Yazdır

Depremde can kaybı 24 bin 617'ye yükseldi!

Tarih: 11 Şubat 2023 - 08:00

10 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, can kaybının 24 bin 617'ye yükseldiğini duyurdu.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki deprem sonrası ölü ve yaralı sayısı artıyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, can kaybının 24 bin 617'ye yükseldiğini duyurdu.

00.00 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Tüm gücümüzle arama kurtarma çalışmalarına devam edeceğiz. 32 bin 71 isimsiz kahraman, arama kurtarma ekiplerimiz. Teknoloji ve arama kurtarma köpekleri kullanılıyor. Üzücü Haberler de devam ediyor. 24 bin 617 hayatını kaybeden kardeşlerimiz. Defin işlemleri devam ediyor.

Ailelerimizin acılarını paylaşmaya çalışıyoruz. İlgili bakanlıklarımız sosyal psikolojik rehberlik yapmaya devam ediyorlar. Biz de her bir arkadaşımızı milletimizle birlikte desteklemeye çalışıyoruz. Hava ve deniz araçlarını kullanmaya devam ediyoruz. 26 gemi 60 uçak ve tabii ki 45 İHA ve dronelarımızla çalışmalarımız devam ediyor. Savcıların yaptıkları çalışmalarda da, 10 ilde depremde yıkılan binalardaki ölümler ve yaralılarla... Deprem suçları büroları kurulmuştur. 10 ilde 131 şüphelinin depremlerde yıkılan binalarla ilgili sorumluluğu tespit edilmiş, 1'i tutuklanmış 113'ü hakkında gözaltı kararı verilmiştir. Gerekli adli süreç sonuçlanana kadar takibini yapacağız. Günler ilerledikçe sağlık sorunları da ön plana çıkabilmekte. Salgın hastalıklarının önüne geçmek için çalışmalar yapıyoruz.


19.35 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Bugün afetin 6. günündeyiz. Depremden en çok hasar gören Hatay'da üniversite hastanemiz hizmet vermektedir. Diğer illerimizde de sağlık hizmetleri eksiksiz verilmektedir. Deprem bölgesinde gönüllü sağlık hizmetlerine katılmak isteyen personelimizin bulundukları yerde kalmalarını, gönüllü olanların sağlık müdürlüklerinde bildirmelerini rica ediyorum. Sahada yeterli personel bulunmaktadır. Acil müdahale gerektiren hastalarımızın sayısı azalmaktadır. Afet bölgesinde, depremzedelerin bulunduğu yaşam alanlarında, 1. basamak sağlık hizmetleri verilmeye başlandı. “Afet bölgesinde mobil eczaneler devreye girmeye başladı. Köylerimize de sağlık hizmeti ulaştırılmaya devam ediyor. Halk sağlığı koordinasyon merkezlerimiz kurulmaya başlandı. Ortaya çıkabilecek enfeksiyonlar için önlemler alınıyor. Bölgeye kuduz ve tetanos aşısı sevk edildi. Halk sağlığı merkezlerimizde hijyen malzemeleri sağlanmaktadır. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Devlet ve millet buradadır, sağlık ordumuz burada ve hizmet başındadır. Son durum hakkında bilgi vermek gerekirse deprem faciasında 22 bin 327 vatandaşımız hayatını kaybetti. 80 bin 278 kişi ise yaralı olarak kurtuldu. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Enkaz altından kurtarılan vatandaşlar ilk müdahalesini ardından hava araçları ile bin 174, araçları ile 20 bin 130, deniz araçları ile 327 olmak üzere toplamda 21 bin 631 hastamızın tedavilerinin devam ettirilebilmesi amacıyla bölge dışından transferi sağlandı. Sağlık çalışanlarımızdan depremzede yakınları bulunanların idari izinli sayılabilmesi için genelge hazırlandı ve bölgedeki il yöneticilerimize talimat verildi. Bölgeden hasta transferleri artık sadece özellikli hizmetler için yapılmaktadır. Bunun dışında bölgede rutin sağlık hizmetlerine dönülecektir. Bütün iyi niyeti ile bakanlıktan bağımsız olarak bölgede hizmet vermek isteyen sağlık çalışanlarımızın çabalarının zayi olması imkan dahilindedir. İyi niyetle çıktıkları yolda lojistik sorunlarına yol açabileceklerini unutmamalıdırlar.

