Yazdır

Gelecek 50 yılda dünya ekonomisini neler bekliyor?

Tarih: 08 Aralık 2022 - 16:46

Dünya ekonomisinin geçmiş ve bugünkü verilerinden hareket ederek gelecek 50 yılını öngörmeye çalışan Goldman Sachs ekonomistleri, ilginç sonuçlara ulaşıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya ekonomisi zor günler geçiriyor. Geleceğe yönelik belirsizlikler had safhada. Enflasyon tavan yapmış durumda ve dünyanın dev ekonomileri ekonomik krizin eşiğinde.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, belirsizliğin böylesi yüksek olduğu dönemlerde herkesin aklından, geleceğe ışınlanıp bugünden sonra neler olduğunu bilebilmek geçer. Özellikle yatırımcılar böylesi bir süper gücün ne gibi harika sonuçlar doğuracağı konusunda uzun sohbetlere dalmayı oldukça sever.

Aynı nedenlerle mi bilinmez, ancak Goldman Sachs ekonomistleri, böylesi zor bir işe, ışınlanmaya değil ama dünya ekonomisinin geleceğini öngörme işine soyunmuşlar ve ortaya ilginç sonuçlar çıkmış.

2075 yılında dünya ekonomisi

Bloomberg’den Simon Kennedy’nin haberine göre, Goldman Sachs, 2075 yılında dünya ekonomisinin nasıl göründüğüne kafa yoruyor. Goldman Sachs ekonomistleri, 2075 yılına kadar dünya ekonomisinin izleyeceği yolu tahmin etmeye çalışıyor.

BRIC ekonomileri için sözde uzun vadeli büyüme tahminlerini meşhur bir şekilde özetledikten yirmi yıl sonra, şimdi Jan Hatzius liderliğindeki ekonomistler, önümüzdeki yarım yüzyılda tahminlerini 104 ülkeyi kapsayacak şekilde genişletiyor. İşte sonuçlar…

Küresel büyüme gelecek 10 yılda yüzde 3’ün altında kalacak

Küresel büyüme, finansal krizden önceki on yılda gördüğü ortalama yüzde 3,6 seviyesinden düşerek, gelecek on yıl boyunca yıllık ortalama yüzde 3'ün biraz altında kalacak. Sonrasında ise, iş gücü büyümesinin yavaşlamasını yansıtacak şekilde kademeli olarak düşüş eğilimine girecek.

Çin, ABD, Hindistan, Endonezya ve Almanya

Goldman Sachs tarafından yapılan analize göre, dünya devletleri arasında Çin, ABD, Hindistan, Endonezya ve Almanya dolar bazında en büyük ekonomiler sıralamasında başı çekecek. Gelişmekte olan piyasalar sanayileşmiş ülkelerle yakınlaşmaya devam edecek. Nijerya, Pakistan ve Mısır’ın ise en büyük ekonomiler arasında kendilerine yer bulma ihtimalleri bulunuyor.

Dolar güç kaybediyor, gelir eşitsizliği azalıyor

ABD'nin son on yıldaki görece güçlü performansını tekrarlaması ise Goldman Sachs ekonomistlerine göre pek mümkün gözükmüyor. Aynı zamanda, analize göre, ABD Doları’nın olağanüstü sağlamlığı da önümüzdeki 10 yıl içinde gevşiyor.

Ayrıca, ülkeler arasındaki gelir eşitsizliği azalırken ülkelerin kendi içlerindeki gelir adaletsizlikleri ise artmaya devam ediyor.

Ekonomik korumacılık ve iklim değişikliği

Ekonomistler Kevin Daly ve Tadas Gedminas, korumacılık ve iklim değişikliğini hem büyüme hem de gelirlerin yakınsaması açısından ‘özellikle önemli riskler’ olarak görüyor. Ekonomistler paylaştıkları notta, “Tahminlerimiz, küresel potansiyel büyümenin doruk noktasını geçtiğimizi gösteriyor” diyor. Ekonomistler, “Öngörülen bu yavaşlamanın çoğu demografiden kaynaklanıyor. Bunda, küresel nüfus artışının son 50 yılda yarı yarıya azalmasının büyük etkisi bulunuyor” şeklinde görüş bildiriyor.

Daha yavaş nüfus artışının ‘iyi bir sorun’ olduğunu çünkü çevre üzerinde daha az baskı anlamına geldiğini söyleyen ekonomistler, bununla birlikte, bu durumun, devletler için yaşlanan nüfusun artan sağlık maliyetlerini nasıl ödeyecekleri gibi ‘bir dizi ekonomik zorluk’ ortaya çıkaracağının altını çiziyor.

Dünya ekonomisini 30 yılın en kötü dönemi bekliyor

 

Dünya ekonomisi borç batağında

 

Yatırımcılar dünya ekonomisine daha iyimser bakıyor

 

'Artan faizler ve güçlü dolar dünya ekonomisini vurdu'

 

Dünya ekonomisi borç tuzağında mı?

 

Dünya ekonomisi 70’li yıllara geri mi dönüyor?

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/gelecek-50-yilda-dunya-ekonomisini-neler-bekliyor/1707777