Hırvatistan merkezli gastroloji sitesi Taste Atlas (Lezzet Atlası), 2022 yılında dünyanın en iyi mutfakları ve en iyi geleneksel yemekleri olmaya hak kazanan ülkeleri ve yemekleri açıkladı.
Toplamda 95 ülkenin yer aldığı en iyi mutfaklar listesinde Türkiye 7 sırada yer aldı. Listenin ilk 10 sıralaması şu şekilde:
1.İtalyan mutfağı
2.Yunan mutfağı
3.İspanyol mutfağı
4.Japon mutfağı
5.Hint mutfağı
6.Meksika mutfağı
7.Türk mutfağı
8.Amerikan mutfağı
9.Fransız mutfağı
10.Peru mutfağı
En kötü mutfaklar: Letonya, Fas, Norveç
En iyi mutfaklar listesinin son 3 sırasına Letonya (93), Fas (94), ve Norveç (95) layık görüldü.
Taste Atlas'ın 'En İyi Geleneksel Yemekler' listesinin ilk 10'u şöyle duyuruldu:
1.Karē, Japonya
2.Picanha, Brezilya
3.Amêijoas à Bulhão Pato, Portekiz
4.Tangbao, Çin
5.Guotie, Çin
6.Phanaeng Curry, Tayland
7.Ceviche mixto, Peru
8.Ghormeh sabzi, İran
9.Cağ kebabı, Türkiye
10.Pollo a la brasa, Peru
En İyi Geleneksel Yemekler listesinde yer almaya hak kazanan Türk yemekleri arasında, Şiş kebap (14), Mantı (22), İskender kebap (39), Alinazik kebap (45), Döner kebap (48), tantuni (74), hünkarbeğendi (75), çöp şiş (80), Adana kebap (81), sarma (92) da yer aldı.
Vedat Milor'dan tepki
Öte yandan listeye Türk gastronomi yazarı Vedat Milor'dan tepki geldi.
“Kaale almayın, meşruiyet kazandırmayın bu zırvalara…” diyerek Taste Atlas’ın listesini eleştiren Milor, şu ifadeleri kullandı:
Böyle arada restoranlarla ve yemeklerle ilgili saçma sapan listeler gündeme geliyor. Nasıl bir metodoloji izlediği ya da kimin oy verdiği belli değil. Tek fonksiyonu sahip olduğumuz kompleksleri gün yüzüne çıkarmak. Kaale almayın, meşruiyet kazandırmayın bu zırvalara…
Milor, geçen yıl yayımlanan “Dünyanın En İyi 50 Mutfağı” listesinde Türk mutfağının 17. sırada yer almasına da tepki göstermişti.
Taste Atlas’tan açıklama: Her yıl çok kızanlar oluyor, hatta büyükelçiliklerden telefonlar geliyor
Sosyal medyadaki tepkilerin ardından bir açıklama yapan Taste Atlas, “Her yıl listeyi yayımladığımızda bize çok kızan insanlar oluyor, hatta büyükelçiliklerden telefonlar geliyor” diyerek metodolojilerini açıkladı.
15 bine yakın yemeğin yer aldığı zengin bir veritabanı oluşturduklarınını ifade eden Taste Atlas, kayıtlı yemeklerin gerçek kişiler tarafından oylanmasıyla bu listelerin hazırlandığını belirtti ve verilen notlarda bir taraflılık olduğunun tespit edilmesi halinde bu kişilerin çıkarıldığını vurguladı:
Kimse bu sıralamayı sevmiyor fakat gerçek insanların geçerli seslerinin yansıması. Bu yüzden bizden nefret etmeyin, biz sadece oy sayıyoruz.
Evsizlere yemek dağıtan başbakan eleştiri yağmuruna tutuldu
Yemek kartları alışverişte kullanılmaya devam edecek mi?