Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Bolu olan 4,8 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Bolu'daki deprem İstanbul, Ankara, Düzce ve Sakarya gibi çevre illerden de hissedildi.
Depremin 8,13 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.
Düzce ve Sakarya'da da hissedilen deprem nedeniyle panik yaşayan bazı vatandaşlar, sokağa çıktı.
AFAD Başkanı Sezer: An itibarıyla olumsuz bir durum yok
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bolu ilimizde meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında, an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Bölgedeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunarım." ifadelerini kullandı.
Bolu Valisi Kılıç: Bir binadakısmi çatlak olduğu ihbarı geldi
Bolu Valisi Erkan Kılıç da AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların son depremlerin ardından daha hassas davrandıklarını söyledi.
Depremin ardından çok sayıda kişinin sokağa çıktığını belirten Kılıç, "Şu an itibarıyla ilimizde herhangi bir can ve mal kaybımız yok. Sadece bir binayla ilgili kısmi çatlak olduğundan söz edildi, ihbar geldi. Onun dışında herhangi bir olumsuz durum söz konusu değil." bilgisini verdi.
Depremle ilgili Valilik olarak zaten duyarlılığın en üst seviyede olduğunu dile getiren Kılıç, şunları kaydetti:
"Bizler de bu konuda çalışmalar içerisine girdik zaten. Yerel yönetimler bu konuda neler yapabilir noktasında onların çalışma yürütmesi için onlara da bir yerde bilgi veriyoruz, eğitim faaliyetleri devam ediyor, rehberlik yapmaya çalışıyoruz. Az önce de zaten deprem konusunda üniversitede bir sempozyumumuz olacaktı. Bu sempozyumda da Bolu'da depremle ilgili ne durumdayız, hazırlık durumlarımız, neler yapılabilir noktasında bir programımız olacaktı."
Bolu Valiliğinin sosyal medya hesabında yer alan paylaşımda ise "İlimizde saat 13.55'te 4,8 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası tüm ekiplerimiz sahada tarama çalışmalarına ivedilikle başlamış olup şu ana kadar resmi makamlara iletilen herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Depremi hisseden tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun." ifadelerine yer verildi.
Düzce Valisi Cevdet Atay da Bolu'da meydana gelen depremin Düzce'de de hissedildiğini dile getirerek, "Panikleyerek korkan çocuklarımızı evlerine gönderiyoruz. Okullarda eğitime bugünlük ara verdik." diye konuştu.
İstanbul depremini tetikler mi? AFAD’dan açıklama
AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Bolu ve İran’da meydana gelen depremin ardından önemli değerlendirmelerde bulundu.
“ Şunu belirtmekte yarar var. 4.8 büyüklüğündeki deprem Kuzeydoğu Anadolu Fay zonunda meydana gelen bir deprem.” ifadelerini kullanan Tatar, birbirinden farklı artçı sarsıntılar meydana geldiğini söyledi.
Açıklamasının devamında “Marmara'dan geçen fayları tetiklemesi mümkün değildir. Depremin 39. günündeyiz 2 ana deprem sonrasında arkasından 6.4 büyüklüğündeki depremden sonra artçı sarsıntılar 17 bin 750'yi buldu. 18 bine yakın artçı sarsıntı meydana geldi.
Büyük bir bölümünü vatandaşlarımız hissetmiyor. 4 ile 5 büyüklüğündeki artçı sayısı 500'ü geçti. 505 tane artçı sarsıntı oldu. Dereceli bir şekilde sayıları azalıyor. Artçı sarsıntılar bir süre daha devam edecek.” ifadelerini kullandı.
Orhan Tatar, açıklamasının devamında hasarlı binalara dikkat çekerek “ Vatandaşlarımızın hasarlı binalara girmemeleri büyük önem taşıyor. 6 bin civarında artçı sarsıntı dışında birbirinden bağımsız depremlerin olduğunu söyleyebiliriz. 24 bin civarında depremin meydana geldiğini söylemek mümkün.
Hiçbir depremin saatini yerini olacağı günü bilmemiz mümkün değil. Ülkemiz Deprem ülkesi. Hissedebileceğimiz büyüklükte deprem üretebilecek faylar var.Doğru ve sağlıklı bilgiye erişmek vatandaşlarımızın en temel hakkıdır. Sosyal medya üzerinden yapılan tüm paylaşımda bu gerçeğin unutulmaması büyük önem taşıyor.” dedi.
Depremin maliyeti 105 milyar doları bulabilir
Deprem Araştırma Komisyonuna üye seçimi kararı Resmi Gazete'de