Yazdır

Küresel finansın Türk kadın yöneticileri

Tarih: 08 Mart 2023 - 08:16

Her alanda yeniliğe ve gelişime katkıda bulunan kadınlar, iş dünyasında da fark yaratarak yaşamın her alanında iz bırakıyorlar. İş dünyasının rol model kadınları sağladıkları başarılarla topluma örnek oluyorlar.

Dünyanın en önemli mar­kalarının kaptan köşkün­de oturan Türk yöneticilerinin sayısı her geçen gün artıyor. Co­ca-Cola’dan BBVA’ya, BP’den Vodafone’a, Shell’den Unilever’e kendi alanlarında dünyaya yön veren markaların kaptan köşk­lerinde Türk yöneticiler yer alı­yor. Özellikle kadın yöneticile­rin elinin değdiği bu şirketlerin büyümeye olan katkısı da dikkat çekiyor. Dev gemilerin dümeni­ne geçen kadın kaptanların sayı­sının arttığı sektörlerin başında da finans ve bankacılık öne çıkı­yor. Dünya Bankası gibi uluslar arası kuruluşlardan CitiBank gi­bi küresel devlere kadar birçok finans şirketini yöneten veya yö­netim koltuğunda yer alan isim­leri sizler için derledik. ABD, İn­giltere, Hollanda, İsviçre gibi kü­resel finans merkezlerinin “Türk Leydileri” arasında dikkat çeken isimler var.

Elif Bilgi Zapporoli- BofA Merrill Lynch:

3 yıl önce Ame­rican Banker dergisi Elif Bil­gi Zapporoli’yi Bankacılık ve Finans sektö­ründeki “En Güçlü Kadınlar 2020” listesinde yer verdi. 12 yılı aşkın süredir Bank of America Merrill Lynch bünyesinde görev yapan Zappa­roli, bankanın müşterilere daha hızlı geri dönüş ve daha düşük fi­yatlar sunmak için yapay zekâ, makine öğrenimi, robotik ve oto­masyon kullanma çalışmalarının yönetilmesine önemli katkı sağ­ladıı Elif Bildin Zapporoli, aynı yıl Dünya Ekonomik Forumu tara­fından dünya genelinde “Gelece­ğin 100 Küresel Lideri” arasında gösterildi.

Hafize Gaye Erkan-Marsh McLennan:

ABD’de ekono­mi çevreleri­nin “Müthiş Türk Kızı” ola­rak tanıdığı Hafize Gaye Erkan Boğaziçi Üniversitesi’ni birincilikle bitir­di. Ardından Princeton Üniversi­tesi’nde doktora yapan Erkan, 2 yıllık süreci bir yılda tamamladı­ğı için 246 yıllık okulun tarihinde bir ilke imza attı. Harvard Üni­versitesi’nde İleri Yönetim Prog­ramı eğitimi alan Erkan, dünyaca ünlü yatırım bankası Goldman Sachs’ta kariyerinin ilk adımını attı. 250 milyar dolarlık varlığı yöneten First Republic Bank’ın 2014 yılında Kıdemli Başkan Yardımcısı, Yatırım Bölümü Baş­kanı ve Risk Yönetimi Eş Başkanı koltuğuna oturan Erkan, banka­nın Başkanı, eş CEO’su ve Yöne­tim Kurulu üyesi oldu. 2019 Cra­in'in Bankacılık ve Finansta Önemli Kadınlar listesine ve 2019 American Banker "İzlene­cek Kadınlar" listesine seçilen Erkan, Uluslararası Kadın Foru­mu üyesi.

Aylin Suntay - Gaia:

Modern Rus ekonomisinde ilklere imza atan Aylin Suntay, ülke­nin en önemli şirketi Gazprom’a ait finans birimlerin­den birini yöneterek adını tarihe yazdırdı. Enerji şirketine ait Gazprombank Fund’un CEO’luk görevini Moskova’da 5 yıl yöne­ten Suntay, şu anda özel sermaye­nin merkezi olan İsviçre’de kur­duğu Gaia Investment Advisors SA’ın Başkanı. Londra'da Coloni­al First State ve California'da farklı portföy yöneticisi olan Suntay, Cenevre, Londra, Zürih ve Asya'da Pictet Asset Manage­ment'ın Yatırımdan Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 2009'da yapılan İtalya'nın en önemli 100 fon yöneticisi ara­sında 10'uncu sırada yer alarak piyasaların dikkatini çeken Sun­tay'ın yönettiği ve kurucu ortağı olduğu Gaia, varlık yönetimi ve danışmanlık işinde yüksek net varlığa sahip ailelerle çalışıyor.

Serra Akçaoğlu-CitiBank:

Türk bankacı­lık sisteminde ilklere imza atan isimler­den biri de Ser­ra Akçaoğlu. Şu anda dün­yanın en büyük bankalarından biri olan 2.4 trilyon dolarlık varlı­ğı yöneten Citi Group’a ait banka­da en kritik ve güçlü görevlerden biri olan EMEA Bölgesi’ni yöne­tiyor. Bankacılığa 1986 yılında başlayan, Manufacturer’s Hano­ver Bank, Chemical Bank ve Koç­bank tecrübesinin ardından 2000 yılında Citibank’a Ticari Ürünlerden Sorumlu Bölüm Baş­kanı olarak katılan Akçaoğlu, 2008 yılında Citibank Türki­ye’nin ilk Türk Genel Müdürü olarak atandı. Akçaoğlu, EMEA Bölgesi’nde 2 bine yakın ulusla­rarası şirketin 8 binin üzerindeki iştirakinden sorumlu oldu.