FUAT OKTAY'IN DÜN AKŞAM Kİ AÇIKLAMALARI

"ULAŞAMADIĞIMIZ HİÇBİR YER YOK"

Ayrıca THY var. Bugüne kadar 177 sefer THY yapmış durumda. 82 bin vatandaşımızı görevli ekibi ücretsiz olarak taşımıştır. 46 kargo seferde 3 bin 245 ton malzeme taşımıştır.

Beslenme konusunda oldukça ciddi mesale sarf etmiş durumdayız. Ulaşmadığımız hiçbir yer yok. Köylere yoğunlaşmış durumdayız. Gün içerisinde 1 milyon 300 bin kapasiteye ulaştık. Bu kapasiteyi artırmak üzere devam ediyoruz.

Burada size verdiğimiz rapor aslında bizi de motive eden rapordur. Sizler vasıtasıyla kendimizi kamuoyunun huzurunda hesaba çekme fırsatı buluyoruz, her gün daha iyisini yapmak açısından. Kızılay, MEB başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarımıza hepsine yürekten teşekkür ediyorum. Sahada seyyar mutfak, mobil fırınlar, ikram araçlarına kadar kurulan tesislerimiz var sahada.

Barınmayla ilgili olarak MEB ve üniversiteler boyutuyla 461 bine ulaşmış durumda sayı. Şehir içerisinde yaptığımız barınmalar 800 bini aşmış durumda. 40 bin civarında dün akşam itibariyle tahliye operasyonları yapılıyor. Devamı da gelecek.

"HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI"

Hasar tespit çalışmalarımız yoğun olarak başlamış durumda. Bu çalışmalar çok daha artarak devam edecek. Sadece yıkılan binalar şeklinde paylaştığımız bilgiler bundan sonra yıkılan, acil yıkılacak olan, ağır hasarlı, orta hasarlı, az hasarlı, hasarsız şeklinde detaylı çalışmalar ilk günden itibaren başlamıştı. Şimdi çok yoğun olarak 750-800 ayrı ekip sahada faaliyet göstermektedir.

Kalıcı konutların bir an önce tesis edilmesi ve afetzedelerimizin ulaştırılması açısından, yaraların hızla sarılması açısından hasar tespit çalışmaları son derece önemli.

Defin işlemlerinde tüm il ve ilçelerimizde çok yoğun şekilde dışarıdan da destek vererek her alanda ihtiyaçların giderilmesi, sağlık boyutuyla değil olayın adli sürecin de dahil olduğu tüm süreç zincir baştan sona sıkı şekilde tüm il, ilçe ve köylerimizde yakın şekilde çalışılmaktadır. Defnettiğimiz her bir kardeşimizin kimliklerin tespit edilmesi, nereye defnedildiklerinin belirli olması, kayıtlı olması son derece kritik.

"HATAY HAVALİMANINI HİZMETE ALMAYI PLANLIYORUZ"

Ulaştırma alanında bir sorunumuz yok. Özellikle sahaya lojistik destek vermek anlamında. Enerji, elektrik, doğalgazda kontrollü şekilde her ikisini veriyoruz. Doğalgazda bakım-onarımlar tamamlandı. Özellikle de tedbir amaçlı teyit edildikten sonra verilmektedir.

Akaryakıt konusu şu anda yine yoğun olarak sahaya sevketmeye devam ediyoruz. Haberleşme alanında yaşadığımız sıkıntılardan bazıları özellikle arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği yerde tedbir amaçlı jenaratörlerin kesilmesi haberleşmeye yansımaktadır.

Hatay'daki havalimanı tamamlanmak üzere. 1 hafta en geç diye ifade ettim ama inşallah öncesinde tamamlayıp hizmete almayı planlıyoruz.

Okullarımız 1 hafta daha tatil edilmesi konusunu bakanımız ifade ettiler. Hastanelere hasta sevkimiz devam etmekte. Orada oluşturduğumuz kapasite zaten bu durumlar içindi. Hiçbir zaman bizi sıkıntıya sevk etmedi.

