IFRC ve OCHA'nın ortak hazırladığı "Aşırı sıcaklar: Geleceğin Sıcak Dalgalarına Hazırlık" isimli raporda, "Bu yıl Somali ve Pakistan başta olmak üzere birçok ülkede felaketleri körükleyen yüksek sıcaklıklar, daha ölümcül, daha sık, daha şiddetli felaketlerin ve acil insani durumların yaşanacağı bir geleceğin habercisi olabilir" ifadeleri yer aldı.
Sıcak dalgalarının en ölümcül afetlerden biri olduğu ve şiddetlerinin giderek arttığı ifade edilen raporda, iklim değişikliği etkisiyle potansiyel olarak tekrarlayan bu felaketleri önlemek için zaman kaybedilmeden adım atılması gerektiğini vurgulandı.
'En çok en savunmasız insanları vuruyor'
Raporla ilgili basın bildirisinde görüşlerine yer verilen BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, "İklim krizi kontrol altına alınmadıkça, sıcak hava dalgaları ve sel gibi aşırı hava olayları en çok en savunmasız insanları vuruyor. Sıcak dalgalarının etkilerinin en şiddetli şekilde hissedildiği yerler, halihazırda açlıktan, çatışmalardan ve yoksulluktan darbe almış ülkelerdir" diye konuştu.
'İklim krizi insani acil durumları tırmandırıyor'
IFRC Genel Sekreteri Jagan Chapagain ise "İklim krizi, tüm dünyada insani acil durumları tırmandırıyor. İklim krizinin en yıkıcı etkilerini önlemek için, özellikle en fazla risk altındaki ülkelerde, uyum ve hafifletme çabalarına eşit şekilde yatırım yapmalıyız" dedi.
'İnsanların fizyolojik ve sosyal sınırlarını zorlayacak'
Önümüzdeki on yıllarda, sıcak hava dalgalarının Afrika'daki Sahel Bölgesi, Afrika Boynuzu ile Güney ve Güney-Batı Asya gibi bölgelerde insanların fizyolojik ve sosyal sınırlarını zorlayacağına ve aşacağına dair tahminlerin yer aldığı rapora göre insani ihtiyaçların zaten yüksek olduğu bu bölgelerdeki aşırı sıcak hava dalgaları, büyük çapta can kayıplarına, nüfus hareketlerine ve daha da derinleşen eşitsizliklere yol açabilir.
En çok etkilenen gruplardan biri tarım işçileri
Aşırı sıcaklığın etkilerinin küresel olmasına karşın bazı grupların diğerlerinden daha fazla etkilendiği görüşüne yer verilen raporda, bu gruplara örnek olarak tarım işçileri gösterilirken, yaşlılar, çocuklar, hamile ve emziren kadınların da yüksek hastalık ve ölüm riski altında bulunduğu bildirildi.
Rapor: Erken uyarı sistemi sağlanmalı
Raporda, sıcak hava dalgaları hakkında erken uyarı sistemi sağlanması, acil durumlarda ilk müdahaleyi yapan yerel aktörlerin hazırlıklarının desteklenmesi, yerel girişimlerin finanse edilmesinin yeni ve daha sürdürülebilir yollarının bulunması, insani müdahalenin artan aşırı sıcaklıklara göre adapte edilmesi ve insani yardım, kalkınma ve iklim alanlarında katılımın güçlendirilmesi gibi öneriler verildi.
Antalya'da 83 yıl sonra sıcaklık rekoru
Sıcak kahve sevenlere kötü haber! Kansere yol açabilir
Grönland'da sıcak geçen eylül, buzullarda rekor erimeyle sonuçlandı
Son elli yılın en sıcak üçüncü ağustos ayı yaşandı
Dikkat çeken araştırma: Nefret söylemi hava sıcaklığı ile ilgili