Sözde sıkıyönetim komutanı olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da aralarında olduğu 8'i tutuklu 16 sanığın, yerel mahkemece verilen kararın Yargıtay tarafından usulden bozulmasının ardından Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinde yargılanmasına devam edildi.
Bugün görülen duruşmaya sanıklar ile yakınları, avukatları ve Cumhurbaşkanlığı vekili avukatlar katıldı. Akşam saatlerine kadar süren yargılama sonucunda karar çıktı. Sanıklar son sözlerinde üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedi.
Hakkındaki iddiaların yoruma dayalı olduğunu, kesin delil içermediğini savunan Akkuş, "Sıkıyönetim listesinde bulunan eski tuğgeneral Faruk Bal'ı o gece iki defa aradım ancak açmadığı için görüşemedim. Ben bu sıkıyönetim mesajlarının ne anlama geldiğini soracaktım, dolayısıyla bir görüşme yapmadığım için bir görüş de alamadım." ifadesini kullandı.
Akkuş, sıkıyönetim emirlerinin ilçelere çekilmesi emrini verdiği iddiasına ilişkin ise "Ben 23.02'de emirler ilçelere çekildiği sırada, alaya intikal halindeyim. HTS kayıtlarında 23.38'de alaya geldiğim görülüyor. Tüm bu nedenlerle, tutuksuz yargılanmamı ve beraatimi talep ediyorum." diye konuştu.
Mahkeme, yeniden yapılan yargılamada Akkuş'un almış olduğu ‘Ağırlaştırılmış müebbet’ cezasını onarken, yerel mahkemeden ‘beraat’ eden ve Yargıtay bozma ilamından sonra tutuklanan Bilal Dişbudak'ı 15 yıl, 18 yıl ceza alan Ali Çiğci'yi de 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Kemal Şendur, Hakan Kutkan, Ayhan Şen’e 9 yıl hapis cezası veren mahkeme, yurtdışı yasağı koyarak sanıkları tahliye etti. Diğer sanıklar Duran Demir, Hacı Hüseyin Çelenk, Ali Bülbül, Ali Yasal, Murat Yıldırım, Erkan Demirtemel, Mustafa Ekici, Y. G., Ertuğrul Yüksel ve İbrahim Çetin ise beraat etti.
Ne olmuştu?
FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde, kendisini sözde sıkıyönetim komutanı ilan eden dönemin Bursa İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş, Jandarma Bölge Garnizon Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık tarafından garnizondan uzaklaştırıldı. Bunun üzerine Osmangazi İlçe Jandarma Komutanlığı'na giden Akkuş, burada polis tarafından gözaltına alındı. Darbe girişiminde gözaltına alınan ilk muvazzaf asker olan Akkuş'un çantasından, FETÖ'nün sözde sıkıyönetim komutanları olduğu yazılan subayların rütbeleri ve isimlerinin bulunduğu liste çıktı. Listedeki isimlerin gözaltına alınması, darbe girişiminin bastırılmasında etkili oldu. Sorgusunun ardından adliyeye sevk edilen Akkuş, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
Soruşturma kapsamında Akkuş’un da aralarında bulunduğu 8’i tutuklu, 16 sanık hakkında Bursa 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 11 Temmuz 2018'de görülen karar duruşmasında Yurdakul Akkuş, 'Cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Ali Çiğci'ye 18 yıl, Mustafa Ekici, Kemal Şendur ve Hakan Kutkan ile Ertuğrul Yüksel'e de 15'er yıl hapis cezası verdi. Tutuklu sanıklar Ayhan Şen, Erkan Demirtemel, İbrahim Çetin, Murat Yıldırım ve Y. G. ise 12'şer yıl 6'şar ay hapse çarptırıldı. Tutuklu sanık Duran Demir ile tutuksuz sanık Hacı Hüseyin Çelenk’e de 8'er yıl 9'ar ay hapis cezası verildi.
Akkuş ve diğer sanıkların avukatları, kararı Bursa Bölge Adliyesi’nde temyiz etti. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 16’ncı Ceza Dairesi’nde yapılan yargılama sonunda sanıkların talepleri reddedilerek, Bursa 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı hukuka uygun bulundu. Sanık avukatları, temyiz için kararı Yargıtay’a gönderdi.
Yargıtay 2’nci Ceza Dairesi, Akkuş ve diğer sanıklara yerel mahkemece verilen ve istinaf mahkemesince hukuka uygun bulunan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını, sanıkların son savunmalarını görüntülü sistemle yapmalarının savunma haklarını kısıtladığı ve usulen bazı diğer gerekçelerle bozdu.
FETÖ üyeliğinden ihraç edilen astsubay yakalandı
FETÖ'nün para trafiğine darbe: Gözaltı sayısı yükseldi
Bursa merkezli 3 ilde FETÖ operasyonu: 19 gözaltı