Konaklama vergisi uygulama genel tebliği Resmi Gazete'de yayınlandı.
Tebliğe göre, konaklama vergisinin konusunu, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) oluşturuyor.
Kanunun 34 üncü maddesinin beşinci fıkrası uyarınca, konaklama vergisinin oranı yüzde 2 olarak belirlenmiştir. Aynı fıkra uyarınca, Cumhurbaşkanı, bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye, bu sınırlar içinde farklı oranlar tespit etmeye yetkilidir.
1 Ocak 2023'ten itibaren hayata geçecek
İlk olarak 1 Nisan 2020'den itibaren uygulanacağı açıklanan konaklama vergisi, pandemi nedeniyle önce 2021 başına, daha sonra 2022 başına ertelenmişti. 2022'de tekrar ertelenen vergi 1 Ocak 2023’ten itibaren hayata geçecek.
Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen hizmetler vergiden muaf
Tebliğde "Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen hizmetler vergiden müstesnadır. Buna göre, istisna, ilgili mevzuat hükümlerine göre öğrencilere barınma hizmeti sunmak amacıyla işletilen öğrenci yurdu veya pansiyonları ile münhasıran öğrencilerin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerde bulunabildiği öğrenci kamplarında sunulan hizmetler için uygulanır" ifadeleri kullanıldı.
1 Ocak'ta başlıyor: Örnek hesaplamalarla konaklama vergisi!
Tatil ve konaklamada yeni trendler
Avrupa'da konaklama rezervasyonlarında artış
Konaklama tesisleri ile plaj işletme yönetmeliği Resmi Gazete'de