WWF Yaşayan Gezegen Raporu 2022'ye göre, yaban hayatında omurgalı popülasyonu 1970'ten bu yana ortalama yüzde 69'luk, Latin Amerika ve Karayipler'deki popülasyon ise ortalama yüzde 94'lük düşüş yaşadı. Küresel tatlı su türleri ise ortalama yüzde 83 azaldı.
Habitat kaybı, avcılık, istilacı türler, kirlilik, iklim değişikliği ve hastalıklarını biyoçeşitliliğin azalmasında etken olarak tanımlayan rapor, politika üreticilerini doğal kaynakların gerektiği gibi değerlendirilmesi için ekonomilerini dönüştürmeye çağırdı.
'Sağlığımız ve ekonomimiz için korkunç sonuçlar doğurabilir'
WWF ABD Direktörü Carter Roberts, "Dünya, geleceğimizin iklim değişikliğini ele almaya olduğu kadar doğal yaşam kaybını tersine çevirmeye de bağlı olduğu gerçeğiyle yüzleşiyor. Birini çözmeden diğerini çözemezsiniz" ifadelerini kullandı.
WWF'nin bilim insanlarından Rebecca Shaw, "Yaban hayatı popülasyonlarındaki bu düşüşler sağlığımız ve ekonomimiz için korkunç sonuçlar doğurabilir. Doğal sistemlerin çökmesini derinden önemsemeliyiz çünkü aynı kaynaklar insan yaşamını sürdürür" dedi.
Raporda, yerli halkların ve yerel toplulukların haklarını, yönetimini ve liderliğini tanımanın ve bunlara saygı duymanın, doğaya pozitif bir gelecek sağlamak için zorunlu olduğu ifade edildi.
İklim değişikliğini yavaşlatmanın yolları
Yellen, iklim değişikliğinin ekonomik riskleri konusunda uyardı
Guterres: Dünya iklim krizi nedeniyle “ölüm kalım mücadelesi” veriyor
İklim değişikliği en çok Afrika'da hissediliyor
IFRC ve BM uyardı! Aşırı sıcaklar daha ölümcül olabilir
Grönland'da sıcak geçen eylül, buzullarda rekor erimeyle sonuçlandı