Çevrimiçi formatta düzenlenen mali forum FinZoZh maratonunda konuşan Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, yabancı para cinsinden ödemelerin artık Rusya’da yasak olduğunu, ancak kimsenin bunlara sahip olmayı yasaklamadığını hatırlatırken, “Prensipte aynı yasaklar kripto para birimleri için de yapılabilir” diye konuştu.
Devlet Duması milletvekillerinin kripto para birimi dolaşımını düzenlenmesine ilişkin bir yasa taslağı geliştirdiğini söyleyen Maliye Bakanı, “Kripto para üretim ve dolaşımı yasallaştırılmak isteniyor. Bu bizim için harika bir gelişme. Ancak Merkez Bankası zırh gibi duvar örerek kripto paranın dolaşıma girmesini istemiyor” diye şikâyet etti.
Kripto’nun bir veri olduğuna dikkat çeken Siluanov, kripto para alma, dolaştırma ve satma imkanının Rusya’da altyapı olmaması nedeniyle yurt dışında yapıldığını ve kimsenin gelir elde edemediğini vurgularken, bu nedenle Rusya’da kripto paranın yasallaştırılması üzerinde durduklarını ifade etti.
Gazetemru'da yer alan habere göre Siluanov, milletvekilleri tarafından geliştirilen tasarının yalnızca Rusya’da kripto para madenciliğini yasallaştırdığını söylerken, aynı zamanda Maliye Bakanlığı’nın daha da ileri gitmeye hazır olduğunun altını çizerek, “Bize göre kripto para piyasamızı kademeli olarak geliştirmek mümkün. Merkez Bankası bu endişeleri görürse kademeli olarak yapılabilir. Ancak gerçekte var olana göz yummak muhtemelen yanlış olur. Bu sektörü yasallaştırmak zorunluluktur” ifadelerini kullandı.
Eylül ayından konuşan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, kripto paranın ülke içinde serbest dolaşımına karşı olduklarını söylemişti.
Kommersant gazetesi, 21 Eylül’deki seferberlik ilanı sonrası ülkedeki vatandaşların kripto para birimi satın almaya başladığını vurguladığı haberinde, özellikle dolara sabitlenmiş kripto para birimi olan USDT stablecoin taleplerinin keskin bir şekilde arttığının altını çizdi.
Uzmanlar, çoğu zaman bu kripto para biriminin acilen büyük miktarda para çekmesi gerekenler tarafından satın alındığına dikkat çekerken, bu kripto para biriminde 50 bin dolara kadar nakite dönüştürme izni verildiğini hatırlattı.
SWIFT sorunları ve nakit döviz çekimleri kısıtlı olan Rusların kripto paraya yönelmesinin anlaşılabilir olduğunu söyleyen uzmanlar, halihazırda kripto paranın güvenilirlik açısından daha uygun olduğunu, henüz Batı yaptırımlarının kripto paraları kapsamadığını vurguluyor.
Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Nabiullina, kripto paranın ödeme aracı olarak kullanılmasına karşı olduklarını belirtirken, bu konuları hükümetle görüşmeye devam ettiklerini ifade etti.
Uluslararası ödemeler için kripto para biriminin kullanımı dahil olmak üzere dijital finansal varlıkların kullanım yollarını hükümet ile görüştüklerini söyleyen Nabiullina, “Ancak kripto paraların bir ödeme aracı olarak kullanılmasına ve ülke içinde serbest dolaşımına karşı çıkmaya devam ediyoruz. Bu konudaki kararımız değişmedi” diye konuştu.
Nabiullina, 1 Nisan 2023’ten itibaren Rusya Merkez Bankası’nın ticari bankaların müşterileriyle dijital rubleyi test etmeye başlaması için hazırlıklarını sürdürdüğünü de kaydederken, düzenleyicinin yarattığı dijital rubleyi ülkedeki 15 bankanın katılımıyla test edeceklerini sözlerine ekledi.
AB'den Rusya'ya 9'uncu yaptırım paketi hazırlığı
Lavrov'dan, AP'nin 'Rusya' kararına tepki