Şubat ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) gıda, eğitim ve lokanta otel kalemlerindeki aylık artış öncülüğünde yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) deprem nedeniyle, Gaziantep, Malatya ve Hatay bölgelerinde saha fiyatlarının derlenemediğini açıkladı. Bölgede afet sonrası devam eden yeniden yapı çalışmaları sebebiyle Mart ayında TÜFE derlemesine katılıp katılmayacağı belli değil. Güncel sayılara göre 50,000’den fazla kişinin hayatını kaybettiği, neredeyse 15 milyon kişiyi doğrudan etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından depremin toplam maliyetinin 100 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.
Mart ayına ait enflasyon oranı 3 Nisan Pazartesi günü belli olacak.
ENFLASYON ORANI BEKLENTİSİ
Reuters’ın 14 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette mart ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 50.1 ila %52.8 arasında değişiyor. Aylık enflasyonda tahminler yüzde 2 ila yüzde 3.85 bandında yer alırken ekonomistler gıda fiyatlarının yanı sıra eğitim, lokanta-otel ve kira kalemlerinde artış öngörüyor.
TÜFE, Ekim ayında 24 yılın zirvesi olan 85.51% seviyesine yükseldikten sonra baz etkisi ile düşüş göstermişti. Şubat ayında kuvveti gittikçe azalan baz etkisiyle %57.7’den %55.18’e sınırlı bir düşüş kaydetti. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonunun martta bir önceki aya göre %1.76 arttığını; açlık sınırının ise 9,591 TL ile mevcut asgari ücretin üzerinde gerçekleştiğini açıkladı.
Ekonomistler deprem sonrası gıda ve kira fiyatlarındaki değişimle baz etkisinin önümüzdeki aylarda etkisini yitireceğini tahmin ediyor. Ankette seçim öncesi enflasyonun seviyesi hakkında tahmin veren altı ekonomistin medyanına göre yıllık enflasyonunun %46.5 civarında gerçekleşmesi öngörülüyor. Şubat ayında yapılan ankette medyan %45 seviyesindeydi.
Kavcıoğlu: Enflasyonda gerileme sürecini adım adım yaşıyoruz
Depremin Türkiye ekonomisine etkisi: İşte ekonomistlerin ilk analizleri...
Türkiye ekonomisinde %3,1 büyüme bekleniyor