Pınar Abay-ING:

Avrupa’nın en büyük finans kuruluşların­dan biri olan ING’nin Hol­landa’daki kaptan köş­künde yer alan Pınar Abay, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde tamamla­dıktan sonra işletme yüksek li­sansını Harvard Business Scho­ol’da yaptı. Kariyerine 1998 yılın­da, McKinsey & Company İstanbul ofisinde bankacılık sek­törü danışmanı olarak başlayan Abay, daha sonra Silikon Vadi­si’nde teknoloji alanındaki müş­terilerine hizmet verdi ve şirke­tin San Francisco ve New York ofislerinde çalıştı. McKinsey & Company Türkiye’nin bankacılık sektöründen sorumlu yönetici ortağı olarak görev alan Abay, 1 Ekim 2011 yılında ING Bank Türkiye Genel Müdürlüğü ve Yö­netim Kurulu Üyeliği’ni üstlendi. Abay, 15 Mayıs 2023 tarihinden itibaren ING Grubu Global İcra Kurulu Üyeliği görevine ek ola­rak Global Perakende Bankacılık Başkanı olarak atandı.

Ceyda Pazarbaşıoğlu-IMF:

Ukrayna’nın IMF görüşme­leri sürecinde masada bulu­nan Ceyla Pa­zarbaşıoğlu, Boğaziçi Üni­versitesi'nde ekonomi alanında­ki eğitimi sonunda Georgetown Üniversitesi'nden de ekonomi alanında doktora derecesini yap­tı. 23 yıl aralıksız IMF’de çalışan Pazarbaşığlu, 1992 ve 1998 yılları arasında Çek Cumhuriyeti, Po­lonya, Türkiye, Gana, Kore, Tay­land, Rusya ve Bağımsız Devlet­ler Topluluğu'ndaki Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) teknik yar­dım sağlayan ekonomistti. IMF'den ayrıldıktan sonra mer­kez Amsterdam'da bulunan ve bir Hollanda bankası olan ABN AMRO'da 2001'e kadar baş eko­nomist olarak görev yapan Pazar­başıoğlu Temmuz 2001'den Ha­ziran 2003'e kadar, Türkiye Ban­kacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) başkan yardımcısıydı. Pazarbaşıoğlu, 2020’de IMF Başkanı Kristalina Georgieva’nın duyurusuyla Stra­teji, Politika ve Gözden Geçirme Bölümü’nün başına geçti.

Deniz İgan- BIS:

Bilkent Üni­versitesi’nde Ekonomi bölü­münden me­zun olduktan sonra ABD’nin köklü eğitim kurumlarından Princeton Üni­versitesi’nde doktora yapan De­niz İgan, aynı üniversitede 2004- 2005 yıllarında asistanlık yaptı. Aynı yıl IMF’de işe bağlayan İgan, 2006 yılına kadar AB’nin yeni üyelerine yönelik sorunları araş­tırma üzerine Çekya ve Litvanya ekiplerinde ekonomist oldu. 2006 yılından 2012’ye kadar Araştırma Birimi’nde çalışan İgan, bu bölümde makro finansal bağlantılar, finansal istikrar so­runları ve konut piyasaları üzeri­ne araştırmalarda bulundu. 16 yıllık IMF kariyerine 2021 yılına kadar devam eden İgan, Uzman Ekonomist, Bölüm Başkan Yar­dımcısı unvanlarını aldı. 2021’de Uluslararası Ödemeler Banka­sı’nda (BIS-Bank for Internatio­nal Settlements) transfer olan İgan, Makroekonomik Analizler Bölümü Başkanlığı’nı yürütüyor.

Meral Karasulu-Invesco:

1990-1995 yıl­ları arasında Boston Colle­ge’de felsefe ve ekonomi dok­torası yapan Karasulu, 1995 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde yardımcı doçent oldu. 17 yıl çalış­tığı IMF’nin Asya ve Pasifik Bölü­mü’nde Bölüm Başkan Yardımcı­lığı yapan Karasulu, Güney Kore Daimi Temsilcisi olarak çalıştı. IMF Myanmar’daki temsilciliği­ni de yürüten Karasulu, 2015’te 260 milyar dolarlık varlığı bulu­nan ABD merkezli Oppenheimer Funds’a geçti. Burada Sabit Gelir Araştırması Direktörü olan Ka­rasulu, şu anda şirketteki görevi­nin yanı sıra fonun 2019’da In­vesco tarafından alınmasıyla bu şirkette benzer görevi sürdürdü. ABD merkezli Invesco’nun var­lıkları 1.4 trilyon dolara yakın.(Dünya-Kerim Ülker)

İş Bankası’ndan kadının güçlenmesine destek

 

Bankacılık sektöründe kadın çalışan oranı artıyor

 

Küresel ekonomiye 7 trilyonluk katkı sağlayacak 'kadın' detayı

 

Time Dergisi, 'Yılın Kadınları' listesini açıkladı

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kuresel-finansin-turk-kadin-yoneticileri/1726134