FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de iş gücü piyasası gücünü koruyor ancak araştırmalar özellikle genç neslin çalışma hayatına gereken önemi vermediğini gösteriyor.
Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, ABD’li gençler pandeminin patlak vermesinin öncesine kıyasla daha az çalışıyor. Araştırmalar, çalışan veya iş arayan yetişkinlerin yüzdesinin ise giderek düştüğünü gösteriyor.
Genç nesil iş hayatına mesafeli
Insider’dan Grace Dean’in haberine göre, Ronald Reagan'ın eğitim sekreteri Bill Bennett, gençlere 'çalışmanın değerinin' öğretilmediğini iddia ediyor. 1985 ile 1988 yılları arasında Başkan Reagan'ın ekibinde görev yapan Bill Bennett, genç neslin işe karşı tutumu hakkında ‘çok endişeli' olduğunu söylüyor.
Bennett, Amerikalıların neden pandeminin patlak vermesinden öncesine göre daha az çalıştıklarını inceleyen yakın tarihli bir Bloomberg makalesiyle ilgili sorulara yanıt olarak bu açıklamaları yapıyor.
ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'ndan (Bureau of Labor Statistics - BLS) elde edilen veriler, çalışan kişilerin 2019 yılındaki haftada ortalama 39 saatlik çalışma süresine kıyasla Mart ayında haftada ortalama 38,4 saat çalıştığını gösteriyor. Maryland Üniversitesi'nden iki profesör tarafından yapılan araştırma, ABD’de haftalık ortalama çalışma süresinin genel olarak pandemi öncesine kıyasla 30 dakikadan fazla düştüğünü bulguluyor.
Diğer BLS verileri ABD iş gücü katılım oranının yani çalışan veya aktif olarak iş arayan yetişkinlerin yüzdesinin ülkenin ilk kez karantinaya girdiği Nisan 2020'de düştüğünü gösteriyor. O zamandan beri toparlanıyor olsa da veriler, iş gücüne katılım oranının pandemi öncesinde bile istikrarlı bir düşüş içinde olduğunu gösteriyor.
Bennett, “Ekonomiyi hareket ettirdikleri sürece zenginlerin fazla çalışmaması beni pek ilgilendirmiyor ama gençler için çok endişeliyim” diyor. Bennett, “Onlarla çalışmanın değeri hakkında konuşmadık, onlara bunu öğretemedik. Ebeveynler çocuklarıyla iş hayatı, neden çalıştıkları ve bunun ne kadar önemli olduğu hakkında konuşuyorlar mı? Bundan o kadar emin değilim. Üstelik, okullar bile kesinlikle bunu yapmıyor” şeklinde konuşuyor ve ekliyor: “Gençlerin işe karşı tutumu, onların bugünlerde yetişkinlerin yaptığı çoğu şeye karşı tutumları gibi: Mesafeliler.”
Tükenmişlik ve stres
BLS'den elde edilen veriler 16 ile 19 yaşları arasındaki kişilerin iş gücüne katılım oranının aslında pandemiden önceki yıllara göre daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak Z Kuşağı çalışanları, çalışma hayatında tükenmiş hissettiklerini söylüyor. Uzmanlar bunu, uzaktan çalışma ve pandemi sonrası strese bağlıyor.
Bennett'in yorumları, işletme sahiplerinin pandemi sırasında çalışan bulmakta zorlandıkları sırada tekrarladıkları bir ifade olan "Artık kimse çalışmak istemiyor” retoriğinin yankısını yapıyor gibi görünüyor. Pandemiyle birlikte insanlar iş hayatından ne beklediklerini yeniden düşünme fırsatı yakaladıkça, Amerikan iş gücü piyasasında büyük bir değişime tanık olunuyor. Pek çok kişi, daha iyi maaş ve sosyal haklar veya uzaktan veya esnek çalışma fırsatı sunan başka roller aramak için işlerinden ayrılıyor.
Tembellik ve işsizlik yardımları
İnsanlar iş başında koronavirüse yakalanmanın tehlikeleri konusunda endişelenirken, müşteriyle yüz yüze olan rollerde ise büyük bir eksilme görülüyor. Bazı insanlar ayrıca eğitime geri dönmek, erken emekli olmak veya bakım sorumluluklarına öncelik vermek için işlerinden ayrılıyor.
Ancak bunun yerine birçok işveren, tembellik ve hükümetin pandemi döneminde verdiği işsizlik yardımları nedeniyle personel almakta ve onları elde tutmakta zorlandıklarını iddia ediyor. Bennett, “İnsanlar çalışmadıkları için çek alıyorlar, buna alışıyorlar ve buna devam etmek istiyorlar” diyor.
Genç yetişkinler finansal bağımsızlığı ne zaman kazanır?
Dünyanın en genç milyarderleri
Dikkat! Hızla yayılıyor... Unutkanlık gençlerde neden yaygınlaşıyor?
Sevgilisinden ayrılan gençlere 4 milyon dolarlık destek
Z kuşağı emeklilik için daha çok para biriktiriyor
En hızlı borç biriktiren nesil Z kuşağı