Çin, Evergrande krizinin ardından emlâk sektöründe bir kez daha sıkıntılı günler geçiriyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, bundan yaklaşık iki yıl önce, gayrimenkul devi Evergrande'nin borçlarını ödeyememesi, ev almak için bu şirkete yatırım yapanların, Evergrande genel merkezi önündeki "paramızı geri verin" protestolarıyla gündemdeydi.
Bu süreçle başlayan emlâk krizi inşaat şirketlerinin borç krizine girmesine sebep oldu ve bankalara kadar sıçradı. Bu konuyla ilgili bir raporda Zürih merkezli bir İsviçre bankası olan UBS Group yayınladı.
UBS'in bugün yayınladığı raporda, Çin'in gayrimenkul sektörde yaşanan krizin bankacılık sistemini büyük bir zarar ile karşı karşıya bıraktığını tahmin etti.
UBS, Çin bankalarının gayrimenkul geliştirme şirketlerine verilen krediler, bu şirketlerin tahvillerine ve diğer varlıklarına yapılan yatırımlar nedeniyle 1,5 trilyon yuan (212 milyar dolar) zararla karşı karşıya olduklarını öngördü.
Bu zararın Çin bankalarının güçlü karları ve sorunlu kredilere karşı ayrılmış yüksek rezervleri tarafından sindirilebilecek bir düzeyde olduğunu belirten UBS yöneticisi May Yan, "Böyle bir zarar nedeniyle şu noktada bankacılık sistemi krizi beklemiyoruz" dedi.
Yan, Çin bankalarının gayrimenkul sestöründeki toplam risklerini yaklaşık 88 trilyon yuan olarak tahmin ettiklerini belirtirken, gayrimenkul sektörünün istikrarının daha fazla zarar oluşmamasının engellenmesi açısından "çok önemli" olduğunu vurguladı.
UBS, Çin büyüme tahminlerini düşürdü
Çin'de emlak krizinde 90 milyar dolarlık kayıp
Çin'de emlak krizi büyüyor 40 banka iflas bayrağı çekti