Yazdır

Çin'in Rusya ile ticareti rekor kırdı

Tarih: 13 Ocak 2023 - 09:17

Çin ürünlerinin Rusya'ya sevkiyatı üst üste altı aydır artarak, Çin'in Rusya ile olan ticaretini 2022'de 190 milyar dolarlık rekor seviyeye getirdi.

Çin hükümeti, Rusya'nın Avrupa Birliği'nden yaptığı ithalatın Moskova'nın Ukrayna'yı işgaliyle ilgili yaptırımlar nedeniyle düşmesine rağmen, Çin'in Rusya ile ticaretinin geçen yıl 1,28 trilyon yuan (190 milyar dolar) rekor seviyeye ulaştığını bildirdi.

Genel Gümrük İdaresi sözcüsü Lyu Daliang bir haber brifinginde, Çin'in 2022'de Rusya'ya yaptığı ihracat ve ithalatın Çin'in toplam ticaretinin %3'ünü oluşturduğunu belirtti. Çin mallarının Rusya'ya sevkiyatı üst üste altı aydır arttı.

Reuters'in endüstri kaynaklarından alınan verilere dayanan bir analizine göre, Rusya, Kremlin'in enerji ihracatı satışlarını çeşitlendirme hamlesinin bir parçası olarak 2022'de Çin'e demiryoluyla sıvılaştırılmış petrol gazı ihracatını iki katından fazla artırdı.

Rusya'nın en büyük üreticisi Gazprom'a göre, Çin'in Power of Siberia hattı yoluyla Rus doğal gazı ithalatının 2022'de en az %50 artması bekleniyor. Çin'in Rusya'dan yaptığı ham petrol ithalatı ilk 11 ayda yıllık %10 artarak yaklaşık 80 milyon ton oldu.

Çin'in Rusya'dan ithalatında rekor

 

Çin'in Rusya'dan altın ithalatı yedi yılın zirvesinde

 

Rusya Çin yakınlaşması Batı’yı neden rahatsız ediyor?

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cinin-rusya-ile-ticareti-rekor-kirdi/1714989