Mısır'daki bir cezaevinde açlık grevi yapan aktivist Ala Abdulfettah'a tıbbi müdahale yapıldığı bildirildi. Muhalif aktivist bu hafta ölüm orucuna girmişti.
Ala Abdulfettah'ın annesi Leyla Suveyf, cezaevinden aldığı bilgiye göre oğluna sağlık durumunun korunması amacıyla tıbbi müdahalede bulunulduğunu fakat müdahalenin ne olduğu ve müdahalenin hastanede mi yoksa cezaevinde mi yapıldığına dair bilgi verilmediğini söyledi.
Yetkililere güvenmediğini belirten anne, oğlunun zorla beslenmesinden endişe duyduğunu belirtti.
Abdulfettah daha önce ailesine yazdığı bir mektupta özgür bırakılmaması durumunda cezaevinde ölmeye hazır olduğunu yazmıştı. 2 Nisan'dan bu yana girdiği açlık grevi boyunca günlük 100 kaloriden fazla yemek yemeyen Abdulfettah son beş gündür su ve kalori almayı reddediyordu.
Cezaevine oğlunu görmek için giden Suveyf uluslararası yayın kuruluşlarına “Bana onun herkes gibi normal bir şekilde cezaevinde olduğunu söylüyorlar. Cezaevine gittim, orada beklememi istemediler ve benden yazdığım mektupları da almadılar.” dedi.
Abdulfettah'ın avukatının da özel görüş izni alarak Kahire yakınlarındaki cezaevine gittiği, ancak iznin çarşamba gününe ait olduğu gerekçesiyle içeri girmesine izin verilmediği bildirildi. Görüş izinlerinin bir hafta boyunca geçerli olduğunu vurgulayan avukat, "yetkililerin bürokratik bahaneler uydurduğuna" dikkat çekti.
''İklime odaklanın, hapisteki aktiviste değil''
Abdulfettah'ın durumu Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve COP27 toplantısı için Mısır'a giden İngiltere Başbakanı Rishi Sunak gibi liderler tarafından dile getirildi.
Ancak muhalif aktivistin açlık grevi, Mısır'ın 27inci BM İklim Zirvesi'ne ev sahipliği yaptığı günlerde gündeme gelmesi yetkilileri rahatsız etti.
Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü, dikkatlerin açlık grevindeki mahkum aktivistte değil, iklim değişikliği müzakerelerinde olması gerektiğini belirtti.
Şükrü "Ben COP'un önemini vurgulamaya konsantre oluyorum ve tarafların, uluslararası toplumun ve sivil toplumun iklim değişikliğine bağlı varoluşsal tehdidine karşı dikkati odaklamaya çalışıyorum." sözlerine yer verdi.
Ala Abdulfettah'a ne olmuştu?
Mısır'daki 25 Ocak Devrimi'nin sembol isimlerinden muhalif aktivist ve blog yazarı Ala Abdulfettah, 2013'te "gösteri yasağını ihlal etmek" suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Kahire Ceza Mahkemesi, Şubat 2015'te Abdulfettah'a, 5 yıl hapis cezası vermiş, Kasım 2017’de de Yargıtay söz konusu kararı onamıştı. Abdulfettah, 5 yıl hapis cezasının dolmasının ardından 2019 Mart ayında "5 yıl adli kontrol şartıyla" tahliye edilmişti.
Ancak Abdulfettah, 29 Eylül 2019’da yeniden gözaltına alındı.
Mısır Devlet Güvenlik Mahkemesi, 20 Aralık 2021'de Abdulfettah’a "yalan haber yaymak ve örgüte üye olmak" suçundan 5 yıl hapis ve 200 bin cuneyh (yaklaşık 13 bin dolar) para cezası vermişti.
Scholz'dan, iklim aktivistlerine eleştiri
BM'den İsrail'e aktivist tepkisi
Sunak'tan, iklim krizi mücadelesinde kararlılık vurgusu