Yazdır

Deneysel alzheimer ilacının amiloidi azalttığı görüldü!

Tarih: 02 Nisan 2023 - 11:54

ABD merkezli ilaç şirketi Eli Lilly, geliştirmeye çalıştıkları yeni nesil alzheimer ilacının (Remternetug) insanlar üzerindeki ilk test verilerini açıkladı.


Firma, İsveç'in Göteborg kentinde düzenlenen bir tıbbi bir konferansta 41 çalışma katılımcısından elde edilen ara verilerini sundu.

Buna göre, veriler, test edilen en yüksek üç dozda Remternetug alan 24 hastanın yüzde 75'inde amiloid klirensine ulaşıldığını ortaya koyuyor.

Tedaviye bağlı en yaygın yan etkinin 10 katılımcıda gözlemlenen ARIA-E olarak bilinen beyin şişmesi olduğu ve bir hastanın da ciddi yan etki nedeniyle tedaviyi bıraktığı kaydedildi.

Bu arada firma, antikor ilacın dozunun yüksekliği oranında etkinin de güçlü olduğunu belirtti.

"Remternetug"un intravenöz infüzyon yoluyla (sıvı maddenin doğrudan damar yoluyla verildiği tedavi) uygulandığı aktarıldı.

Euronews'teki habere göre; Indianapolis merkezli ilaç üreticisi, deneysel antikor için Faz III çalışmasına geçerken, deri altı (subkutan) enjeksiyon yoluyla daha uygun bir uygulama yöntemi olasılığı bulunduğu bilgisini de paylaştı.

Remternetug küresel geliştirme direktörü Dawn Brooks, amaçlarının doz seviyesi ve tedavi süresinin en iyi nasıl dengeleneceğini anlamak olduğunu dile getirdi.

Alzheimer derneğine göre ABD'de 6 milyondan fazla alzheimer hastası bulunuyor ve bu rakamın 2050 yılında yaklaşık 13 milyona yükselmesi öngörülüyor.

Bilim insanları, beyindeki "iç pusulanın" nasıl çalıştığını tespit etti

Öte yandan bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları araştırmada beynin çevresel değişiklikleri nasıl algıladığını ve "iç pusulasının" nasıl çalıştığını ortaya koydu.

Tech Explorist'in haberine göre, McGill Üniversitesinde bilim insanları, beyindeki "sinirsel pusula" ya da "iç pusula" olarak bilinen ve yön duygusunun temelini oluşturan yön merkezinin nasıl çalıştığını anlamak için araştırma yaptı.

Bilim insanları, en son görüntüleme teknikleriyle beyindeki sinirsel değişiklikleri izleyerek yön merkeziyle ilgili yeni bilgiler elde etti.

Araştırmanın, demans (bunama) gibi dejeneratif hastalıklarda hastaların yönünü şaşırmasına ve kaybolmasına neden olan süreçlerde ve çevresel değişikliklerde beynin yön duygusunu nasıl kullandığına da ışık tuttuğu belirtildi.

Araştırmacılar, görsel bilginin beynin iç pusulasını nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için kafalarını karıştıracak özeliklere sahip sanal ortama yerleştirdikleri farelerin beyinlerindeki sinirsel aktiviteyi izledi.

Sinirsel kayıt teknolojisindeki son gelişmeleri kullanan ekip, beynin iç pusulasının aktivitelerini benzeri görülmemiş doğrulukla tespit etmeyi başardı.

Farelerin beynindeki yön bulma sisteminin nasıl çalıştığına dair daha net bilgi elde eden araştırmacılar, beyindeki yön bulma hücrelerinin değişen çevrede kendini yeniden yönlendirme yeteneğini nasıl desteklediğini de keşfetti.

Araştırmacılar, yönleri kaybettirildikten sonra beyinlerinin iç pusulasında farelerin yönlerini yeniden bulmasını sağlayan "çevre edinci" adı verilen bir olgunun olduğunu tespit etti.

Harvard Üniversitesinden araştırmacı Zaki Ajabi, "Sanki kafa karıştırıcı durumlarda beynin iç pusulasının hızlı bir şekilde yeniden yönünü bulmasını sağlayan bir 'sıfırlama düğmesi' varmış gibiydi." dedi.

Ajabi, "Bu bulgular, sanal gerçeklik sistemlerinin yön bulma duygumuzu nasıl kolayca kontrol altına alabileceğini açıklayabilir." ifadesini kullandı.

Araştırmanın yazarları, çalışmada kullanılan farelere doğal olmayan görüntüler gösterilmesine rağmen sanal gerçeklik teknolojisinin hızla benimsendiğini göz önüne alarak bu senaryoların insanlara da uygulanabilir olduğunu ileri sürdü.

Austin'deki Texas Üniversitesinden araştırmanın ortak yazarı Xue-Xin Wei, "Araştırma, deneysel ve sayısal yaklaşımların davranışı yönlendiren beyin aktivitelerini nasıl daha iyi anlayabileceğimizi gösteriyor." açıklamasını yaptı.

McGill Üniversitesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Mark Brandon da "Bulgular alzheimer hastalığı için de önemli bilgiler barındırıyor çünkü alzheimer'ın ilk belirtilerinden biri, insanların tanıdık ortamlarda bile yönlerini şaşırmaları ve kaybolmalarıdır." görüşünü paylaştı.

Araştırmanın detayları Nature dergisinde yayımlandı.

İşte Alzheimer'a şifa olan süper besinler...

 

Çarpıcı araştırma: Alzheimer'ın ilk işareti gözlerde olabilir!

 

Her gün yapıyoruz dikkat! İşte Alzheimer'ın ana nedeni...

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/deneysel-alzheimer-ilacinin-amiloidi-azalttigi-goruldu/1731549