Sağlıktaki, ulaşımdaki altyapımız olmasa idi bugün başka şeyleri konuşuyor olurduk.

Gerek bu salonda bulunan tüm çalışma arkadaşlarımız gerek sahadaki arkadaşlarımız, mülki idare amirlerimiz, bakan arkadaşlarımız gece gündüz çalışmaktalar.

Bu ilk andan itibaren başlamıştır. 04.17'de deprem olduğu andan itibaren biz Cumhurbaşkanımızla bu olayı koordine etmeye başladık. Cumhurbaşkanımız olayın yönetimini bizzat yürütmüştür. Sahada bizim kendisine sunduğumuz raporları tespit edip, varsa ilave yapmamız gerekenler günlük olarak tüm değerlendirmeleri yapıyoruz. Tüm bakanlarımız sahaya sevk edildi. İlk anda hükümetimizin gücü son derece önemli. Bunu görmemiz lazım.

Bu bizim gençlere ve gelecek nesillere olan borcumuz diye düşünüyorum.

Birçok ülkenin yüzölçümünden daha geniş bir alanda ilk andan itibaren işi eline alan hükümetimiz ve tüm çalışmaların başında olan Cumhurbaşkanı vardır. Milletimiz güvende olsun. Hepimize teşekkür ediyor, hayırlı arkadaşlar diliyorum."

GÜN İÇİNDEKİ GELİŞMELER

Sağlık Bakanı Koca, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde 17 bin 406 kişinin hayatını kaybettiğini, 71 bin 806 kişinin yaralandığını bildirdi.

AFAD, saat 20.50 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 17 bin 134 kişinin hayatını kaybettiğini, 70 bin 347 kişinin yaralandığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 18.30 sularında yaptığı açıklamada, can kaybının 16 bin 546'ya ulaştığını, yaralı sayısının ise 66 bin 132 kişiye yükseldiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 16.50 sularında yaptığı açıklamada depremlerde can kaybının 16 bin 170'e, yaralı sayısının ise 64 bin 194'e yükseldiğini belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, saat 14.20 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 14 bin 351 kişinin hayatını kaybettiğini, 63 bin 794 kişinin yaralandığını bildirmişti.AFAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçesi merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 1117 artçı deprem meydana geldi.

Saat 02.29 itibarıyla can kaybı 20 bin 665, yaralı sayısı 80 bin 88 yıkılan bina sayısı 6 bin 444, “yıkıldı” ihbarı gelen bina sayısı ise 11 bin 302 olarak açıklandı.

AFAD'dan saat 14.20'deki yapılan son açıklamaya göre; Kahramanmaraş merkezli depremlerde 20 bin 937 kişinin hayatını kaybettiği, 80 bin 88 kişinin kurtarıldığı bildirildi. 

11 Şubat Cumartesi saat 14.42 itibarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremlerde can kaybı sayısının 21 bin 43'e, yaralı sayısının ise 80 bin 97'ye yükseldiğini açıkladı.

SON DAKİKA... CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SON DURUMU AÇIKLADI

11 Şubat Cumartesi saat 17.00 itibarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremlerde can kaybı sayısının 21 bin 848'e, yaralı sayısının ise 80 bin 104'e yükseldiğini açıkladı.

Yaklaşık 76 bin kişi deprem bölgelerinden tahliye edildi.

Depremin vurduğu 10 kentte 12 bin 141 bina ile 66 bin 58 bağımsız bölüm ağır hasarlı ya da yıkık.

Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerindeki can kaybı 14 bin 14 oldu. Depremlerde 63 bin 794 kişi de yaralandı.

Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, itfaiye, tahlisiye, MEB, STK'ler ve uluslararası ekiplerin 24 bin 727 arama kurtarma personeli görev yapıyor.

Diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personeli sayısı ise 5 bin 709.

AFAD, Emniyet, Jandarma, MSB, UMKE, ambulans ekipleri, gönüllüler, yerel güvenlik ve yerel destek ekiplerinden görevlendirilen saha personel sayısı ile beraber bölgede görev yapan personel sayısı 113 bin 201'e ulaştı.

