Avrupa Birliği (AB), Suudi Arabistan ile İran arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması kararını olumlu karşıladı.
Bir AB sözcüsü Cumartesi günü bloğun web sitesinde yayınlanan bildiride, "Avrupa Birliği, bu önemli adıma yol açan diplomatik çabaları takdir ediyor” dedi.
Açıklamada, "Suudi Arabistan ve İran bölgenin güvenliği için çok önemli ülkeler olduğundan, aralarındaki ikili ilişkilerin yeniden başlaması bölgenin bir bütün olarak istikrarına katkıda bulunabilir" ifadeleri kullanıldı.
Bildiride ayrıca, “Barış ve istikrarı teşvik etmek ve Ortadoğu'nun genelindeki gerilimleri azaltmak Avrupa Birliği için temel önceliklerdir. Avrupa Birliği, bölgedeki tüm ülkelerle kademeli, kapsamlı bir yaklaşım ve tam şeffaflık içinde ilişki kurmaya hazırdır" denildi.
Suudi Arabistan ve İran dün, Pekin'de delegasyonlar arasındaki görüşmelerin ardından diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması ve iki ay içinde büyükelçiliklerinin yeniden açılması konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.
Suudi Arabistan, İran ve Çin dün yaptıkları ortak açıklamada, Riyad ve Tahran’ın aralarındaki diplomatik ilişkileri yeniden başlatmayı ve en fazla iki aylık bir süre içinde büyükelçilik ve temsilciliklerini yeniden açmayı içeren bir anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Açıklamada, anlaşmanın devletlerin egemenliğine saygı gösterilmesini ve içişlerine karışmamayı içerdiği, ayrıca bunu etkinleştirmek için iki ülkenin dışişleri bakanlarının bir toplantı düzenlemesi, büyükelçi görevlendirilmesi ve aralarındaki ilişkileri güçlendirmenin yollarını tartışması konusunda fikir birliği olduğu kaydedildi. Taraflar ayrıca, 17 Nisan 2001'de imzalanan güvenlik işbirliği anlaşması ile 27 Mayıs'ta 1998’de imzalanan ekonomi, ticaret, yatırım, teknoloji, bilim, kültür, spor ve gençlik alanlarında işbirliğine ilişkin genel anlaşmanın etkinleştirilmesi konusunda da mutabık kaldılar.
Açıklamada, Devlet Başkanı Şi Cinping liderliğindeki Çin’in Suudi Arabistan ile İran arasındaki müzakerelere ev sahipliği yaptığı kaydedildi. Aradaki farklılıkların, kardeşlik bağı çerçevesinde diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesi için Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı tüzüklerinin ilke ve amaçlarına uyulacağı belirtilen açıklamada, Tahran- Riyad ilişkilerini normalleştirmek için 6 Mart'ta Pekin'de Çinli yetkililerin aracılığıyla müzakerelere başlayan İran ve Suudi Arabistanlı üst düzey güvenlik yetkililerinin anlaşmaya vardığı kaydedildi.(Şarkul Avsat)
Suudi Arabistan ile İran arasında tarihi anlaşma
ABD'den İran-Suudi Arabistan yakınlaşmasına destek
Zelenskiy, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Ferhan ile görüştü