FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Başta teknoloji devleri olmak üzere ABD’li birçok kurum, ekonomik zorluklar nedeniyle işten çıkarma yoluna gidiyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, şirketlerin ayakta kalmak için uyguladıkları yöntemlerden biri olan işten çıkarma furyası, beklenmeyen alanlara da sıçrıyor gözüküyor.
Siber saldırıların sayısı ve fidye ödemelerinin boyutu azalıyor
Insider’dan Sindhu Sundar'ın haberine göre, bilgisayar korsanlarının da organize suç grupları tarafından işten çıkarıldığı bildiriliyor.
Kötü amaçlı yazılım tehditleriyle ünlü bilgisayar korsanları, sallantılı iş piyasasında işlerini kaybeden en son teknoloji sektörü çalışanları olarak öne çıkıyor. Wall Street Journal tarafından yayınlanan rapora göre, ABD Adalet Bakanlığı müfettişleri ve şirketler siber güvenlik tehditlerine ilişkin denetimlerini artırdıkça, kötü amaçlı yazılım saldırılarıyla hedeflerini fidye ödemek zorunda bırakan bilgisayar korsanlarının etkisi de köreliyor.ü
45 çağrı merkezi operatörü
Rapora göre, siber güvenlik grupları, artan ihtiyatlılığın hem belirli siber güvenlik uzmanlarının geçen yıl başlattığı çevrimiçi kötü yazılım saldırılarının sayısında hem de bilgisayar korsanlarının kendileri için almaya çalıştıkları fidye ödemelerinin boyutunda düşüşe yol açtığını söylüyor.
Bir istihbarat kuruluşu olan Red Sense'deki bir yöneticiden alıntı yapılarak bildirilen habere göre, Conti adlı bir bilgisayar korsan grubu, geçen yıl kötü amaçlı yazılım saldırılarını yaymak için çalışan 45 çağrı merkezi operatörünü işten çıkarıyor. Fidye elde etme amaçlı yazılım saldırıları, özellikle bilgisayar korsanları ödemeleri almak için özel bilgiler üzerinden hedeflere şantaj yaptığında, yüksek risklere sahip olabiliyor.
Mücadelenin şiddeti artıyor
ABD Adalet Bakanlığı, son yıllarda siber suçlarla mücadelenin şiddetini artırdığının sinyalini veriyor. 2021 yılında Bakanlık, Ulusal Kripto Para Birimi İnfaz Ekibi (National Cryptocurrency Enforcement Team) ve Fidye Yazılımı ve Dijital Gasp Görev Gücü (Ransomware and Digital Extortion Task Force) dahil olmak üzere yeni gruplar oluşturuyor.
Bakanlık, bu tür çabaların bilgisayar korsanlarının soruşturulmasına ve ABD'ye iade edilmesine yardımcı olduğunu söylüyor. Örneğin, federal savcılar geçen yıl Polonya'da gözaltına alınan bir hacker’ı (bilgisayar korsanı) federal mahkemenin huzuruna çıkarmak için getirdiklerini ifade ediyor.
Bakanlık ayrıca, 2021 yılında ABD'nin Doğu Kıyısı’na (East Coast) hizmet veren 8.000 millik bir doğal gaz boru hattını etkileyen Colonial Pipeline saldırısı da dahil olmak üzere yerel altyapıya yönelik yüksek profilli saldırılarla ilgili de gözetimlerini artırdığını söylüyor.
Devletlerin üçte biri
ABD Adalet Bakanlığı'nın Temmuz ayındaki siber güvenlik raporunda, 100'den fazla kötü yazılım türü aracılığıyla kurbanlara 1 milyar dolardan fazla zarar verdiğinden şüphelenilen hacker grupların yakından izlendiği belirtiliyor.
Araştırma ve danışmanlık şirketi Gartner'a göre, ülkeler genellikle kötü amaçlı siber saldırılara yönelik gözetimlerini artırıyor ve gizlilik düzenlemelerini iyileştirmeye çalışıyor. Firma, gelecek yıl için öngörülen siber güvenlik eğilimleriyle ilgili Haziran ayında yayınladığı raporda, devletlerin yaklaşık üçte birinin 2025 yılına kadar kötü amaçlı yazılımlarla mücadeleyi düzenleyen yasalar hazırlamasının beklendiğini söylüyor. Raporda, 2021 yılında bu rakamın yüzde 1'den az olduğu belirtiliyor.
ABD'de bilgisayar korsanları yardım paralarını çaldı
Apple: Korsanlar telefonunuzu ele geçirebilir
Kripto para korsanları 'köprülere' yöneldi
Rusya'yı terörü desteklemekle suçlayan AP'ye siber saldırı