Yazdır

Zor şeyler yapmayı sevmesi için beyninizi kandırın

Tarih: 28 Aralık 2022 - 17:37

Yatırımcılık, en zor ve stresli mesleklerden biri olarak kabul edilir. Başarılı bir yatırımcı olmak için ise beyninizin bu zorluk seviyesine yabancı olmaması gerekir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Stres ve baskı hayatımızın hemen her alanında kendini hissettiriyor. Özellikle iş hayatında stres ve baskı, başarının da önünü tıkayabiliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, özellikle işiniz yatırımcılık ise, bu stres, baskı ve kaygı düzeyi kaldırabileceğiniz seviyenin üzerine çıkabiliyor ve psikolojinizi bozarak yanlış kararlar almanıza neden olabiliyor. Ancak bu sorunların önüne geçmek için sihirli bir kelime bulunuyor: Dopamin.

Fiercehabits’te yer alan makale, işinize olan motivasyonunuzu nasıl artıracağınızın ipuçlarını veriyor. Bu ipuçları sayesinde, yatırımlarınızda daha sakin kalarak daha verimli sonuçlar elde etme şansınızı artırabilirsiniz.

Beynimizi kandırabiliriz

Hiç sizin için iyi olduğunu bildiğiniz ama çok zor ya da nahoş görünen bir şeyi yapmak için kendinizi motive etmekte zorlandığınız oldu mu? İster kanepede kıvrılmayı tercih ettiğinizde koşuya çıkın, ister ertelemeyi tercih ettiğiniz büyük bir iş projesiyle uğraşın, bu durum birçok kez başınıza gelmiştir. Peki ya beyninizi bu zor şeyleri yapmak istemesi için kandırmanın bir yolu olsaydı?

Olabileceği ortaya çıktı. Dopaminin motivasyondaki rolünü anlayarak ve dopamin düzeylerini artıracak stratejiler uygulayarak, zor şeyleri yapmaktan hoşlanmamız için beynimizi kandırabiliriz. Bu yazıda, tam olarak bunu nasıl yapacağımızı keşfedeceğiz.

Dopamin toleransı ve dopamin tükenmişliği

Dopamin, beyinde ödül ve zevk alanlarında rol oynayan kimyasal bir habercidir. Egzersiz yapmak, bir hedefe ulaşmak veya lezzetli yemekler yemek gibi zevkli veya ödüllendirici olarak algıladığımız faaliyetler yoluyla salınır. Bu dopamin salınımı, belirli aktiviteleri sürdürme arzumuzu artırabilir, onları tamamladığımızda zevk ve tatmin duygularına yol açabilir.

Örneğin, koşuya çıkmak için kendinizi motive etmeye çalıştığınızı varsayalım. Spor ayakkabılarınızı bağlayıp kapıdan dışarı çıktığınızda beyniniz, koşuyu tamamladığınızda hissedeceğiniz zevk ve tatmin beklentisiyle dopamin salgılamaya başlar. Düzenli olarak egzersiz yapmaya devam ettikçe, beyniniz dopamin salınımına alışır ve aynı zevk düzeyine ulaşmak için daha fazla aktivite gerekebilir. Bu ‘dopamin toleransı’ olarak bilinir.

Öte yandan, sosyal medya veya abur cubur gibi harici dopamin kaynaklarına çok fazla güvenirseniz, kimyasallara karşı daha az duyarlı hale gelebilir ve anlamlı hedefler veya faaliyetler peşinde koşmak için daha az motive olabilirsiniz. Bu da ‘dopamin tükenmişliği’ olarak bilinir. Peki, dopamin toleransından ve tükenmişlikten nasıl kaçınırız ve beynimizi zor şeyleri yapmaktan hoşlanmaya nasıl kandırırız?

Beynimizi kandırma stratejileri

Her şeyi karıştırın: Yenilik ve sürpriz hissi veren yeni aktiviteler veya hobiler edinin. Bu, dopamin salınımını artırabilir ve zor şeylerin daha çekici görünmesini sağlayabilir. Örneğin, her zaman koşuya çıkmak yerine yeni bir egzersiz türü deneyin veya yürüyüş yapın.

Ulaşılabilir hedefler belirleyin ve ilerlemenizi kutlayın: Küçük kazanımlar, bir başarı duygusuna ve artan dopamin salınımına yol açabilir. Örneğin, kendinizi bir araştırma makalesi yazmaya motive etmeye çalışıyorsanız, kendinize günde 500 kelime yazma hedefi belirleyin ve hedefinize ulaştığınız her gün bunu kutlayın.

Egzersiz ve sağlıklı beslenmeyi birleştirin: Hem fiziksel aktivite hem de besleyici gıdalar, artan dopamin seviyeleri ile ilişkilendirilir. Bu nedenle, beyninize ihtiyaç duyduğu desteği vermek için her ikisini de rutininize dahil ettiğinizden emin olun.

Minnettarlık ve olumlu düşünme pratiği: Hayatımızdaki iyi şeylere odaklanmak, mutluluk ve tatmin duygularının artmasına yol açabilir ve bu da dopamin salınımını artırabilir. Minnettar olduğunuz şeyleri düşünmek için bir günlük tutmayı deneyebilirsiniz.

Bu stratejileri uygulayarak beyninizi zor şeyler yapmak istemesi için kandırabilir ve genel motivasyonunuzu artırabilirsiniz. Unutmayın, ara vermek ve keyifli aktivitelere kendinizi kaptırmak sorun teşkil etmeyecektir ancak yine de dış dopamin kaynaklarını iç motivasyon ve kişisel bakım ile dengelemeye dikkat edin.

Sonuç olarak, yatırım gibi önemli, stresli ve zor bir işte arada kendinizi şımartmalısınız. Bunu farklı aktivitelere belli bir zaman ayırarak yapabilirsiniz. Bu sayede alım satımlarınızda daha sakin ve kendinizden emin olabilir ve kararlarınızı da bu doğrultuda en sağlıklı şekilde verebilirsiniz.

Başarılı insanlarda ortak 10 alışkanlık

 

Yeni yılda finansal başarının 5 adımı

 

Başarılı bir yatırım serüveni için 6 ipucu

 

Yatırımlarınızda kayıplarla başa çıkmak için 7 altın kural

 

Baskı altında nasıl korkusuzca yatırım yapılır?

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/zor-seyler-yapmayi-sevmesi-icin-beyninizi-kandirin/1711966