Avrupa Komisyonu bu tür suçları tanımlamaya yönelik kurallar için bir direktif önerisi sunacak. Belgenin daha sonra AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.
AB ülkelerinin yaptırım ihlali tanımları farklılık gösteriyor ve kısıtlayıcı tedbirlerin ihlallerinin nasıl tespit edilip cezalandırılacağı konusunda aralarında hala bir fikir birliği yok. AB Konseyi yaptığı açıklamada, bu durumun yaptırımların farklı derecelerde uygulanmasına ve bunları aşma olasılığına yol açabileceğine dikkat çekiliyor.
Ayrıca Avrupa Komisyonu dondurulmuş Rus varlıklarının müsaderesini yasallaştırmak istiyor ve halihazırda yaptırımlar mevzuatında değişiklikler üzerinde çalışıyor.
Rus varlıklarının müsaderesine olanak tanıyan değişikliğin yapılması için, yaptırımların ihlali, mala el konulmasına izin veren suçlar listesine dahil edilmesi gerekiyor.
AB’nin üzerinde çalıştığı Rusya karşıtı yağtırımların ihlal edilmesinin önlenmesine yönelik bu değişikliklerin en çok Türkiye ile Rusya arasında ticari faaliyetleri olumsuz etkileyebileceği yorumları yapılıyor.
AB'den Rusya'ya 9'uncu yaptırım paketi hazırlığı
İngiltere'den Rusya'ya 18 milyar sterlinlik yaptırım
İngiltere'den, Rusya'ya İHA tedarik eden İran'a yaptırım
AB yaptırımlarının Batı'ya olası ekonomik etkileri neler?