Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş depreminin ekonomik sonuçlarına ilişkin yorumlar gelmeye devam ediyor. Bu konuda bir yorum da Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil'den geldi. İki ekonomist hazırladıkları notta, “1999 Marmara depremi gayri safi yurt içi hasıla (GSYH)’daki payı, şimdiki depremin üç katından daha büyük bir bölgeyi etkiledi. Bir akademik çalışma, o depremin maliyetinin GSYH’nin yüzde 1,2’sine tekabül ettiğini ortaya koydu. Bu sonuçlar ve bölgenin büyümedeki payı dikkate alındığında geçen haftaki depremin GSYH’ye maliyetinin yüzde 1’in oldukça altında kalabileceğini hesaplıyoruz” denildi.
Para ve maliye politikası adımları ile gönderilen yardımlara atıfta bulunulan kurum notunda, ülke, yardım ve yeniden inşa çabalarını organize edecek kapasiteye sahip olduğu sürece, büyüme üzerindeki etkinin uzun vadede görüleceği tahmin edildi.
Açıklamada "Geçmişte benzer şoklara verilen tepkilere dayanarak, Türkiye’nin kurumsal kapasitesinin yanıt vermek için yetersiz kalacağını düşünmek için bir sebep göremiyoruz.
Riskler varsa, bunlar daha çok finansman tarafıyla ilgili. Türkiye’nin dış kaynaklara erişimi piyasa finansmanı B kredi notlu bir ülke olarak sınırlı ve bu yıl yapılması planlanan çok kritik bir seçim var. Bu nedenle hem kamu fonlaması hem de özel sektör yardımı depremin etkisini azaltmak için çok önemli olacak. Haber akışının önemli piyasa dışı finansmanın yakında geleceğini göstermesi de cesaret verici” değerlendirmesine yer verildi.
Depremin sarstığı 10 ilin kredi borcu 697 milyar lira
Depremin sarstığı 10 ilin ekonomik profili
TÜRKONFED'den deprem raporu: Mali hasar 84.1 milyar dolar
Serdar Bilgili açıkladı: 120-130 milyar dolar lazım