İngiltere'deki araştırmacılar, laboratuvarda geliştirilen kanın, dünyada ilk kez klinik bir deneyde insanlara nakledildiğini duyurdu.
Araştırmacılar, deney kapsamında ilk etapta, birkaç kaşık dolusu kadar küçük miktardaki kanın insan vücudunda nasıl bir etki göstereceğini mercek altına alacak.
İngiltere’de 10 sağlıklı insan üzerinde başlayan klinik çalışma kapsamında, laboratuvarda geliştirilen ve nakledilen kan, bu kişilerin vücutlarında radyoaktif bir madde ile işaretlenerek izleniyor.
Kan naklinin büyük kısmının her zaman bağış yapmak için düzenli olarak kan alma merkezlerine gelen insanlardan geldiğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle kazalar veya ameliyatlar sırasında hayati önem taşıyan ancak çok nadir bulunan ve elde edilmesi zor kan gruplarını üretmeyi hedefliyor.
Orak Hücreli Anemi hastası olanlar sürekli ve düzenli olarak nakil ihtiyaç duyulduğu için yeni buluş büyük önem taşıyor.
Bu tür durumlarda eğer verilen kan tam bir uyum göstermediği takdirde vücut bunu reddetmeye başlıyor ve tedavi başarısızlıkla sonuçlanıyor.
Bu seviyede gerekli olan doku uyumu, yaygın şekilde bilinen “A”, “B”, “AB” ve “0” kan gruplarının dışına da çıkabiliyor.
Rapor: Korona virüs laboratuvarda üretilmiş olabilir
Laboratuarda geliştirilen ilk 'duyarlı' beyin oyun oynayabiliyor
Nijerya'da iki tekne alabora oldu: 8 can kaybı
Yeni Zelanda’da balina tekneyi alabora etti
Wuhan'daki laboratuvar yine gündemde: Yeni virüs korkusu!
Bulgaristan'da laboratuvar krizi: TIR'lar 3 gündür beklemede