Yazdır

Teknoloji devlerinde işten çıkarmalar resesyon işareti mi?

Tarih: 17 Kasım 2022 - 14:47

Küresel teknoloji devleri son bir yılda on binlerce çalışanını işten çıkardı. Ancak Goldman Sachs söz konusu tablonun bir resesyon göstergesi olmadığını belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri, 2020 ve 2021 yıllarında bilançolarında rekorlar kırarak hisse senetlerinde tarihi zirveleri görmüştü. Ancak bu yıl aynı şirketler rüyadan uyanarak pandemi başlangıcı sırasında elde ettikleri kazanımların yaklaşık yarısını sildiler.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de enflasyonun 40 yılın en yüksek seviyesine yaklaşması ve borsalardaki yoğun satış dalgası teknoloji şirketlerinin işçi çıkarmasına neden oldu. Facebook’un çatı şirketi Meta 11 bin çalışanının işine son verdi. Amazon da maliyetleri kontrol edebilmek için 10 bin kurumsal çalışanını çıkarabileceğini duyurdu. Twitter bu ayın başlarında personelinin yaklaşık %50’sini işten çıkardı. Fakat Twitter özeline bakıldığında şirketi yakın zamanda 44 milyar dolara satın alan Elon Musk’ın özel durumunu da hatırlamak gerekiyor. Microsoft, Stripe ve Salesforce gibi şirketler de son birkaç hafta içinde çalışanlarını işten çıkardı.

Toplu işten çıkarmalar yaklaşmakta olan ve bazı ekonomistlere göre halihazırda yaşanan bir ekonomik resesyon konusundaki tartışmaları da yoğunlaştırdı. Ancak Fortune’un haberine göre teknoloji sektöründeki büyük çaplı işten çıkarmalar ABD genelinde bir resesyon anlamı taşımıyor. Goldman Sachs’ın raporuna dayandırılan habere göre bu işten çıkarmaların resesyonu göstermemesinin üç temel sebebi var:

Birincisi teknoloji sektörü geniş istihdam piyasasının çok küçük bir kısmını oluşturuyor. Bu sebeple işsizlik üzerinde geniş çaplı bir etki oluşturması beklenmiyor. Teknoloji şirketleri ABD borsalarında S&P 500 Endeksi içerisinde yaklaşık %26’lık bir piyasa kapitalizasyonu oluşturuyor. Ancak istihdam piyasasına gelindiğinde ise aynı baskınlık görülmüyor. Büyük teknoloji şirketlerindeki istihdam Goldman Sachs raporuna göre ABD’deki toplam istihdam piyasasının sadece %0,3 kadarını oluşturuyor. Teknoloji şirketlerinin mali etkisi de istihdam üzerinde büyük bir baskı oluşturmuyor.

İkincisi, teknoloji şirketlerinden çıkarılan çalışanların alternatif iş bulabilme ihtimalleri açık iş ilanlarının sayısı göz önüne alındığında oldukça yüksek. Teknoloji alanındaki boş pozisyonlar pandemi öncesi döneme göre çok daha fazla. Goldman raporuna göre bu boş pozisyonlar iş arayanlar için yeni fırsatlar oluşturuyor.

Son olarak Goldman Sachs analistleri teknoloji sektöründeki kitlesel işten çıkarmaların geçmişte de gözlemlendiğini hatırlatıyor. Ancak bu işten çıkarmalar her zaman için ekonominin başka bölümlerinde yeni işten çıkarma dalgalarına veya piyasa gerilemesine işaret etmedi. Banka analistlerine göre istihdam piyasasının asıl sorunu halen çok dayanıklı kalmaya devam etmesi. 

Analistler son dönemdeki toplu işten çıkarmaların ekonominin çöküşünden kaynaklanmadığını, şirketlerin düşük kârlarının bu duruma sebep olduğunu belirtiyor. Zira düşen kârlar şirketlerin büyük miktardaki çalışan sayısını sürdürebilmeyi daha maliyetli hale getirdi. Özellikle teknoloji şirketlerinde bilanço beklentileri fazlasıyla cömertti ve kârların silinmesi de acımasız bir tabloyu ortaya çıkardı.

Küresel borsalarda yalancı bahar

 

Pivot kavramı öldü, borsalar yerinde sayacak

 

2008 Finans Krizi’ni bilmişti… Piyasaları karıştıracak açığa satış

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/teknoloji-devlerinde-isten-cikarmalar-resesyon-isareti-mi/1703014