FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Karbon emisyonlarını azaltmak için küresel boyutta yeni enerji kaynakları arayışı sürecinde enerjinin daha verimli kullanılmasını sağlayan lityum piller, akıllı telefonlardan elektrikli araçlara kadar çeşitli sektörlerde fazlasıyla kullanılıyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünyadaki lityum rezervlerinin yaklaşık yüzde 65’inin yer aldığı Arjantin, Bolivya ve Şili ile Çin arasında yapılması planlanan ittifakın, lityum fiyatlarını belirleme amacı taşıdığı iddia ediliyor. Çin, dünyadaki lityum iyon pillerin yüzde 75'ini üretiyor. Çin aynı zamanda büyük bir lityum tüketicisi olsa da, lityum hammaddesinin yüzde 65'ini ithal ediyor.
OPEC benzeri ittifak
Global Times’ın haberine göre, Güney Amerika'nın lityum üreten ülkeleri Arjantin, Bolivya ve Şili'nin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) benzeri bir ittifak yoluyla lityum madeninin satış fiyatını belirlemek için ortak politikalar düşündükleri bildiriliyor. Haberde, Agencia EFE tarafından yayınlanan bir rapora atıfta bulunuluyor.
Raporda, ittifakın amacının, OPEC'in ham petrol fiyatları üzerinde etki yaratmak için üretim seviyelerini belirlemesine benzer şekilde lityum fiyatlarını etkilemek olduğu belirtiliyor.
Rapora göre, üç ülkenin bakanlarının fiyatlar üzerinde anlaşmaya varmak, üretim süreçlerini uyumlu hale getirmek ve endüstriyel, bilimsel ve teknolojik gelişmelere yönelik sürdürülebilir uygulamalar geliştirmek için yönergeler belirlemek istediği ifade ediliyor.
Daha istikrarlı fiyatlar
Kuzey Çin Teknoloji Üniversitesi Otomobil Endüstrisi İnovasyon Araştırma Merkezi'nde araştırma görevlisi olan Zhang Xiang, Global Times'a verdiği demeçte, lityum ittifakının amacının lityum tedarikçileri üzerinde büyük etkisi olan fiyat oynaklığından kaçınmak olduğunun altını çiziyor.
Uluslararası strateji konusunda bağımsız bir araştırma görevlisi olan Chen Jia da OPEC benzeri bir lityum ittifakının lityum kaynak fiyatların dengelenmesinde rol oynayabileceğini söylüyor. Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, ‘yeni enerji’ tedarik zinciri kabaca beş bölüme ayrılıyor: Madencilik, malzeme işleme, hücre bileşenleri, pil hücreleri ve elektrikli araçların üretimi.
Çin, yeni enerji endüstrisi tedarik zincirinin hakimi
Analistler, ittifakın yeni enerji endüstrilerinin gelişmesi ve madencilik üzerinde doğrudan bir etkisi olacağını söylüyor. 2020 yılı verilerine göre, Arjantin, Bolivya ve Şili, dünyanın kanıtlanmış lityum rezervlerinin yaklaşık yüzde 65'ini oluşturuyor ve üretimleri, dünyadaki toplam üretimin yüzde 29,5'ine karşılık geliyor.
Ancak IEA'ya göre Çin, yeni enerji tedarik zincirinin akışına hakim durumda bulunuyor. Günümüz pil ve madenlerinin tedarik zincirleri Çin'in etrafında dönüyor. Çin, dünyadaki tüm lityum iyon pillerin yüzde 75'ini üretiyor. Çin büyük bir lityum cevheri tüketicisi olsa da, lityum hammaddesinin yüzde 65'ini ithal ediyor. Çin'in lityum ithalatının yaklaşık yüzde 6'sı Şili'den, yüzde 37'si ise Arjantin'den geliyor.
Bu nedenle analistler, olası bir lityum ittifakının fiyatlar ve üretimi istikrara kavuşturmaya yardımcı olmasının yanında özellikle Çin ile daha fazla iş birliği ve endüstriyel entegrasyonun küresel anlamda endüstrinin tedarik zincirlerinin istikrarına da yardımcı olacağını söylüyor.
Şili'den lityum madenciliğine yeşil ışık
Çip krizi, yerini lityum krizine bırakacak
Portekiz lityum madenciliğinin merkezi oluyor
Çin, lityum odaklı yatırımlarını genişletiyor