Latin Amerika’nın en yüksek enflasyonu yine Venezuela’da. Geçen yıl resmi verilere göre yüzde 234 enflasyon kaydedilen Venezuela, dünya enflasyon liginde, Latin Amerika’da birinci, dünyada da ikinci sırada yer aldı. Ülkede geçen yıl yüzde 15 büyüme kaydedilse de kur artışı ve enflasyon sorunu halkın alım gücünün düşmesine neden oluyor.
Devlet Başkanı Yardımcısı Delcy Rodriguez, Türkiye’den gelen işadamlarına yaptığı sunumda, 2022 enflasyon oranının yüzde 234 olduğunu söyledi.
Venezuela Merkez Bankası (BCV) verilerine göre, bir önceki yılı yüzde 686 enflasyon oranıyla kapatan ülke, geçen yılı yüzde 234 enflasyon oranıyla bitirdi. Voa'nın haberrine göre böylece Venezuela, en yüksek enflasyona sahip ülkeler sıralamasında Latin Amerika’da birinci; dünyada da yüzde 339,7’le ilk sıradaki Zimbabve’nin ardından ikinci oldu.
Resmi verilere göre, geçtiğimiz yıl yüzde 15’in üzerinde büyüme kaydedilen Venezuela, Latin Amerika’da en fazla büyüyen ekonomi olsa da ülkedeki yüksek enflasyon ve düşük alım gücü sorunu devam ediyor.
2017 Kasım ayında aylık enflasyonun yüzde 50 barajını aşmasıyla, hiper enflasyon sürecine giren ve sonrasındaki 50 ay boyunca ulusal para birimi Bolivar’ın değerini koruyabilmek için parasından toplamda 11 sıfır silmek zorunda kalan Venezuela, 2021 yılını yüzde 686,4 enflasyon oranıyla kapatmıştı.
“Resmi enflasyon sokaktakini yansıtmıyor”
Ekonomist Luis Crespo ise gerçek enflasyonun daha yüksek olduğunu örneğin Venezuela Finans Gözlemevi’nin (OVF) hesaplamalarına göre 305,7 olduğunu söylüyor.
VOA Türkçe’ye konuşan Crespo geçen Aralık ayında enflasyonun yüzde 37’yi aştığını ve hiper enflasyona geri dönüş endişelerini beslediğini kaydetti.
Enflasyonun mali dengesizlik, kur artışı ve uygulanan ekonomi politikaları gibi etkenlerin mali piyasalara ve fiyatlara yansıdığını kaydeden ekonomist, “Hükümet kur artışını ve enflasyonu önlemek için (asgari ücretin arttırılması ve sosyal yardımlar da dâhil) kamu giderlerini arttıracak uygulamalardan kaçınsa da başarılı olamadı” diye konuştu.
“Maaşlar mutfak giderini bile karşılamıyor”
Kamu Emekçileri Federasyonu Başkanı Antonio Suarez, ülkede beş kişilik bir aile için zorunlu mutfak masrafının ayda 500 dolar olarak hesaplandığını ancak kamu çalışanlarının maaşlarının ayda 10 ila 50 dolar; özel sektördekilerinde 100 ila 300 dolar olduğunu ve çalışanların ay sonunu görmekte zorlandığını söylüyor.
VOA Türkçe’ye açıklama yapan Suarez “Biz maaşların acilen, Birleşmiş Milletler’e bağlı Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu’nun bölge ülkeleri için önerdiği minimum ücret olan 143 dolar maaş ve 67 dolar gıda yardımı yani 210 dolara çıkarılmasını talep ediyoruz. Her ne kadar bu miktar mutfak giderlerini bile karşılamaya yeterli olmasa da asgari ücretin bugün 10 doların altında olduğu göz önünde tutulduğunda, çalışanlar için en azından ilk etapta önemli bir gelişme olacaktır. Çalışanların maaş ödemeleri Bolivar’la yapılırken ekonominin fiilen dolarize olması nedeniyle, kronik enflasyon ve ekonomik yaptırımların bedelini en çok ödeyen kesimlerden biri çalışanlar oldu” dedi.
Krizde her 4 kişiden biri göç etti
Yaklaşık 28 milyon nüfusa sahip Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro, geçtiğimiz haftalarda ülkede 2 milyon 300 bin kişinin açlık çektiğini açıkladı ancak çeşitli üniversitelerin yaptığı yaşam kalitesi araştırmasına göreyse bu sayı 14 milyonun üzerinde.
Geçen yıl gelir adaletsizliğinin en yoğun yaşandığı Latin Amerika ülkesi olan Venezuela’da, temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı için 7,1 milyonun üzerinde kişi yani her dört kişiden biri ülkesini terk etti.
Venezuela ekonomisi yüzde 15'in üzerinde büyüdü
Venezuela'da geçici hükümet feshedildi
Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 32,5 oldu