Cebeci Site Kız Öğrenci Yurdu'nda, 81 ildeki Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne bağlı öğrenci yurtlarında yapılacak olan tatbikat öncesi bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Gerçekleştirilen bu toplantıya, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Ankara Valisi Vasip Şahin ile bakan yardımcıları ve bakanlık yetkilileri katıldı.
Programda Adana, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri ve Van'da bulunan öğrenci yurtlarıyla video konferans bağlantısı kuruldu. Buralardaki valiler, illerinde tatbikata katılacak öğrenci sayılarına ilişkin bilgi verdi.
Soylu ve Kasapoğlu saat 21.00 itibarıyla başlatılan tatbikat kapsamında öğrencilerle beraber "çök-kapan-tutun" hareketi yaptı. Binadakilerin tahliyesinin ardından belirlenen alanlarda toplanıldı.
"Hazır olan bir Türkiye fotoğrafı çiziyoruz"
Tatbikatın tamamlanmasının ardından Soylu yaptığı açıklamada, 2011 yılında Van'da meydana gelen depremlerde 649 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, dünya genelinde son 10 yılda afetlerde 4 kat artış olduğunu ifade etti.
Türkiye'de son yıllarda yaşanan deprem, sel ve yangınlara işaret eden Soylu, afetlerin her an meydana gelebildiğini, bu yüzden hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.
Bakan Soylu, "Sadece kendimiz için değil, etrafımızdaki coğrafya için de hazır olan, gerek kamu kuruluşları gerek sivil toplum örgütleriyle beraber hazır olan bir Türkiye fotoğrafı çiziyoruz." dedi.
Geçen senenin "Afet Eğitim Yılı" olarak belirlendiğini ve bu kapsamda 56 milyon kişiye ulaşıldığını hatırlatan Soylu, "Bu yıl 'Afet Tatbikat Yılı'. Geçen ayın sonu itibarıyla 66 bin 202 tatbikat yaptık. Şu ana kadar 94 bin tatbikat yaptık." dedi.
Soylu, bunların arasında Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen tatbikatların da olduğunu söyleyerek, "baraj patlaması", "aynı anda 4-5 farklı noktada yangın çıkması" gibi senaryolar üzerinden tatbikatlar yapıldığını belirtti.
Afet anında yapılması gerekenlerin çocukluktan itibaren öğrenildiği bir anlayışın benimsenmesinin önemine işaret eden Soylu, "Japonya gibi ülkeler her yıl, afet yaşadıkları en kritik günlerinde ülke tatbikatı yaparlar. Biz de ayın 12'sinde, yani Düzce depreminin yıl dönümünde saat 18.57'de bir deprem tatbikatı, ülke tatbikatı gerçekleştireceğiz." diye konuştu.
Soylu, 81 ilde 2 bin 97 öğrenci yurdundaki yaklaşık 850 bin kişiyle gerçekleştirilen tatbikata imkan sağlayan Gençlik ve Spor Bakanlığı ile tüm katılımcılara teşekkür ederek, "Gelecek nesillere bırakabileceğimiz, gelişmiş ve modern bir ülkenin en önemli miraslarından birisi de afetler karşısında nasıl davranacağımız, nasıl el birliğiyle hareket edeceğimizdir." ifadesini kullandı.
"Deprem anının yönetimi çok kritik"
Bakan Kasapoğlu da bugün önemli ve detaylı bir çalışmanın gerçekleştirildiğini söyledi.
Yurtlardaki 850 binden fazla öğrenci ve personelle ciddi bir eğitim sürecinin ardından tatbikatın yapıldığını ifade eden Kasapoğlu, bu çalışmalar dolayısıyla İçişleri Bakanı Soylu'ya teşekkür etti.
Kasapoğlu, deprem anının yönetiminin çok kritik olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu tatbikatlardaki temel amacımız bu bilincin var olması, bu süreçlerin yönetimine yönelik bir hazırlığın ve tecrübenin söz konusu olması. Özellikle 2022 tatbikatlar yılı olarak ilan edildiği için en kapsamlı tatbikatı da Türkiye'nin yurtlarında gerçekleştirmek bugün mümkün oldu. Özellikle seferberlik anında yurtlarımızdaki öğrencilerimizin ikaz alarmıyla birlikte bir hazırlık süreçleri ve bu süreçlerin sonrasında yapılması gerekenlerin her biri çok ince bir şekilde eğitimle gerçekleşti.Özellikle gençlerimizin ve yurtlarımızdaki çalışma arkadaşlarımızın bu konudaki bilinci ve bu süreçlere hazırlığı, hakikaten o anı yönetme açısından kritik bir öneme haiz."
İstanbul
Deprem Anı "Çök-Kapan-Tutun" ve Tahliye Tatbikatı'nın İstanbul ayağı yapıldı.
2022 Afet Tatbikat Yılı kapsamında İçişleri Bakanlığı AFAD ile Gençlik ve Spor Bakanlığı KYK Genel Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen tatbikat, Davutpaşa'daki Fatih Sultan Mehmet Erkek Öğrenci Yurdu'nda gerçekleştirildi.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ankara'da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu'nun yönettiği tatbikata telekonferansla bağlandı.
Canlı yayın sonrası yurt kampüsünde alarm zilleri çalarken, Vali Yerlikaya ve beraberindeki protokol üyeleri bulundukları yerde ''Çök-Kapan-Tutun'' uygulamasını yaptı.
Tahliye alarmı sonrası Vali Yerlikaya ve yurt binalarında kalan öğrenciler deprem toplanma alanında toplandı.
KYK yurtlarında 40 binin üzerinde öğrencinin misafir edildiğini ifade eden Yerlikaya, "Allah, başta İstanbul olmak üzere güzel ülkemizi bildiğimiz ve bilmediğimiz tüm afetlerden korusun. Tedbir, tedbir, tedbir, ondan sonra tevekkül etmemiz lazım." ifadelerini kullandı.
Gerçekleştirilen deprem tatbikatının çok önemli olduğunu vurgulayan Yerlikaya, alarmın duyulur duyulmaz bireysel güvenliği sağlamak için hemen çökülmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti:
"Tüm eğitimlerde verilmek istenen bu. Çök, kapan ve tutun. 30-40 saniye sonra da bir uyarıyla hep birlikte güvenli bir şekilde binamızı tahliye ediyoruz ve toplanma alanlarına geliyoruz. İstanbul’da 5 bin 700'ün üzerinde toplanma alanı var. Daha önceki haftalarda yapılacaklarla, size verilen afet farkındalık eğitimleriyle sağlanmak istenen güvenli bir şekilde deprem anını yaşamak ve binaları tahliye etmek.
Bugün İçişleri ile Gençlik ve Spor Bakanlığımızın koordinasyonunda 81 ilde Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurtlarımızda siz kıymetli kardeşlerimizin her biriyle saat 21.00 itibariyle daha önceki eğitimlerin neticesinde bu tatbikatı gerçekleştirmiş olduk."
Vali Yerlikaya'dan gençlere maç teklifi
Yerlikaya, "Önümüzdeki hafta biz 50 yaş ve üstü bir grup meydan okuyoruz size. 2-0 da avantaj veriyoruz size, maç yapacağız." dedi.
Yurt kampüsündeki tatbikata, Vali Yardımcıları Yaşar Aksanyar ve Niyazi Erten, AFAD İstanbul İl Müdürü Ercan Akar ve Gençlik Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu ile diğer yetkililer katıldı.