Yüksek enflasyonun çok uzun süre zirvede kaldığı Avrupa Birliği'nde yüksek enerji fiyatları da tüketicilerin alım gücünü kısıtlıyor. Bu durum önümüzdeki yıl için ekonomik büyüme tahminini düşürdü ve euro para birimi kullanan 19 ülkenin kış aylarında resesyona gireceği belirtildi.
Avrupa Komisyonu'nun sonbahar tahmin raporuna göre, 2023 için büyüme tahmini yüzde 0,3'e düşürüldü. Temmuz ayında açıklanan bir önceki tahmin yüzde 1,4 olarak değerlendirilmişti.
Bu yılın son üç ve 2023'ün ilk ayında ekonomik girdinin azalacağını öngören raporda, yüksek enerji fiyatları, artan hayat pahalılığı, yüksek faiz oranları ve yavaşlayan küresel ticaretin "AB'yi, Euro Bölgesi'ni ve birçok üye devleti yılın son çeyreğinde resesyona düşürmesinin beklendiği" ifade edildi.
AB ekonomisinde kış için daralma öngörülüyor
Avrupa Komisyonu'nun ekonomiden sorumlu komiseri Paolo Gentiloni "AB ekonomisi bir dönemeçte" değerlendirmesini yaparak "Şaşırtıcı derece güçlü geçen ilk yarı yıldan sonra, AB ekonomisi üçüncü çeyrekte hız kaybetti ve son araştırma verileri kış için daralmaya işaret ediyor" diye konuştu.
Gentinoli ayrıca önümüzdeki yıl için de gidişatın önemli ölçüde zayıfladığını belirtti.
Önümüzdeki yıl en kötü performans sergilemesi beklenen ülke Avrupa'nın en büyük, ancak Ukrayna savaşı öncesinde Rus gazına da en fazla bağımlı ekonomisi olan Almanya. Alman ekonomisinin önümüzdeki yıl yüzde 0,6 civarında küçülmesi bekleniyor.
Enflasyon tahminleri ne anlatıyor?
Enflasyonun Euro Bölgesi'nde bu yılın sonuna doğru, beklenenden daha geç zirve yapması öngörülüyor. Enflasyonun 2022 için ortalama yüzde 8,5'e yükseleceği, 2023 içinse yüzde 6,1'e gerileyeceği yönünde tahminler çoğunlukta.
''Resesyon'' ekonomik girdinin art arda iki çeyrek boyunca düşmesi olarak adlandırılıyor, ancak ekonomistler Euro Bölgesi için istihdam rakamları gibi daha geniş bir dizi veriyi de dahil ederek hesaplıyor.
Avrupa Komisyonu, kış aylarındaki girdi küçülmesine karşın iş gücü piyasasının görece güçlü durmaya devam edeceğini öngörüyor. Bu yıl yüzde 6,8 olması beklenen işsizlik oranının önümüzdeki yıl yüzde 7,2'ye yükseleceği, 2024'te ise yüzde 7'ye gerileyeceği tahmini yürütülüyor.
İngiltere ekonomisinde küçülme devam edecek
Avrupa Birliği üyeliğinden çıkan İngiltere'nin ekonomisi yükselen fiyatların hane halklarını ve iş piyasasını vurmasının ardından daralma yaşıyor.
Ulusal İstatistik Kurumu'nun açıkladığı rakamlara göre ülkede gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) temmuz ve eylül ayları arasında yüzde 0,2 oranında geriledi. Tahminler, küçülmeyi yüzde 0,5 olarak öngörüyordu.
Tahminler doğrultusunda ekonominin yılın son çeyreğinde de daralmayı sürdüreceğine işaret ediyor. İngiltere Merkez bankası ülkenin önümüzdeki yıl uzun soluklu resesyona girme tehlikesinde olduğunu söylüyor.
Kurum, ekonomik gerilemenin ardında üretim girdisindeki düşüşün ve Kraliçe II. Elizabeth'in ölümü dolayısıyla ilan edilen bir günlük resmi tatili gerekçe göstererek "perakende alanındaki belirgin düşüşe katkıda bulunduğunu" belirtti.
İngiltere de Avrupa ülkeleri gibi Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında gıda enerji fiyatlarındaki artışın tetiklediği yüksek enflasyonu ile mücadele içinde. Geçtiğimiz aylarda siyasi ve ekonomik çalkantılarla boğuşan ülkede enflasyonu dizginlemek için Merkez Bankası geçtiğimiz hafta faiz oranlarını yüzde 3'e yükseltmişti.