FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünya ekonomilerinin borç içinde yüzmesi, küresel ekonomik sistemi tehlikeye atıyor. Bu noktaya parmak basan birçok isimden biri de Siyah Kuğu isimli kitabın da yazarı olan Fon Yöneticisi Nassim Taleb.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Nassim Taleb, küresel boyutta artan borcun, finans tarihinin en büyük ‘teneke kutulu saatli bombası’nı yarattığını ve bu durumun Büyük Buhran'a benzer sonuçları olabileceğini söylüyor.
Saatli bomba
Fortune’dan Sonali Basak’ın haberine göre, hedge fon şirketi Universa Investments, müşterilerine küresel ekonomi genelinde artan borçların Büyük Buhran'a benzer şekilde piyasaları kasıp kavurmaya hazır olduğunu iletiyor.
Şirketin Baş Yatırım Sorumlusu Mark Spitznagel, bu hafta yatırımcılara gönderilen bir mektupta, “Bu, nesnel olarak finans tarihindeki en büyük saatli bomba olabilir; 1920'lerin sonlarında yaşanan Büyük Buhran’dan daha büyük ve muhtemelen benzer piyasa sonuçlarına sahip” diyor.
Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'deki istihdam ve enflasyon verilerinden memnun olduğunu ancak durgunluk risklerini küçümsemek istemediğini söyledi. Uzmanlar bu yıl resesyon ihtimalini yüzde 100 olarak görürken, bazıları güçlü iş gücü piyasası ve düşen enflasyon nedeniyle hafif bir gerileme öngörüyor.
Universa Investments, en zorlu piyasa koşullarında yatırımcıları korumak için tasarlanmış 'kuyruk riski' fonu yapısına sahip bulunuyor. Kuyruk riski fon şirketleri genel olarak gerçekleşme ihtimali yüzde yarımdan az olan durumlara odaklanıyor. Bu tür fonlar, piyasa gerilemeleri sırasında geliştikçe, zorlu ekonomik koşulları tahmin etme dürtüsüne sahip oluyor.
Aşırı kaldıraç
Spitznagel, merkez bankalarını faiz oranlarını çok düşük tutmakla uzun süredir eleştiriyor ve “Bu kredi balonu patlarsa, kimsenin hakkında bir şey duymak istemeyeceği en feci piyasa başarısızlığı olacak” öngörüsünde bulunuyor.
Spitznagel’in bu haftaki mektubu ise, küresel borç seviyeleriyle ilgili yeni ateşli söylemler sunuyor. Spitznagel, “Bir zamanlar doğal ve sağlıklı olan düzeltme, bunun yerine sistemi tamamen yok edebilecek bulaşıcı bir cehennem haline geldi. Bugün dünya aşırı kaldıraçlı ve borç yapısı çok büyük” diyerek yatırımcıları küresel ekonomik durumla ilgili olarak uyarıyor.
LCH Investments'e göre, hedge fon yöneticileri geçen yıl 200 milyar dolardan fazla kaybetti ve bu da bir gerilemeye hazırlanmanın yolları hakkında bir tartışmayı alevlendiriyor. Spitznagel'e göre, S&P 500 bir ayda yüzde 10 düşerse, Universa'nın stratejisi yatırılan sermayede ortalama yüzde 402 getiri sağlamayı hedefliyor. Mektupta, endeksin yüzde 30 düşmesi halinde ise getirinin yüzde 10,251’e yaklaşabileceği öngörülüyor. Spitznagel, “Bu getiri profili, Universa'nın temel yetkinliğidir” diyor.
Kıyamet tahminleri
Spitznagel ve Taleb daha önce ekonomiyle ilgili bazı alarmlar verdiler ancak her kıyamet günü kehaneti gerçekleşmeyebiliyor. Ekim 2013'te Spitznagel, piyasaların ‘büyük bir çöküş'e hazır olduğunu ve yüzde 40'a kadar düşebileceğini söyledi. Piyasada dalgalanma dönemlerine rağmen, S&P 500 genel olarak Mart 2020'ye kadar yükseldi ve pandemi küresel ekonomiyi kapattıktan sonra dibe vurdu.
Spitznagel bu yıl Büyük Buhran benzeri bir durgunluk öngörürken, birçok analist ve ekonomist ise gerilemenin ABD ekonomisine çok az zarar vereceğine inanıyor. Moody's Analytics Baş Ekonomisti Mark Zandi, ABD ekonomisinin topyekun bir durgunluğu önleyeceğini ancak daha yüksek işsizlik ve yavaşlayan büyümeyle karşı karşıya kalacağını yazıyor. Zandi, “Buna bir yavaşlama diyebiliriz” diye yazıyor.
Fed, Çarşamba günü bir sonraki faiz kararını açıklayacak. Fed’in faiz oranlarını çeyrek puan artırması bekleniyor.
‘Siyah Kuğu’nun yazarı Nassim Taleb: Bitcoin bir tümör, bin dolara düşebilir
IMF'den ABD borç tavanı uyarısı
ABD'de federal hükümet borçlanma limitine ulaştı
ABD’nin borcu artıyor: Küresel ekonomide saatli bomba etkisi