Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilisine göre Orta Doğu ve Orta Asya'daki bankaların geçen ay Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da yaşanan bankacılık kargaşası karşısında çok sınırlı bir riski var, ancak mali baskılar yüksek faiz oranları, dalgalı petrol fiyatları ve yıllarca süren çift haneli enflasyonun neden olduğu baskıları artırıyor.
Uluslararası Para Fonu'nun Orta Doğu ve Orta Asya departmanı direktörü Cihad Azour, bankacılık sektöründeki gerilimlerin, faiz oranlarını yükselten ve finansmana erişimi azaltan daha sıkı para politikalarının üzerine geldiğini söyledi.
Azour, Fas, Ürdün ve petrol ihracatçıları dahil olmak üzere iyi krediye sahip ve pazarlara erişebilen ülkeler ile mücadele eden diğerleri arasında büyüyen bir uçurum olduğunu söyledi.
Azour, "Endişeliyiz çünkü risk matrisi büyümeye devam ediyor: yüksek faiz oranları, petrol fiyatlarındaki oynaklık, jeopolitik gerilimler ve çift haneli enflasyona sahip olduğunuz arka arkaya üçüncü yıl" dedi.
Azour, yüksek borç seviyeleri, toplumsal huzursuzluk riski ve toplumsal cephedeki baskılar nedeniyle sıkı politikaları sürdürebilme becerisiyle ilgili endişeler şimdilik gölgede kaldığı için, finans sektöründeki istikrarın birincil kaygı olmadığını söyledi.
Libya'nın Orta Doğu’da en hızlı büyüyen ekonomi olması bekleniyor
Orta Doğu ve Körfez ülkelerine 25 milyar dolarlık ihracat
Orta Doğu ülkelerinde 1,3 trilyon dolarlık petrol geliri bekleniyor