Yazdır

2023 yılının FinTech trendleri

Tarih: 13 Aralık 2022 - 17:23

FinTech yani finansal teknoloji sektörü, finansal hizmetlerin sunulma şeklini yeniden şekillendirmeye ve yeniden tanımlamaya devam ediyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2021 yılını rekor düzeyde yatırım çekerek kapatan, 2022 yılını ise tüm zorluklara rağmen gelişerek tamamlayan ‘FinTech’ yani finansal teknoloji sektörünün, 2023 yılında da yeni trendlere öncülük etmesi bekleniyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, finansal hizmetleri yerine getirmek için teknolojiden faydalanan finansal teknoloji sektörü, teknolojinin de gelişmesiyle birlikte hızla değişiyor ve yenileniyor. Sektör oyuncuları, yeni finansal hizmet modelleri üzerinde çalışırken eski tip finansal hizmet şekillerine de son veriyor. Özellikle pandemi sürecinde yara almayan nadir sektörlerden biri olan finansal teknoloji sektöründe 2023 yılının da parlak geçmesi bekleniyor.

Pandemide büyüyen nadir sektörlerden biri

Advisorpedia’dan George Prior’ın analizine göre, 2021 yılını rekor düzeyde yatırımla kapatan ve 2022 yılını da gelişerek ve büyüyerek tamamlayan Fintech yani finansal teknoloji sektörü, 2023 yılında da yeni trendlere yön vereceğe benziyor.

Dünyanın en büyük bağımsız finansal danışmanlık, varlık yönetimi ve fintech kuruluşlarından biri olan deVere Group CEO'su ve kurucusu Nigel Green , finansal teknoloji sektörüyle ilgili şu yorumu yapıyor: “2021 yılında tarihi bir yatırım seviyesi vardı. Rakam yaklaşık 130 milyar doları bulmuştu. Ancak bu yıl, dünya çapında yavaşlayan ekonomik büyüme, tedarik zinciri sorunları, yüksek enflasyon ve onu takip eden faiz oranlarındaki artış ortamında, süreç daha da zorlu hale geldi. Ancak, fintech, tüketicilerin ve potansiyel yatırımcıların tüm zamanların en yüksek ilgisiyle, finansal hizmetlerin genel olarak sunulma şeklini yeniden şekillendirmeye ve yeniden tanımlamaya devam ediyor.” Green'in fintech endüstrisi için gelecek yıla yönelik tahminleri de olumlu sinyaller veriyor.

68 trilyon dolarlık bir servetin, şimdiye kadarki en zengin nesil olan baby boomers'lardan çocuklarına ve diğer mirasçılarına yani Y kuşağına önümüzdeki birkaç on yıl içinde aktarılması bekleniyor.

Geleneksel bankalar oyuna dahil olmaya zorlanacak

Geleneksel bankacılık, son yıllarda değişen müşteri beklentileri, yasal gereklilikler ve teknolojik ilerlemeler arasında sürekli bir ‘yetişme’ oyunu oynuyor. Bu sürecin ise yalnızca ivme kazanması gerekiyor. Bunun iki nedeni bulunuyor. Birincisi, en hızlı büyüyen müşteri grubu olan Y kuşağına hitap etmek, ikincisi ise tarihteki en büyük servet transferinden yararlanmak.

Bazı tahminlere göre, 68 trilyon dolarlık bir servetin, şimdiye kadarki en zengin nesil olan 'baby boomers'lardan çocuklarına ve diğer mirasçılarına yani Y kuşağına önümüzdeki birkaç on yıl içinde aktarılması bekleniyor. Green, “Y kuşağı teknolojiyle büyüdü. Onlar 'dijital yerliler'. 2008'de tüm dünyayı vuran küresel finans kriziyle aynı zamana denk gelen bu nesil, yetişkinliğe geldiğinde ise teknolojideki muazzam artıştan etkilendi. Ve bu kuşak, geleneksel bir banka kullanmak yerine paralarını kullanmayı tercih ediyor” şeklinde konuşuyor. Gerçekten de, Y kuşağının yüzde 92'si bankalara güvenmiyor ve birçoğu bankaları güvenilmez bir kaynak olarak görüyor.

Y kuşağının yüzde 92'si bankalara güvenmiyor ve birçoğu bankaları güvenilmez bir kaynak olarak görüyor.

Görünüşe göre ‘mobil’e öncelik veren Y kuşağı, paralarını kullanmak için kolay, anında ve kontrolün kendilerinde olduğu bir erişim kolaylığı bekliyor. Y kuşağı üyeleri, tek dokunuşla veya kaydırarak para aktarabilmeyi ve faturalarını ödeyebilmeyi talep ediyor. Harcama alışkanlıklarını gözden geçirebilmek, rehberlik almak ve gerçek zamanlı erişime sahip olmak istiyorlar. Green, geleneksel bankaların da nihayet bunun farkına vardığını söylüyor.

Y kuşağı, paralarını kullanmak için kolay, anında ve kontrolün kendilerinde olduğu bir erişim kolaylığı bekliyor.

Daha fazla düzenleyici inceleme

Finansal teknoloji sektöründeki bu yeni trendle ilgili olarak ise Green şu gözlemde bulunuyor: “Bu, fintech hizmetlerinin düzenlemeye tabi olmayan kuruluşlara giderek daha fazla entegre olmasıyla gerçekleşecek. Bu nedenle, dünyanın dört bir yanındaki denetleyiciler, özellikle hesap verebilirlik ve şeffaflığa odaklanarak düzenlemeleri hızlandıracak ve müşterileri daha fazla korumaya çalışacaklar.”

Veri, her zamankinden daha önemli hale gelecek

Sektördeki üçüncü trendin veri ve veri analizi olacağını söyleyen Green, “Şirketlerin müşteri tabanlı tekliflerini farklılaştırmak, toplamak, analiz etmek ve kullanmak için yeni yöntemler keşfetmeye ihtiyacı olacak” şeklinde konuşuyor.

Asya, fintech devriminin merkezinde olmayı sürdürecek

Asya’nın fintech sektöründeki öncü konumuna dair de görüşlerini paylaşan Green, “Asya’nın fintech devriminin merkezinde olmasını birkaç temel faktöre bağlıyoruz. Bunlar, düzenleyiciler tarafından yeniliğe yönelik proaktif yaklaşımları içeriyor: Çok sayıda sanal banka; daha geniş teknoloji ekosistemi, özellikle uygulama programlama arayüzlerinin (API) geliştirilmesi; ve Çinli finans ve teknoloji devlerinin sektöre girişi” şeklinde özetliyor.

Green, “Dünya, küresel bir durgunluğun ‘kenarında’ olsa da, fintech yatırımlarının 2023 yılında da ivme kazanmaya devam etmesini bekliyoruz. Bunda fintech endüstrisinin müşteri deneyimini geliştirmesinin ve giderek daha fazla talep görmesinin büyük etkisi bulunuyor. Ayrıca, şirketlerin verimliliklerini ve üretkenliklerini artırmalarına, işletme maliyetlerini düşürmelerine ve rekabet avantajını geliştirmelerine yardımcı oluyor” diyor.

Yapı ve Kredi'nin fintech şirketi tescil edildi

 

Yapı Kredi'den dijitalleşme hamlesi: Fintech şirketi kuruyor

 

Banka olmak isteyen fintech'lere milyarlık engel

 

Visa, fintech şirketi Currencycloud'ı satın alıyor

 

Geleneksel bankalar için en büyük tehdit: Fintech

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/2023-yilinin-fintech-trendleri/1708837