Yazdır

Avrupa resesyona koşarken Rus ekonomisi yükseliyor

Tarih: 13 Ekim 2022 - 11:24

Batı ile Rusya arasındaki ekonomik savaş hassas bir noktada. Avrupa derin bir resesyonun eşiğindeyken gerçek zamanlı veriler bastırılmış ancak güçlenen bir Rus ekonomisini işaret ediyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rus halkı, Batı dünyasından tecrit edildiğinden beri sunacağı pek bir şey bulamıyor. Yine de, Ukrayna Savaşı nedeniyle yaptırımlara maruz kalan Rus ekonomisi sallansa da yeniden toparlanma sinyalleri veriyor. Diğer tarafta ise işler pek yolunda gözükmüyor. Avrupa, enerji kriziyle boğuşmanın yanı sıra derin bir resesyonun eşiğinde korkuyla ve telaşla bir çıkış yolu arıyor. The Economist’te yer alan yazı, Putin’in ekonomide bir çöküş olasılığını bertaraf etmenin yanı sıra Avrupa’ya karşı bahsi yükseltmeyi planladığını da gösteriyor.

Rusya ile Batı arasındaki ekonomik savaş hassas bir noktada

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bugünlerde Rusya'daki insanların övünecek gerçekten de pek bir şeyleri yok. Sosyal medyada bazı Ruslar, Avrupalılara ​​yönelik olarak günlerce gaz sobalarının tam gaz açık kaldığını gösteren videolar yayınlıyor. Bu kış Berlin'de veya Paris'te yüzlerce euroya mal olan şey Moskova'da birkaç rubleye satın alınabiliyor. Alay etmek çocukça olabilir ancak bu daha derin bir gerçeği ima ediyor: Rusya ile Batı arasındaki ekonomik savaşın hassas bir anda olduğunu. Avrupa derin bir resesyonun eşiğinde sallanırken, Rusya'da ekonomik durum iyileşiyor.

Bu kış Berlin'de veya Paris'te yüzlerce euroya mal olan şey Moskova'da birkaç rubleye satın alınabiliyor.

Putin'in Şubat ayında Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak başlatılan Batı yaptırımları, Rusya'nın uzun vadeli ekonomik beklentilerini zedeledi. Tahminlere göre dünyanın en büyük dokuzuncu ekonomisinin yabancı teknoloji ve uzmanlığa erişimini engellemek, büyüme potansiyelini yarı yarıya azalttı. Rus ekonomisinin can damarı olan petrol ve gaz üretimi, işgal öncesine göre yaklaşık yüzde 3 daha düşük seviyede ve yılın başında Avrupa ambargolarının yürürlüğe girmesiyle üretim seviyesi daha da düşebilir. Bir danışmanlık şirketi olan Capital Economics'ten Liam Peach, savaşın ilk altı ayında yaklaşık 250 bin ila 500 bin Rus'un ülkeyi terk ettiğini düşünüyor. Kaldı ki, ülkeden ayrılanların birçoğu yüksek eğitimli ve iyi maaşlı Ruslardan oluşuyor.

Enflasyon yükseliyor ama…

Putin'in son zamanlarda kısmi seferberlik başlatma kararı, Rus ekonomisine ekonomik bir darbe daha indirdi. İnsanlar bir kez daha ülkenin geleceği hakkında endişelenirken bu durum aynı zamanda küçük çaplı bir ‘bankalara hücum’ hareketine de ön ayak oldu. Rus halkı, korkuyla bankalardaki hesaplarında ne var ne yoksa çekmeye başladı. Tahminlere göre Ruslar Eylül ayında bankalardan 14 milyar dolar değerinde ruble mevduatı çekti, bu da Ukrayna işgalinin başladığı Şubat ayındaki miktarın yaklaşık üçte birine karşılık geliyor. Yaklaşık 300 bin Rus’un daha ülkeden kaçtığı tahmin ediliyor. İş gücünde daha fazla azalma, işçi kıtlığını daha da kötüleştiriyor. Bu da Rusya'nın enflasyon sorununu artırıyor. Manşet enflasyon zirveden keskin bir şekilde düşüyor ancak daha da kötüsü emek yoğun hizmetlerin ağırlıkta olduğu sektörlerdeki fiyat baskısı giderek daha da kötüleşiyor.

Ekonomik durgunluk sona eriyor

Bu zorluklara rağmen, Rusya’da ekonomik durgunluk muhtemelen sona ermiş görünüyor. Birçok kişi resmi GSYİH verilerinden şüphe duysa da bir dizi kaynaktan ekonomide ısınma emareleri elde etmek mümkün gözüküyor. Goldman Sachs’ın ekonomilerin aydan aya nasıl performans gösterdiğini sunan ‘mevcut faaliyet göstergesi’ Rusya’da ekonomik faaliyetlerin büyük Avrupa ülkelerindekine kıyasla biraz daha canlı olduğunu gösteriyor.

Otomobil endüstrisi toparlanıyor

Sberbank tarafından oluşturulan ‘harcama ölçüsü’ göstergesi de, Rusya’da seferberlik kararnamesinin ardından sallansa da harcamaların o zamandan beri yeniden yükselişe geçildiğini kanıtlıyor. Birkaç ay önce neredeyse sıfıra düşen otomobil endüstrisindeki üretim de toparlanarak üreticilerin Batı dışından tedarik sağlamayı başardığını gösteriyor. Rusya'nın aylık mal ithalatı ise dolar bazında bugün neredeyse geçen yılın ortalamasını aşıyor.

Birkaç ay önce neredeyse sıfıra düşen otomobil endüstrisindeki üretim toparlanarak üreticilerin Batı dışından tedarik sağlamayı başardığını gösteriyor.

Ekonomi yönetilebilir seviyede

IMF, 11 Ekim'de yayınlanan son tahminlerinde Rusya'nın bu yılki ekonomik beklentilerini yükselttiğini açıkladı. Nisan ayında Rusya GSYİH'sının yüzde 8.5 oranında düşeceğini öngören IMF, şimdi bu oranı yüzde 3.4 olarak revize ediyor. Bu övünülecek bir şey değil elbette, neticede ekonomide bir daralmayı işaret ediyor ancak bu revizyon, Rus ekonomisinin yeniden yönetilebilir bir seviyeye yükseldiğini de ispatlıyor.

Savaş devam edecek

Nitekim ekonomik veriler Rusya'nın savaşmaya da devam edebileceğini gösteriyor. Eylül ayı sonlarında hükümet, 2023-2025 için bir bütçe taslağı açıkladı. Bir endüstri grubu olan Uluslararası Finans Enstitüsü'nden Elina Ribakova'ya göre, bütçe, önümüzdeki yıllarda savaşla ilgili harcamalarda, özellikle de ‘iç güvenlik’ harcamalarında büyük artışlar olacağını gösteriyor. Anlaşılan o ki ekonomik bir çöküşten kaçınan Putin, hem yurt dışında hem yurt içinde bahsi iki katına çıkararak elini güçlendirmeyi planlıyor.

Rusya otomotiv devini kamulaştırıyor: 1 euroluk sembolik ödeme!

 

Biden: Suudi Arabistan'ın Rusya ile yaptıklarının sonuçları olacak

 

ABD ve İngiliz istihbaratından Rusya'nın nükleer planına ilişkin çarpıcı rapor

 

Seferberlik kararı Rusya ekonomisi için umut oldu

 

Rusya, Batılı ülkelere yönelik gıda yaptırımını uzattı

 

Ruslar bankadaki paralarını çekiyor

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/avrupa-resesyona-kosarken-rus-ekonomisi-yukseliyor/1694847