndan Dr Tony Cookson toplumun her kesimine yayılan sosyal medyanın gücüne işaret etti. Güçlü bir finans kurumu olarak görülen SVB’nin iki gün art arda gelen tweet yağmuruyla yıkılması ise daha önce hayal bile edilemeyecek nitelikte bir gelişmeydi. Ancak Silicon Vadisi’nin teknolojisi gerçekten de bir bankanın iflasına katkıda bulunabilecek nitelikteydi.

Cookson konuyla ilgili açıklamasında, “SVB, sosyal medya dönemine özgü bir banka işletmesinin görebileceği yeni bir riski kanalıyla karşı karşıya kaldı. Bu riskin ortadan kalkmasını beklemiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Finans uzmanı konuyla ilgili araştırmasında milyarlarca doların hızlı bir şekilde SVB’den çekilmesine neden olan hareketi araştırmak için Twitter gibi sosyal medya uygulamalarından paylaşılan mesajları topladı. Araştırma sosyal uygulamalarının sadece mevduat kaçışlarını risklerini ortaya çıkarmadığı sonucuna ulaştı. Cookson ve ekibinin araştırmasına göre sosyal medya SVB’deki mevduat kaçışlarını daha da kötü hale getirdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre SVB’nin iflasının büyük oranda bankanın bol miktarda girişim sermayesi varlığını tahvil piyasalarına yönlendirmesinden kaynaklandığı açıklamasıyla belirtilir. Zira finans çevrelerinde tahvil faizlerindeki yükselişle birlikte bankanın geçmişte aldığı tahvil varlıklarını değersizleştiği ve mevduat kaçışlarının karşılanması imkansız hale geldiği görüşü hakim.

Ancak Cookson ve ekibinin araştırması bankanın iflasındaki tek unsurun kötü yönetim olmadığını vurguluyor. Zira sosyal medyadan yayılan paniğin oluşturduğu risk de denklemin içerisinde.

Kurumsal firmalar için korunması en zor olan riskler öngöremedikleri risklerdir. Asıl işleri riskleri fiyatlandırmak olan finans kurumları bile göremedikleri şeylere karşı savunmasızdır.

Riskleri görmezden gelmek ve risklere karşı kör olmak arasında büyük bir fark var. Ancak Financial News’in haberine göre SVB her ikisine birden kurban gitti. ABD tarihindeki en büyük ikinci banka iflası, yöneticilerin, denetçilerin ve düzenleyicilerin başarısızlığı olduğu kadar hayal gücünün de başarısızlığıydı.

SVB’nin çöküşüyle ilgili temel gerçekler artık şaşırtıcı olmasa bile şok edici kalmaya devam ediyor. Yılın başında 209 milyar dolarlık varlığı ve 175 milyar dolarlık mevduatı olduğu belirtilen bankanın 8 Mart’taki borsa kapanışında ciddi bir tehlike altında olduğunu söylemek için çok fazla neden yoktu. 

Ancak SVB’nin bilançosunda koca bir gedik açması gerektiğini açıklamasının ardından 9 Mart’ta bankanın hisseleri çöktü ve 10 Mart’ta banka düzenleyici kurumların yönetimine girdi. ABD Merkez Bankası yetkilileri banka müşterilerinin ilk gün 42 milyar dolar ikinci günse 100 milyar dolar mevduat çekmek için başvurduğunu açıkladı.

Bankanın karşı karşıya kaldığı durum bariz bir risk değildi. Akademisyenler koordinasyonun banka işlemlerinin kilit unsuru olduğunu onlarca yıldır biliyorlar. Yani bankanın mevduat sahiplerinin paralarını çekme niyetinde olup olmadıkları konusunda gerçek zamanlı bilgi sahibi olması gerekiyor. Bu bilgiyi edinmek çok da uzun olmayan bir süre öncesinde oldukça zordu. Bugünse mevduat sahipleri ile bankalar arasındaki ilişki çok daha yakın. Dr Cookson eski dönem mevduat kaçışlarını hatırlatarak “Birileri radyoda bir şeyler duyardı veya insanlar bankaların dışında kuyruklar oluştuğunu görürdü” diyor.

Ancak bugünse iletişim kurma biçimlerimiz olağanüstü biçimde hızlandı. Hızlı, verimli ve halka açık işlemler bankalardaki mevduat kaçışlarını da istenmeden ışık hızına getirdi.

SVB’yi ve bu 142 milyar dolarlık telefon oyununu anlamak için, Dr. Cookson ve meslektaşları Christoph Schiller, Corbin Fox, Javier Gil-Bazo ve Juan Felipe Imbet, paranın buharlaşmasına aşina bir şirketten veri aldı: Twitter.

SVB'ye yönelik endişeler özel WhatsApp sohbetleri ve Slack kanalları aracılığıyla yayılmıştı, ancak Twitter onları güçlendiren megafondu. Paylaşımlar araştırmacılar için de yararlı oldu. Zira mevduat sahiplerinin halka açık olarak yaptığı konuşmalar da izlenilebiliyordu.

Araştırmacılar halka açık bankalar üzerine atılan 5 milyondan fazla Twitter mesajını değerlendirdiler ve mart ayındaki SVB ve Signature Bank’in battığı iki kritik haftaya odaklandılar. Akademisyenler daha sonra tweet'leri duygulara göre sınıflandırmak ve startup topluluğundaki etkili seslerden gelen yayınları tanımlamak için bir anahtar kelime listesi kullandılar.

Bir sonraki adım, tweet'lerin zamanını ve etkisini yüzlerce bankanın ticaret faaliyetiyle karşılaştırmaktı. Araştırmacılar müşterilerin para çekme işlemlerine erişimleri olmadığından bankanın hisse senedi fiyatındaki hareketleri mevduat çıkışının temsili olarak kullandılar.

Araştırma sonuçlarına göre bankalar yönelik olumsuz Twitter mesajları negatif getirilere dönüştü. Bununla birlikte kendisini ‘inovasyon ekonomisinin finansal ortağı’ olarak adlandıran SVB için sosyal medyadaki paylaşımların etkileri daha yüksek portföylere sahip diğer bankalardan daha yüksekti.

Financial News’in haberinde Gamestop hisseleri hatırlatılıyor. Zira Reddit yatırımcıları spekülatif hisse GameStop’ı nasıl zirveye taşıdıysa Twitter da SVB’nin dinamiklerini aynı şekilde sonsuza kadar değiştirdi.

First Republic hisseleri ABD’yi alarma geçirdi

 

Kripto paralar bir tür suç aleti mi?

 

CEO’larda yaprak dökümü rekor düzeyde

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/svbyi-twitter-mi-batirdi/1736699