Yazdır

ABD ekonomisinin geleceği Tayvan’a mı bağlı?

Tarih: 17 Kasım 2022 - 16:34

Yarı iletken endüstrisi ABD için saatli bomba niteliği taşıyor. Tayvan ile iplerin Çin yüzünden kopmasının, ABD ekonomisini devasa bir depresyona sürükleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi bir yandan yüksek enflasyonla mücadele ediyor bir yandan da resesyon tehlikesini savuşturmaya çalışıyor. Ancak çip endüstrisiyle ilgili olası gelişmeler, ABD ekonomisini büyük çapta bir bunalıma sokma riski taşımaya devam ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisinin kırılgan yanını yarı iletken endüstrisi oluşturuyor. Uzmanlar, ABD’nin Tayvan’a erişiminin Çin yüzünden kesilmesinin, ABD ekonomisini bir krize sürükleyeceğine kesin gözüyle bakıyor.

Ateşle oynuyoruz

Business Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Citadel'den Ken Griffin, Çin'in Tayvan'ı işgal etmesi ve yarı iletken endüstrisine erişimi kesmesi halinde ABD ekonomisinin ani biçimde ‘büyük bir depresyona’ gireceği konusunda uyarıyor. Citadel'in kurucusu Ken Griffin'e göre ABD, Çin ile Tayvan arasındaki hassas ilişkiyi dengelerken ateşle oynuyor.

Son haftalarda, Xi Jinping'in Çin Cumhurbaşkanı olarak bir dönem daha ülkeyi yönetmesinin kesinleşmesinin ardından Çin'in Tayvan'ı işgal etmeyi göze aldığına dair endişelerde artış gözleniyor. Griffin, “ABD'nin ekonomisini yürütmek için ihtiyaç duyduğu yarı iletken sayısını üretme yeteneği yok. Amerika'daki modern yarı iletkenler için tamamen ve tamamen Tayvanlılara bağımlıyız” diyor.

GSYİH’ya yüzde 5-10 arası darbe

Öte yandan, Washington’ın Çip yasa tasarısını (CHIPS and Science Act) yakın zamanda kabulünün Amerika'da yarı iletken üretiminin desteklenmesi için iyi bir başlangıç ​​olduğu görüşü hakim olsa da, uzmanlar sonuçta bunun denizde bir damla olduğunu ve Taiwan Semiconductor'ın üretim kapasitesi ve teknolojisinin yerini doldurmaya yetmeyeceğini düşünüyor.

Griffin, “Ateşle oynuyoruz. Çok açık olalım. Tayvan merkezli yarı iletkenlere erişimi kaybedersek, ABD GSYİH'sındaki darbe muhtemelen yüzde 5 ila yüzde 10 seviyesinde olur. Bu da ani ve devasa büyüklükte bir depresyondur” şeklinde konuşuyor.

Buffett farklı düşünüyor

Ancak, Warren Buffett'in Berkshire Hathaway'i de dahil olmak üzere bazı yatırımcılar, dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi konumundaki Taiwan Semiconductor şirketinde hala fırsat görüyor ve Çin'in Tayvan'ı nihayetinde işgal etmeyeceği beklentisiyle Griffin'in görüşünün karşı tarafında yer almaya devam ediyor.

Berkshire Hathaway’in Taiwan Semiconductor şirketinde yaklaşık 5 milyar dolar değerinde yatırımı bulunuyor ve son veriler Warren Buffett’ın şirketinin yakın zamanda 60 milyon dolarlık yeni bir hisse alımı gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor.

Tahminlere göre, Berkshire Hathaway’in yeni yatırımının, aynı zamanda iPhone üreticisi de olan Taiwan Semiconductors'ın gelirinin büyük bir kısmını Apple oluşturduğu için, Warren Buffett’ın en büyük yatırımı olan Apple'a daha fazla bel bağlamasına neden olduğu anlamına geliyor. Ancak, Griffin'in Çin ve Tayvan hakkındaki karanlık öngörüsü nihayetinde doğru çıkarsa, bu devasa yatırımın büyük bir kaybeden olması da ihtimaller dahilinde gözüküyor.

ABD: Çin'in Tayvan'a saldırması stratejik hata olur

 

İngiliz bakanın Tayvan planına Çin'den sert tepki

 

Tayvan: Çin, Ada çevresinde askeri faaliyetlerini sürdürüyor

 

Tayvan’dan Elon Musk’a: Ülkemiz satılık değil

 

Yarı iletkenler dünya ekonomisi için neden bu kadar önemli?

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/abd-ekonomisinin-gelecegi-tayvana-mi-bagli/1703050