Yazdır

Asya'da borç krizi korkusu

Tarih: 12 Ocak 2023 - 09:55

Kendini bölgedeki diğerlerinden daha iyi koşullara sahip bir ekonomik lider olarak gösteren Hindistan, Güney Asya bölgesindeki borç sorununun ağırlaşması ve borç sorunu nedeniyle doğabilecek riskler konusunda uyarıda bulundu.

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Shaktikanta Das, Güney Asya bölgesindeki borç sorununun ağırlaşması ve ülkenin ticaret ortaklarının borç sorunu nedeniyle doğabilecek riskler ve bunların ekonomiye etkileri konusunda uyarıda bulundu.

Bloomberg Ajansı tarafından ekonomistler arasında yürütülen bir anket, Hindistan Gayri Safi Yurt içi Hasılası'nın (GSYH) mart sonunda sona eren cari mali yılda büyüme oranının, bir önceki yılki yüzde 8,7'lik büyümeye kıyasla yüzde 6,8'e düşeceğini öngördü.

Merkez Bankası Başkanı Das, Financial Times gazetesine verdiği röportajda, ekonominin büyümesi ve finansal istikrar konusundaki iyimserliğine rağmen küresel ekonomik yavaşlamanın Hindistan ekonomisi üzerindeki etkisi konusunda tetikte olduklarını ifade etti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva birkaç gün önce, ABD'den Çin'e ve Avrupa ülkelerinin yarısına kadar dünya ekonomisinin üçte birinin bu yıl resesyona gireceğini açıklamıştı.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin'de büyümedeki yavaşlamayla birlikte, özellikle koronavirüs (Kovid-19) salgını krizinin disiplinli bir şekilde ele alınmasının bir sonucu olarak, Hindistan ekonomisi en hızlı büyüyen ekonomi olarak görülüyor.

Ancak Bloomberg'in araştırmasına göre Hindistan dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi statüsünü, yüksek enerji fiyatlarından elde edilen kazançlar sonucunda yüzde 7,6 oranında büyümesi beklenen Suudi ekonomisi lehine kaybedebilir.

Borç krizi

Shaktikanta Das, gazeteye verdiği röportajda, "Hindistan belki de diğer tüm ülkelerden daha iyi durumda" dedi. Ancak, 'artan, yayılan ve Hindistan'da bir etkisi olacağı düşünülen küresel zorluklara' işaret etti.

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Shaktikanta Das, "Hindistan'a komşu tüm bu ülkelerde borç sorununun kötüleşmesinden endişe duyuyoruz. Çünkü bu ülkelerle çok sayıda ticari ilişkimiz var ve bu, büyük ilgiyle takip ettiğimiz bir konu" şeklinde konuştu.

Merkez Bankası Başkanı Das, geçen cuma günü Uluslararası Para Fonu ile ortaklaşa düzenlenen bir ekonomi konferansı öncesinde Güney Asya'da gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 20'ye ulaştığını belirtmişti. Ayrıca bölge ülkelerinin akaryakıt ithalatına büyük ölçüde bağımlı olmaları, enerji fiyatlarında yüksek enflasyona maruz kalmalarına neden olduğunu ifade etti.

Hindistan Merkez Bankası Başkanı borç sorunuyla ilgili olarak "Bölge ülkelerinin dış borcu 2019'da 8,2 trilyon dolardan 2022'de 9,3 trilyon dolara yükseldi. Borç sorunu Güney Asya'daki düşük ve orta gelirli ülkelerde daha da ağırlaşıyor" dedi.

Das basına verdiği röportajda, borçların hangi ülkelerde yüksek risk taşıdığını belirtmese de "Asya'da onlarca yıldır ilk borç temerrüdü (iflas) vakası geçen yıl Sri Lanka'da yaşanırken, Pakistan'ın rezervleri sadece 5,6 milyar dolara düştü ve bu, ülkenin bir aylık ithalatını karşılamaya yetiyor. Ekonomide talep düşüşü, yüksek akaryakıt fiyatları ve ülkedeki sık sık elektrik kesintilerinden muzdarip olan Bangladeş'te de durum aynı" ifadelerini kullandı.

Enflasyon ve kripto para

Hindistan'da enflasyon oranları birçok gelişmiş ekonomiden daha düşük olmasına rağmen, Hindistan Merkez Bankası tarafından belirlenen hedefin hala üzerinde.

Banka, cari mali yıl için enflasyon oranının, bankanın yüzde dört ile altı arasındaki hedef aralığının biraz üzerinde, yüzde 6,7 olmasını bekliyor.

Birçok gelişmiş ekonomiden daha düşük olan enflasyon oranı, Shaktikanta Das'ın Kovid-19 salgını krizi sırasında 'disiplinli bir tepki' olarak tanımladığı durumdan kaynaklanıyor.

Hindistan, kriz sırasında harcama programlarını genişletmedi. Hükümet destek programları sınırlı süreliydi ve yalnızca belirli sektörleri hedef alıyordu.

Bu durum Hindistan Merkez Bankası ile döviz rezervlerinde artışa yol açarak yatırımcının ekonomiye olan güvenini artırdı.

Hindistan'ın döviz rezervleri, 642 milyar dolara ulaştığı 2021'deki en yüksek seviyesinden biraz gerilese de 563 milyar dolar ile yüksek bir seviyede kalmaya devam ediyor.

Dış rezervler Hindistan'ın dış borcunun yüzde 92'sini oluşturuyor ve dokuz aylık Hindistan ithalatını karşılıyor.

Düşüş, merkez bankasının döviz rezervlerinin bir kısmını ABD doları kurundaki artışa karşı piyasada Hint para birimi olan rupiyi desteklemek için kullanması nedeniyledir.

Financial Times'a verdiği röportajda Das, Hindistan'ın şimdiye kadar altı veya yedi ülkeyle rupi cinsinden hesapları onayladığını söyledi.

Bu, Hindistan ile bu ülkeler arasındaki döviz kurunu temel alarak uzlaşmaya başvurmadan ulusal para biriminde takas yapmak anlamına gelir.

Das, Banka'nın, yatırımcıları kripto para birimlerinde meydana gelen çöküşten korumada önemli bir rol oynadığını kaydetti.

Banka, hükümete kripto para birimlerini ve dijital varlıkları meşruiyet sağlayacak şekilde düzenlememesini tavsiye etmişti.

Das, "Bizim de söylediğimiz tam olarak buydu. Kripto para birimleri er ya da geç çökecek çünkü gerçek bir değerleri yok, sadece spekülasyon için türevler. Hiç kimse bunun arkasındaki genel yararın ne olduğunu bilmiyor" dedi.

Asya'da birleşme ve satın almaların artması bekleniyor

 

Hindistan'a yılda 100 milyar dolar gerek

 

Ucuz Rus petrolünün büyük kısmını Hindistan satın alıyor

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/asyada-borc-krizi-korkusu/1714762