FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’nin refah seviyesi en yüksek eyaletlerinin başında gelen Kaliforniya’nın ekonomisi, Almanya ekonomisinin geride bırakarak dünyanın 4. en büyük ekonomisi olmak üzere. Ancak ekonomik anlamda böylesine zengin bir eyalette yaşamayı göze alabilen çok az sayıda kişi bulunuyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bloomberg tarafından yayınlanan bir rapor, Kaliforniya’nın dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi olarak Almanya’yı geride bırakma yolunda olduğunu gösteriyor.
Kaliforniya kutlamalara erken başlıyor
CBS News’ten Ashley Sharp’ın haberine göre, Vali Gavin Newsom'ın ofisi, Kaliforniya'nın ekonomik büyümesini yönlendiren faktörler olarak gelişen yenilenebilir enerji endüstrisini, istihdam yaratılmasını, düşen işsizlik oranlarını ve şirketler için artan piyasa değerlerini öne çıkarıyor. Vali Newsom’ın ofisinden yapılan açıklamada, “Eleştirmenler genellikle Kaliforniya'nın en iyi günlerinin geride kaldığını söylese de, gerçekler aksini kanıtlıyor. Ekonomik büyümemiz ve istihdam kazanımlarımız ülke ekonomisini beslemeye devam ediyor” deniyor.
Rakamlar kağıt üzerinde oldukça iyi görünse de, bir ekonomi uzmanı, eyalet ekonomisi hakkındaki tüm hikayeyi anlatılmadığının altını çiziyor. Sacramento Eyaleti de dahil olmak üzere birçok kurumda ünlü bir Finans Profesörü olan Dr. Sanjay Varshney, “Kaliforniya kutlamalara muhtemelen çok erken başlıyor” diyor.
Aynı zamanda bir yatırım stratejisti olan Varshney, ekonomik büyüme iyi haber olsa da, Kaliforniya'nın kazanımlarını, açık sorunlarına işaret etmeden yüceltmenin yanıltıcı olduğunun altını çiziyor.
Geri kalanlar, geçinmek için mücadele ediyor
Varshney, “Parasını ödemek zorunda olduğumuz her şeye baktığınızda Kaliforniya'nın sıradan insanlar için giderek daha az satın alınabilir bir yer haline geldiğini görebilirsiniz. Kaliforniya’da ‘sahipler’ ve ‘sahip olmayanlar’ arasında büyük bir uçurum oluşuyor” şeklinde konuşuyor. Varshney, bu boşluğun kısmen, eyalet çapındaki ekonomik resmin bütününü temsil etmeyen devasa bir endüstri olan Silikon Vadisi tarafından körüklendiğini söylüyor.
Varshney, “Bunlar Körfez Bölgesi'ndeki sayıları çarpıtan multimilyonerler ve milyarderler. Kaliforniya'da yaşayanlar olarak geri kalanımız, yani aslında hepimiz geçinmek için mücadele ediyoruz” diyor. Varshney, endüstrinin yüksek maliyetler nedeniyle Kaliforniya'dan ayrılmayı sürdürmesi halinde, sürekli büyümenin mümkün olmayacağını da sözlerine ekliyor.
Varshney, “Giderek daha fazla şirket, merkezlerini Teksas, Florida veya başka bir yere götürmek için sıraya giriyor. Yani sadece işletmeler eyaletten ayrılmıyor, aynı zamanda eyaletten ayrılan insanlar da var. Bu, Kaliforniya'nın ileriye doğru büyümesini olumsuz anlamda etkileyebilecek bir gelişme” şeklinde konuşuyor.
Evsiz krizinde lider
Kaliforniya'nın ekonomisi muhtemelen Almanya'yı geçecek şekilde büyümesine rağmen 160 binden fazla insan, barınma sorunuyla karşı karşıya. Sacramento Bölgesel Evsizliği Sonlandırma Koalisyonu İcra Direktörü Bob Erlenbusch, “Toplumumuzdaki evsizliğin iki katına çıkmasının en büyük nedeni, yüksek konut maliyeti” diyor. Kaliforniya ekonomisinin büyümesine şaşırmadığını söyleyen Erlenbusch, ancak eyalet çapında ihtiyacı olan topluluklara yardım etmek ve onları desteklemek için daha fazlasının yapılması gerekiyor diye ekliyor.
52 milyar dolarlık yardım paketi
Erlenbusch, “Basitçe söylemek gerekirse, yükselen dalga tüm tekneleri yükseltir. Ekonomimiz yükselirken sorulması gereken soru, evsizlik, uygun fiyatlı konut, sağlık ve düşük ücretli iş gibi küçük teknelerin de yükselip yükselmeyeceği. Yani ekonomimiz yükselirken bundan tüm toplum mu yoksa birkaçımız mı fayda sağlayacak?” diye soruyor.
Valilik ofisi, artan enflasyon ve yüksek maliyetlere yardımcı olmak için 52 milyar dolarlık bir mali yardım paketi uyguladığının altını çiziyor. Valilik, 26 milyar dolarlık doğrudan ödeme, 15 milyar dolarlık vergi indirimi ve işletmeler için hibeler ve daha fazlasını sağlayarak ülke çapındaki en güçlü teşvik programını uygulamaya koyduğunu öne sürüyor.
Bloomberg raporuna göre, eyaletin son büyüme oranı göz önüne alındığında Kaliforniya'nın Almanya'nın 72 milyar dolar önünde olduğu tespit ediliyor. Peki Kaliforniya gerçekten de dünyanın en büyük 4. ekonomisi konumuna yükselecek ve orada kalmayı başarabilecek mi? Yoksa bugünkü veriler negatif yönde seyrederek eyaletin bu iddiasını gerçekleştirememesine mi neden olacak?
Mnuchin: ABD ekonomisi resesyonda ve bu devam edecek
ABD'de tüketici güveni 3 ayın dibinde
ABD’nin Çin mallarına bağımlılığı artıyor
ABD'de konut fiyatlarında 13 yılın en hızlı düşüşü
ABD'de perakende satışlar arttı
Tesla küçülüyor: California'da ofisini kapattı
Elektrikli araba kullanmak zorunlu ama şarj etmek yasak