Japon Dışişleri Bakanlığı, kötüye giden güvenlik ve insani durum yüzünden Haiti'deki Japon Büyükelçiliği'nin geçici olarak kapatıldığını duyurdu. Büyükelçiliğin faaliyetleri, Haiti'nin batıdaki komşusu Dominik Cumhuriyeti'nde açılan geçici ofiste sürdürülecek.
Bakanlık önceki hafta, Karayipler ülkesi Haiti'ye seyahat edilmemesi ve Japon vatandaşlarının ülkeden ayrılmasını kapsayan "Seviye 4" uyarısı yayımlamıştı. Uyarıda, siyasi kargaşanın olduğu ülkenin başlıca şehirlerinde protestolara ve şiddet olaylarına değinilmişti.
Haiti'deki çete faaliyetleri
Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'in yaklaşık yüzde 70'inin çeteler tarafından kontrol edildiği tahmin ediliyor. Siyasi motivasyonu olan ve kendilerini bir siyasi partiyle ilişkilendiren çeteler, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişe yönelik protestoların ardından şiddet eylemlerini artırdı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 21 Ekim’de Haiti'deki silahlı gruplara ve onları finanse edenlere yaptırım uygulanmasına ilişkin karar tasarısını onayladığını açıklamıştı.
Toplumsal huzursuzluğun nedenleri
Haiti'deki toplumsal huzursuzluk, Temmuz 2021'deki Devlet Başkanı Jovenel Moise suikastı, Ağustos 2021'de meydana gelen ve 2 bin 200'den fazla kişinin ölümüne ve on binlerce evin yıkılmasına yol açan 7,2 büyüklüğündeki deprem, enflasyon, adam kaçırma ve şiddetin artmasıyla son bir yılda önemli ölçüde derinleşti.
BM Genel Sekreteri'nden Haiti'ye silahlı kuvvet talebi
Haiti'de 3 yıl sonra kolera kaynaklı ilk ölümler yaşandı
Haiti'de 2,2 milyon çocuk yardıma muhtaç
Haitili eski senatör araçta yakılarak öldürüldü