Karayolu taşımacılığında tüm dünyada giderek daha büyük bir sorun olan TIR şoförü eksikliğini azaltmaya yönelik Lojistik Derneği (LODER) ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi önemli bir işbirliğine gitti. “Karayolu Yük Taşıtı Sürücülüğü” ön lisans programı ile üniversiteli şoförler yetiştirilecek. 2023-2024 eğitim öğretim yılında başlayacak olan programda iş bulma garantisi sunulacak olan öğrenciler, 15 hafta sektör firmalarında staj yapma fırsatı bulacak.
Öğretim çıktılarını, ders planını, ders içeriklerini ve programın altyapı ihtiyaçlarını belirlemek için 1 Ekim’de İTÜ Sosyal Tesis’lerinde LODER ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından bir çalıştay yapıldı. Çalıştaya Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) yetkilileri de katıldı.
Çalıştayda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Hasan Boz, kamunun, özel sektörün ve üniversitelerin bir araya geldiğini ve en iyi müfredatın belirleneceğine inandığını belirterek, projenin kendileri için de çok önemli olduğunu söyledi.
Boz, konuşmasında son iki yılda ihracat rekorları kırıldığını ve hizmet ihracatında en büyük katkıyı lojistiğin yaptığını belirtti. Sürücü temininde sorunların olduğunu belirten Boz, nitelikli sürücü yetiştirme anlamında beklentilerinin büyük olduğunu açıkladı.
“Taşımacılığına destek sağlayacak”
Açılışta konuşan LODER Başkanı Gülçin Büyüközkan ise uluslararası taşımacılığa destek sağlamak için programın geliştirildiğini ve standartlaştırılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Büyüközkan, bu programın diğer üniversiteler için örnek teşkil edeceğini ve ihtiyaçların karşılanacağını belirtti. Büyüközkan konuyla ilgili açıklamaları şöyle:
Yetişmiş karayolu sürücüsü büyük ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır. Bu ihtiyaç şu anda firmaların özel programları ile karşılanıyor. Gençler mesleğe ilgi göstermiyorlar. Teknolojik araç kullanılmasına rağmen, vize sorunları, beklemeler, toplumun mesleğe bakışı gibi nedenlerle ilgi gösterilmiyor.
2023-2024 öğretim yılında başlanması planlanan program Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu bünyesinde yer alacak. 2 yıllık ön lisans programını bitiren öğrenciler Karayolu Yük Taşıtı Sürücülüğü diplomasına sahip alacak. Diploma Avrupa’da da geçerli olacak. Öğrenciler son sene 15 hafta lojistik firmalarında staj yapacaklar. Programa lojistik firmalar da tam destek verdiği için mezuniyet sonrası öğrencilerin iş bulma sorunu olmayacak.
"Sürücü havuzu daralıyor”
Programa destek veren firmalardan Mars Logistics’in Filo Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Erkan Özyurt, eğitimi şoförlükten sürücülüğe geçiş için önemli bir adım olarak gördüğünü söyledi. Sürücülükte yaş ortalamasının arttığını söyleyen Özyurt, sürücü havuzundaki daralmanın taspit edildiğini ve ivedilikle müdahale edilmesine karar verdiklerini belirtti. Programa kadınların da ilgi göstermesinin sevindirici olduğunu ve bunun kendilerini motive ettiğini açıkladı. (Dünya)
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: Lojistik merkezler 26'ya çıkacak
ABD'de Lojistik Yöneticileri Endeksi geriledi
Alman lojistik sektöründen kamu yardımı çağrısı