Raporda, “Ekim ayında, federal kredi tahvillerinin ikincil ticaretinde, ana satıcılar 71,3 milyar ruble değerinde menkul kıymet satan büyük Rus bankaları olmuştur” ifadelerine yer verilirken, ana alımların 51,3 milyar rubleyle güven yönetimi amacıyla bankalar ve 29,4 milyar rubleyle kendi fonları pahasına kredi dışı finans kuruluşları tarafından yapıldığı eklendi.
Kredi tahvillerinde ortalama günlük işlem hacmi bir önceki ay 19,4 milyar rubleye yükseldikten sonra ekim ayında 13,1 milyar rubleye gerilerken, aynı zamanda, ekim ayındaki toplam net alış ve net satış hacmi, federal kredi tahvilleri ticaretinin yeniden başlamasının ardından Mart 2022’den bu yana görülen en yüksek hacimlere ulaştı.
Daha önce Batı ülkeleri tarafından uygulanan mali yaptırımlar nedeniyle tahvil işlemlerini askıya alan Rusya Maliye Bakanlığı, 2022’nin üçüncü çeyreğinde borç piyasasına federal kredi tahvillerinin (OFZ) yerleştirilmesine devam etmeyi planladığını açıklamıştı.
Vedomosti gazetesi, hükümete yakın kaynaklardan aldığı bilgiye göre Bakanlar Kurulu’nun eylül ayı sonuna kadar üzerinde anlaşmaya varması gereken bütçe kanunu güncellemelerinin onaylanmasından sonra devlet tahvili hizmetine yeniden başlamayı planladığını yazdı.
Kaynaklar, Maliye Bakanlığı’nın borç piyasasına dönüşünün en geç ekim ayında gerçekleşeceğini belirtirken, önce yatırımcıların sorularına cevaplar bulmayı planlayan bakanlığın OFZ’lerin ödemesi için güvenli zemin oluşturmaya çalıştığını kaydetti.
Gazete, halihazırda Maliye Bakanlığı’nın asıl görevinin borç piyasalarını test etmek olduğunu aktarırken, henüz belirli bir borçlanma miktarı belirlenmediğini, girişimin amacının “piyasaya kademeli bir dönüş ve 2023’ten itibaren normal borçlanma hacimlerine ulaşmak” olduğunu açıkladı.
Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvil getirilerinde düşüş bekleniyor
Dolar cinsi tahvil ihraç miktarı 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşti
Tahvil piyasası yatırımcılara göz kırpıyor