Depremden yoğun şekilde etkilenen 10 şehre, AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kızılay tarafından 137 bin 929 çadır ve 1 milyon 255 bin 500 battaniye sevk edildi, 92 bin 738 aile yaşam çadırının kurulumu tamamlandı.

Kızılay, AFAD, MSB, Jandarma ve Sivil Toplum Kuruluşlarından (İHH, Hayrat, Beşir, İnisiyatif Dernekleri) bölgeye toplam 95 mobil mutfak, 79 ikram aracı, 1 mobil aşevi, 4 mobil fırın, 39 sahra mutfak, 1 konteyner mutfak ve 86 hizmet aracı sevk edildi.

AFAD: 28 BİN 44 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

AFAD: Bugün saat 11.38 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden kara yolu, demir yolu ve hava yoluyla 28 bin 44 kişi tahliye edildi.

AFAD'dan yapılan açıklama şöyle:

"Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen vatandaşlarımızın barınma ihtiyacı sebebiyle il dışına gitmek isteyenler için Jandarma birimlerince bulundukları illerde, aşağıda adresleri verilen tahliye alanları oluşturulmuştur.

Oluşturulan bu noktalara tahliye talebiyle başvuran vatandaşlarımızın tahliyesi yetkililerce belirlenecek olan en uygun vasıtalarla sağlanmaktadır.

9 Şubat 2023 saat 11.38 itibarıyla karayolu ve demiryolu aracılığıyla 4.607, havayolu aracılığıyla 23.437 olmak üzere toplam 28.044 vatandaşımız afet bölgesinden tahliye edilmiştir.

Tahliye olan vatandaşlarımız, gidecekleri illerdeki Valilikler ve AFAD koordinasyonunda belirlenen barınma alanlarına ve misafirhanelere yerleştirilmektedir.

Kendi imkanlarıyla ulaşım sağlayıp afet bölgesinden ayrılmak isteyen vatandaşlarımız, çıkış yapmadan önce bulundukları yerlerdeki Jandarma tahliye noktalarına bildirim yapmaları halinde, gidecekleri illerdeki barınma noktalarına yönlendirmeler yapılmaktadır."

MSB: GECE YARALI TAHLİYESİ DEVAM ETTİ

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait helikopterlerle deprem bölgesindeki yaralı tahliyesine devam edildiğini bildirdi.

MSB'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Gece şartlarında bile helikopterlerimizle aralıksız şekilde deprem bölgesinden yaralı tahliyesine devam ettik, ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

HELİKOPTERLERLE KÖYLERE YARDIM MALZEMESİ GÖNDERİLDİ

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinin dağlık kesimindeki köylerinde depremzedelere askeri helikopterlerle yardım malzemeleri ulaştırıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un koordinasyonunu yürüttüğü Gaziantep'teki deprem çalışmaları kapsamında AFAD tarafından organize edilen yardım malzemeleri, dağlık alanlarındaki köylere askeri helikopterlerle ulaştırıldı.

Gaziantep İl Jandarma Komutanlığının takip ve koordinesindeki yardımlar, 5. Zırhlı Tugay Komutanlığında toplanarak askerleri personel tarafından askeri helikopterlere taşındı. Daha sonra havalanan 5 helikopter, 17 sortide İslahiye ve Nurdağı ilçelerinin 15 dağ köyüne iniş yaptı. 7,2 ton içme suyu ve gıda kolisi, 87 çadır, 2 bin 400 bebek bezi ve 700 battaniyeden oluşan yardım malzemeleri, askeri personel tarafından, depremzedelere dağıtıldı.

ŞANLIURFA VE KİLİS'TE ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Ekiplerimiz, Şanlıurfa ve Kilis’te arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illerimize sevk edilmiştir" denildi.

İşte mucize! 94. saatte enkazdaki 11 kişiden ses geldi, çalışma sürüyor

 

THY'den iade ve değişiklik duyurusu

 

Guterres: Kahramanmaraş depremi zamanımızın en büyük doğal afetlerinden

 

ABD'den Türkiye ve Suriye'ye ekstra 85 milyon dolar

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/depremde-can-kaybi-24-bin-617ye-yukseldi/1721106