FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
IMF, genel ekonomik görünümle ilgili olumlu verilere işaret ederken bir uyarıda bulunmayı da ihmal etmiyor: “Merkez bankalarının enflasyonla mücadelesi sürecek.”
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Çin'in yeniden açılması, Hindistan'ın büyümesi ve ABD ekonomisinin gösterdiği direncin ortasında, enflasyon baskıları devam etse de dünya ekonomisi beklenenden daha iyi gidiyor. IMF’ye ait olan bu açıklama yine merkez bankalarının para politikalarında bir değişikliğe gitmeyecekleri notunu düşmeyi de ihmal etmiyor.
Dönüm noktası
Quartz’dan Ananya Bhattacharya’nın haberine göre, IMF'nin iyileşen ekonomik görünümünün merkez bankalarının planlarını değiştirmeyeceği anlaşılıyor. Dünya ekonomisi beklenenden biraz daha iyi gidiyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yeni projeksiyonlarına göre, küresel büyümenin 2022'deki yüzde 3,4'lük büyümeden 2023 yılında yüzde 2,9'luk bir büyümeye gerileyeceği tahmin ediliyor. Bu, IMF'nin geçen Ekim ayındaki görünümünde tahmin edilenden hala 0,2 puan daha yüksek bir orana karşılık geliyor.
Enflasyonla mücadele ve Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü savaş ekonomiyi zorlasa da, IMF Araştırma Direktörü Pierre-Olivier Gourinchas, 30 Ocak tarihinde paylaştığı blog yazısında ‘büyümenin dibe vurduğu ve enflasyonun düştüğü bir dönüm noktası’nda olunduğunu ifade ediyor. IMF'nin son Dünya Ekonomik Görünümü, küresel büyümenin 2024 yılında yüzde 3,1'e yükseleceğini öngörüyor.
Küresel ekonomi şaşırtıcı derecede dirençli
Gourinchas, “Ekonomik büyüme, güçlü iş gücü piyasaları, güçlü hanehalkı tüketimi ve iş yatırımları ve Avrupa'daki enerji krizine beklenenden daha iyi bir adaptasyon sergileyerek geçen yılın üçüncü çeyreğinde şaşırtıcı bir şekilde dirençli olduğunu kanıtladı. Bu süreçte enflasyon da iyileşme gösterdi ve artık daha değişken enerji ve gıda fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon birçok ülkede henüz zirveye ulaşmamış olsa bile, çoğu ülkede genel önlemler düşüyor” şeklinde yazıyor.
2023'te küresel ekonomi nasıl toparlanacak?
Gourinchas, 2023 yılında küresel ekonominin fotoğrafını ise şu cümlelerle çekiyor: “Çin'in yeniden açılması, daha fazla Kovid dalgası ortalığı kasıp kavurmadığı sürece ‘ekonomik aktivitede’ hızlı bir toparlanmanın yolunu açacak. ABD Doları’nın Kasım ayının zirvesinden bu yana zayıflaması, özellikle gelişmekte olan ekonomiler için biraz soluklanma sağlayacak. Hindistan, Çin ile birlikte bu yıl küresel büyümenin yarısını, ABD ve Euro bölgesinin toplamı ise küresel büyümenin yalnızca onda birini oluşturacak. Hindistan ekonomisi 2023 yılında yüzde 6,1 oranında bir büyümeye hazırlanıyor.”
Gourinchas şunları ekliyor: “Mali desteklerin artan gıda ve enerji fiyatlarından en çok etkilenenleri hedeflemesi ve maliyet anlamında sürdürülemez olan geniş tabanlı mali yardımların geri çekilmesi gerekiyor. Uluslararası ticaret, iklim değişikliği, halk sağlığı ve daha fazlası söz konusu olduğunda ise artan jeoekonomik parçalanmayla mücadele etmek için daha güçlü çok taraflı iş birliği gerekiyor. Önemli büyüme kısıtlamalarını ortadan kaldırmaya, direnci artırmaya, fiyat baskılarını hafifletmeye ve yeşil enerjiye geçişi teşvik etmeye yardımcı olan arz yönlü politikaların sürdürülmesi gerekiyor.”
Merkez bankaları enflasyonla mücadeleye devam etmeli
Küresel enflasyonun 2023'te yüzde 6,6'ya ve ertesi yıl yüzde 4,3'e düşmesi bekleniyor, ancak yine de pandemi öncesi seviyelerin üzerinde kalmasının önüne geçilemeyeceği tahmin ediliyor. IMF'ye göre bu, enflasyonla mücadele önlemlerinin devam etmesini gerektiriyor.
Gourinchas, “Enflasyon baskılarının çok yüksek kaldığı yerlerde, merkez bankalarının reel politika faizlerini nötr oranın üzerine çıkarması ve enflasyonu ikna edici bir düşüş rotasına gelene kadar orada tutması gerekiyor” diye yazıyor. Gourinchas, para politikasında çok erken bir gevşemenin, şimdiye kadar elde edilen tüm kazanımları kaybetme riskini taşıdığının ve bunun da daha fazla faiz artırımı anlamına geldiğinin altını çiziyor.
IMF baş ekonomistinden küresel enflasyon yorumu
IMF Türkiye'nin büyüme tahminini revize etti
IMF'den ABD borç tavanı uyarısı
IMF Başkanı: Dipten çıktığımızı düşünüyoruz
2023’te küresel ekonomide neler olacak?
Küresel ekonominin resesyona girmesi bekleniyor