Çin'in geniş mali açığı, Kovid salgınları ve konut piyasasındaki düşüşün hükümet gelirini aşındırmaya devam etmesiyle yılın ilk dokuz ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Maliye Bakanlığı verilerine dayanan Bloomberg hesaplamalarına göre, hükümetin tüm seviyeleri için bütçe açığı 7.16 trilyon yuan (980 milyar dolar) oldu. Bu, karşılaştırılabilir herhangi bir dönem için bir rekor ve geçen yıl Ocak-Eylül dönemindeki 2,6 trilyon yuan açığının hemen hemen üç katı.
Çinli yetkililer, devasa vergi indirimleri ve devam eden konut piyasası krizinin hükümet gelirlerini keskin bir şekilde indirmesi nedeniyle bu yıl hedeflere ulaşmakta zorlanıyor. Bununla birlikte, büyük şehirlerde Kovid salgınlarını kontrol altına almak için tekrarlanan tecrit önlemleri insanları kontrol etmek ve test etmek için daha fazla harcama anlamına gelirken, ekonomik büyümeyi teşvik etmek ve zayıf özel tüketimi telafi etmek için altyapıya daha fazla harcama talep ediliyor.
Çin’de bütçe gelirleri 9 ayda yüzde 6,6 azaldı
Maliye Bakanlığı verilerine göre, bütçe gelirleri ocak-eylül döneminde yıllık yüzde 6,6 azalarak 15,3 trilyon yuana (yaklaşık 2,13 trilyon dolar) indi.
Merkezi hükûmetin bütçe gelirleri yüzde 8,6, yerel yönetimlerin gelirleri de yüzde 4,9 azaldı.
Bütçe gelirleri içinde en büyük paya sahip vergi gelirleri yüzde 11,6 azalarak 12,44 trilyon yuana (yaklaşık 1,73 trilyon dolar) düştü.
Aynı dönemde bütçe giderleri yüzde 6,2 artışla 19,4 trilyon yuan (yaklaşık 2,7 trilyon dolar) oldu.
Bütçe gelirlerindeki düşüşün büyük bölümünde, Kovid-19 salgınlarını kontrol etmek için uygulanan kısıtlamaların etkisi oldu. Tedbirlerden etkilenen bireyleri ve işletmeleri desteklemek için uygulanan vergi kesintisi ve iadeleri yoluyla kamudan büyük miktarda kaynak aktarıldı.
Çin ekonomisi 9 ayda yüzde 3 büyürken hükümetin "yıllık yüzde 5,5 civarında" olmasını hedeflediği 2022 büyüme hedefinin altında performans gösterdi.
Goldman Sachs Group Inc.'den Lisheng Wang da dahil olmak üzere ekonomistler, "Çin'in mali koşulları, arazi satışlarındaki keskin daralma, büyük ölçekli vergi iadeleri ve ertelemeler ve Kovid kontrollerine daha fazla harcama nedeniyle bu yılın ilkbaharından bu yana önemli zorluklarla karşı karşıya kaldı" dedi.
Çin'de bütçe açığı rekor kırdı