FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çin ekonomisinde büyüme yavaşladıkça hedefler daha da büyüyor. Komünist Parti Kongresi’nde konuşan Başkan Xi Jinping, Çin’i ‘orta düzeyde gelişmiş bir ülke’ konumuna yükseltmekten bahsederken bunun olması için Çin ekonomisinin iki katı büyüklüğe ulaşması gerektiğinden söz etmese de ekonomistler, bunun ancak bu yolla mümkün olacak bir hayal olduğu görüşünü paylaşıyor.
Ekonomistler, Başkan Xi Jinping’in taahhütlerinin, Çin ekonomisinin boyutunun 2020 seviyelerine kıyasla iki katı bir büyüklüğe ulaşması anlamına geldiğini ve ülkenin giderek yavaşlayan büyümesi göz önüne alındığında bunun gerçekleşmesi zor bir hedef olduğunu dile getiriyor.
Bloomberg’de yayınlanan habere göre, Başkan Xi Jinping, pazar günü Komünist Parti Kongresi’nde yaptığı konuşmada, kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılayı 2035 yılına kadar ‘orta düzeyde gelişmiş bir ülke’ seviyesine yükseltmek için ‘yeni ve dev bir adım’ atacağını duyurmuştu.
İki kat büyüme
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bir ülkeyi ‘orta düzeyde gelişmiş’ olarak nitelendirecek gelir düzeyinin net bir tanımı olmasa da, UBS AG ve Macquarie Group'tan ekonomistler, bunun 2035 yılına kadarki 13 yıllık süre içinde Çin GSYİH’sının ve kişi başı gelirinin iki katına çıkması anlamına geldiğini söylüyor. Bu aynı zamanda 13 yıllı süre içinde yüzde 4,7 civarında bir yıllık ortalama büyüme anlamına geliyor. Ekonomistlere göre ise bu gerçekler, bu hedefin başarıya ulaşmasının oldukça zor olduğunu kanıtlıyor.
UBS'den Tao Wang ve Ning Zhang, yayınladıkları bir notta, “Çin'in potansiyel büyümesinin ilk on yılda ortalama yüzde 4-4,5 ve 2030 yılından sonra ise bunun altında olabileceğini düşünüyoruz” diyor.
Bloomberg tarafından yapılan ankete katılan ekonomistler, Çin’in, Kovid-19 salgınını kontrol altına almaya yönelik katı kısıtlamalar ve emlak piyasasındaki kalıcı düşüş nedeniyle bu yıl GSYİH büyümesinin sadece yüzde 3,3 olacağını tahmin ediyor. Bu, yılın başında belirlenen yaklaşık yüzde 5.5'lik resmi hedefin oldukça altında bir büyüme anlamına geliyor ve bu gerçekleşirse Pekin ilk kez hedefini bu kadar büyük bir farkla kaçırmış olacak.
Ters rüzgarlar sona ermeden mümkün değil
2020 yılında Başkan Xi Jinping, 2035 yılına kadar GSYİH'yı veya kişi başına düşen geliri ikiye katlamanın ‘tamamen mümkün’ olduğunu belirtmişti. Xi Jinping, pazar günkü konuşmasında ise Çin'in geçen yıl yayınlanan ‘14. Beş Yıllık Plan’da yer alan hedefi tekrarlamakla yetinmiş oldu.
Larry Hu liderliğindeki Macquarie analistleri ise Başkan Xi Jinping’in bu hedefi parti kongresinin açılış raporuna dahil etmesinin, öncekinden ‘çok daha fazla ağırlık taşıyacağını’ ve liderler için ‘bir görev’ anlamına geleceğini öne sürüyor.
Analistler, “Emlak sektöründeki düşüş eğilimi, yaşlanan nüfus ve ABD-Çin gerilimi gibi devam eden yapısal ters rüzgarlar göz önüne alındığında, bu hiç kolay bir hedef değil. Üst düzey liderler hedefi ciddiye alırlarsa, önümüzdeki yıllarda daha büyüme yanlısı bir politika duruşu benimsemeleri gerekebilir” şeklinde görüş bildiriyor.
Robin Xing de dahil olmak üzere Morgan Stanley analistleri ise ‘orta düzeyde gelişmiş bir ülke’ olma hedefinin, Çin'in kişi başına düşen GSYİH'sının 2021 yılındaki 12.500 dolar seviyesinden 20 bin dolar seviyesine yükselmesi gerektiği anlamına geldiğini belirtiyor.
Çin, 2025'e kadar kömür üretimini artıracak
Çin büyüme rakamlarını açıklamayı erteledi
Çin Merkez Bankası faiz oranını değiştirmedi
Yarı iletkenler dünya ekonomisi için neden bu kadar önemli?
Çin pazarı kentlerden ibaret değil
Çin ihracatta dünya ikincisi oldu