Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2'de kullanılamayan kapasitelerin TürkAkım boru hattı üzerinden kullanılabileceğini söyleyen Rusya lideri Putin, "Baltık Denizi'nde Kuzey Akım hatlarında kaybedilen hacimleri Karadeniz'e yönlendirebiliriz. Böylece, Avrupa'ya yönelik yakıt ve doğalgaz kaynaklarımız için ana rotayı Türkiye üzerinden sağlayarak, Türkiye'de doğalgaz merkezi kurulabilir" ifadelerini kullandı.
Rusya devlet televizyonu Kanal 1’e konuşan Gazprom’un Başkanı Aleksey Miller, “Türk tarafı büyük ilgi gösterdi. Biz de Türkiye Enerji Bakanı olmak üzere Türk meslektaşlarımızla kurumsal düzeyde, önümüzdeki hafta başından itibaren diyaloğu kelimenin tam anlamıyla çok hızlı bir şekilde başlatacağız. Teklif edilen projenin hacmi ve şartları konusunda masaya oturacağız” ifadelerini kullandı.
CNN Türk'teki habere göre; Miller, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki sınırda, tüketici ülkelerin pazarlarına gaz arzı için bir fiyat göstergesi haline gelebilecek bir ticaret platformu içerecek gaz dağıtım merkezi oluşturmayı düşündüklerini sözlerine ekledi. Peki acil gaz ihtiyacı olan ülkeler hangileri? Türkiye doğalgaz merkezi olacaksa bunun gerçekleşmesi ne kadar sürer? İşte detaylar...
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Altuğ Karataş şu ifadeleri kullandı:
"Avrupa'nın tamamı yani Avrupa'nın hem güney hem orta hem kuzey koridorunun tamamına gaz verilebilir. Avrupa'nın mevcut hatlarına entegre olacak. Rus gazını alan ülkelerin hepsi olacak. İçinde Bulgaristan, Yunanistan, İtalya var. TANAP'tan giden gaz var. Rusya'dan gaz kullanan ülkelerin tamamı otomatikman bu merkezin müşterisi olmuş olacak.
NE KADARLIK BİR GAZ HACMİNDEN BAHSEDİLİYOR?
Şu anda Rusya'nın toplam Avrupa'ya gaz sevkiyatı 155 milyar metreküp. Bunun 10 milyar metreküpü Türk Akım'dan geliyor. 100 milyar metreküpün üzerinde bir ihtiyaç var. Kuzey Akım 1-2 kapanınca 100 milyar metreküpün üzerinde gaz sağlanması lazım.
Hemen bir gün içerisinde sürecek bir iş değil öncelikle boru hattı seçilmesi lazım. Belki ilk aşamada Türk Akım'ın kapasitesinin artırılması konuşulabilir ikinci aşamada boru çekimi başlanabilir. Enerji şirketleri ile anlaşılacaktır."
Avrupa'da gaz depolarının doluluk oranı yüzde 90'ı aştı
Almanya doğalgaz stok hedefine erken ulaştı
Dönmez'den Gazprom başkanıyla yakın temas