Uluslararası haber ajansı Bloomberg, yaptırımlar nedeniyle Rusya’da yatırımları bulunan yabancıların ülkeden çıkaramadığı fon hacimlerinin milyarlarca dolara ulaştığını bildirdi.
Ajans, yabancı yatırımcıların geçen yıl 24 Şubat’a kadar ülkeden çıkarmayı başaramadığı hisse temettüleri, tahvil faiz ödemeleri ve diğer varlıkların değerinin milyar dolarları bulduğunu vurgularken, yasal olarak bu fonların uluslararası yatırım şirketleri JP Morgan Asset Management ve Schroders Plc dahil olmak üzere büyük aracı şirketlere ait olduğu ifade edildi.
Uzmanlar, yatırımcıların Rusya piyasasında mevzuat kısıtlamaları nedeniyle sıkışan paralarını iade edilemeyeceğine inanırken, Rusya’da askeri operasyon öncesi varlıklarını yurtdışına çıkaramayan yabancı yatırımların bu varlıkları unutmaları gerektiğinin altını çiziyor.
Aynı zamanda, bazı yatırımcıların fonlarının iade edilmesinin yasal yollarını aradığına değinen Bloomberg, Morgan Lewis & Bockius gibi bazı şirketlerin hala sıkışan varlıkların geri dönüşüne güvendiğini yazarken, dikkate alınan seçenekler arasında aracı olabilecek Rusya’ya dost ülkeleri temsil eden yatırımcıların hesaplarına çok aşamalı para transferi, ve nihai sahibine verilmek üzere hisse devri faaliyetlerinin yer aldığını aktardı.
Daha önce Rusya’daki varlıklarını satmaya niyetlenen dev Amerikan tütün şirketi Philip Morris International’ın (PMI) CEO’su Jacek Olczak, Rusya’daki varlıklarını hissedarları için elverişsiz koşullarda satmaktansa faaliyetlerine devam etmeyi tercih ettiklerini söylemişti.
Financial Times’a demeç veren Philip Morris’in Polonyalı CEO’su Olczak, “Sabrımızı kaybedip her şeyden vazgeçemeyiz” diye konuşurken, şirketin Rusya’daki varlıklarını hissedarlarının çıkarları doğrultusunda yönettiklerini, varlıklarına alıcı bulamamaları durumunda Rusya pazarında kalacaklarını vurguladı.
Şirketin ekim ayı mali tablolarında Rusya’daki varlıklarının değerinin 2,6 milyar dolar civarında olduğuna değinen Olczak, “Bu varlıkların kabul edilebilir koşullarda satılacağına dair bir umut yok. Rusya’da hükümet tarafından yabancı şirketlere getirilen kısıtlamalarla varlıkların satışından büyük zarar elde ediliyor. Bu nedenle her şeyi saklamanın daha iyi olduğuna inanıyoruz. Geçen yıl Philip Morris Rusya Federasyonu’ndaki yeni projelere yaptığı tüm yatırımları dondurdu ve faaliyetlerinin ölçeğini küçülttü”dedi. (GazetemRu)
Zelenskiy: AB'nin Rusya'ya yaptırımları artmalı
FATF, Rusya’nın üyeliğini askıya aldı