Güney Kore'de mahkeme Japonya'nın II. Dünya Savaşı'nda 'seks kölesi' haline getirdiği kadınların ve bu kişilerin yakınlarının haklarını korumak için oluşturulan grubun liderini "zimmetine para geçirmek" suçundan yaklaşık 12 bin dolar para cezasına mahkum etti.
Mahkeme, zimmete para geçirmek dışında yöneltilen suçlamalar için ise takipsizlik kararı verdi. Başkent Seul'deki mahkeme, Yoon Mee-hyang adlı hukukçu olan kadını, yöneticiliğini yaptığı grubun topladığı bağışların 13 bin 500 dolarlık kısmını zimmetine geçirmekten suçlu buldu.
Euronews'de yer alan habere göre mahkeme, bununla birlikte zanlının yasadışı bir şekilde devlet sübvansiyonları almak ve sağlığı bozulan bir kurbanın servetini gruba bağışlamaya ikna etmek de dahil olmak üzere hakkında yöneltilen diğer suçlamalardan ise beraat etmesini kararlaştırdı.
Yoon Mee-hyang hakkında 2020 yılında zimmetine para geçirmek ve yolsuzluk suçlamasıyla dava açılmıştı.
200 bin kadın zorla çalıştırılıyor
Güney Kore'de bir mahkeme Ocak 2021'de tarihi bir karar alarak Japonya'nın II. Dünya Savaşı'nda 'seks kölesi' yapılan 12 kadın ve ailesine toplam 91 bin dolar tazminat ödemesine hükmetti.
Seul Merkez Bölge Mahkemesi tarafından alınan karar, "konfor kadınları" olarak adlandırılan Japon askerlerinin seks kölesi olarak kullandığı kişilerin Tokyo'ya karşı açtığı ilk sivil dava olma özelliğine sahipti.
Mahkeme, 8 yıl süren duruşmaların ardından aldığı kararında Japonya İmparatorluğu'nu "konfor kadın" sisteminden sorumlu tuttu.
Birçok tarihçi, Çin dahil çok sayıdaki Asya ülkesinden ve çoğunlukla da Kore'den getirilen 200 bin kadının II. Dünya Savaşı sırasında Japon askerleri için genelevlerde çalışmaya zorlandığını söylüyor.
Olaylardan doğrudan mağduriyet yaşamış davacı kadınlardan şu anda sadece beşi hayatta bulunuyor. Diğerlerini ise duruşmalarda aileleri temsil ediyordu.
Diplomatik kriz yarattı
Güney Kore Mahkemesi, 2018 yılında ise zorla çalıştırılan Kore vatandaşlarıyla ilgili olarak Nippon Çelik şirketiyle, Mitsubishi Ağır Sanayi Şirketine maddi tazminat cezası vermişti.
Japon şirketleri tazminatı ödemeyi reddederken, zorla çalıştırılan eski işçiler ve onları destekleyenler, Nippon ve Mitsubishi'nin kurumsal varlıklarının zorla satılması için yoğun lobi faaliyeti içine girmişti.
Japonya, daha önce iki ülke arasında ihtilaflarla ilgili tazminat sorunlarının çözüldüğü görüşünde ısrar ediyordu.
Güney Kore'nin döviz rezervlerinde artış
Güney Kore'de enflasyon yükselişini sürdürdü
Güney Kore'nin ticaret açığında tarihi rekor