Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Almanya'da 1993'te ailesinin beş ferdini ırkçıların kundaklaması sonucu kaybeden Mevlüde Genç'in cenazesi sonrası bazı açıklamalarda bulundu.
Almanya'daki Türk gurbetçiler için çok önemli bir gün yaşadıklarını belirten Eren, "Mevlüde teyze hakikaten 29 yıl önce yaşanan bu elim hadise neticesinde göstermiş olduğu bu vakur ve erdemli duruşla tüm topluma, özellikle Almanya'nın Türkiye'ye bakışına örnek olacak şekilde muazzam bir tutum göstermişti ve 29 sene boyunca bu acıyı hep içinde yaşadı. Hem çocuklarının, torunlarının hatırasını yaşattı hem bunu topluma örnek olacak şekilde yaptı." ifadelerini kullandı.
Eren, Almanya'da yaşayan Türklerin 61. yılının birkaç gün önce dolduğuna değinerek, şunları kaydetti:
"Almanya'daki Türk toplumunun bu 61 yıllık hikayesinde nasıl bir Türk insan karakteristiği vardı derseniz, bunun somut hale gelmiş hali Mevlüde Genç teyzeydi. Çalışkan, bu ülkeye katkı sağlayan biriydi ve bu elim hadiseden sonra da burada yaşamaya devam etti. Üzüntümüz şu ki; Solingen'den sonra bu saldırılar devam etti. NSU cinayetlerini yaşadık, 3 yıl önce Hanau olayını yaşadık."
Irkçılığın ve yabancı düşmanlığının maalesef tüm dünyada bir salgın hastalık gibi yayıldığına dikkat çeken Eren, "Almanya'da bunun derin kökleri var. Bugün Eyalet Başbakanının da belirttiği gibi onlar da bununla mücadele etmek için ellerinden geleni yapıyor ancak giden canlar geri gelmiyor. Biz Avrupa'daki Türk toplumu olarak öncelikle kendi acılarımızı unutmamalıyız, fakat bunları da geleceğe bir nefret duygusu olarak taşımamalıyız. Mevlüde teyze tam da bunu yaptı. Biz ne Solingen'i unutturacağız ne de Mevlüde teyzemiz unutulacak." diye konuştu.
Eren, "Her yıl 'Mevlüde Genç İnsanlık Ödülleri' vermeyi düşünüyoruz, bunu 2023'te vermeye başlayacağız. Böylece Mevlüde teyzemize vefamızı göstermeye çalışacağız." dedi.
Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Genel Başkanı Köksal Kuş da "Mevlüde annemizin burada yaşadıkları, 61 yıldır insanımızın yaşadıklarının bir örneğidir. Ölüm yıl dönümü de Türklerin Almanya'ya göçünün 61. yılına denk geldi. Örnek yaşadı ve bir örnek şahsiyet olarak bu dünyadan göç etti ama onun varlığı hep kalacak, onu hep hatırlayacağız." ifadelerini kullandı.
Almanların yüzde 90'ı ülkede ırkçılık olduğunu kabul ediyor
BM: İsviçre'de sistematik ırkçılık sorunu var
İngiltere hapishanelerinde ırkçılık ölümlere neden oluyor
.