2022 yılı, kanser tedavisi araştırmalarında bilim insanlarının şimdiye kadar en çok ilerleme kaydetmiş olduğu yıl olma ihtimalini fazlasıyla taşıyor. Son araştırmalarda kanser tedavisine yönelik önemli bir gelişme yaşandı.
Kanser teşhisinde daha sağlıklı ve hızlı sonuç veren 1 milimetreden daha küçük bir çapa sahip olan mikroskobik bir cihaz geliştirildi. Meme kanseri tedavisinde kullanılacak olan bu araç, kanserli hücrelerin tespit edilebilmesine ve meme alma operasyonlarında sağlıklı meme oranının korunmasına yarıyor.
Imperial College London enstitüsündeki uzmanların geliştirdiği bu yeni mikroskobik cihaz, vücuda yerleştirilebiliyor ve vücudun içerisinde hareket ettirilebiliyor. Bu sayede meme kanserine yönelik operasyonlar sırasında kanserli hücrelerin hızlı bir şekilde tespiti sağlanıyor.
Vücut dokuları arasında kolayca hareket edebilmesinden ötürü bu cihaz sayesinde cerrahlar, kanserli hücreleri çok daha kolay bir şekilde tespit edebiliyor olacaklar. Böylece meme kanserinin yayılmadığı sağlıklı meme dokuları korunarak daha güvenli operasyonlar gerçekleştirilebilecek. Aynı şekilde, tüm kanserli hücreler en doğru şekilde tespit edilerek operasyon yürütülebilecek.
Aslına bakarsanız bu cihazın kendisi de bir mikroskop, daha spesifik olmak gerekirse bir endo-mikroskop. Bir tür görüntüleme görevi görecek olan cihaz, saniyede 120 kareye kadar görüntü üreterek vücuttaki hasta hücrelerin tespitini 'görülmemiş bir hızla' gerçekleştirecek. (Ahmet Batuhan Karataş-WebTekno)
Bu yiyecekler kansere ve üreme sorunlarına neden oluyor!
Kanser tedavisinde çığır açacak: Her yıl 200 bin ölüm önlenebilir!
'Kanser hastalarını' ilgilendiren emsal karar: Parayı SGK ödeyecek!
2030 yılından önce çıkabilir: Kanserin çaresi bu aşıda!