Muhalif milletvekili Sintiya Zarazir, Beyrut'taki bankanın yetkililerinin ödeme yapamayacaklarını söylemesinin ardından parasını alıncaya dek şubeden ayrılmayacağını ve eyleminde ısrarlı olduğunu dile getirdi.
Yetkililer ve milletvekili arasında müzakerelerin sürdüğü, şu ana kadar Zarazir'in ikna edilemediği ifade ediliyor.
Çok sayıda banka mağduru, Zarazir'e destek için şube önünde toplandı.
Dün 4 farklı banka şubesine baskın yapılmıştı
Bankalardaki paralarını alamayan mevduat sahipleri dün de ülkenin farklı bölgelerindeki 4 şubeye baskın düzenlemişti. Baskınlar sonrası açıklama yapan Lübnan Bankalar Birliği, ülkede yaşanan mevduat hesapları krizinden bankaların değil devlet yönetiminin sorumlu olduğunu bildirmişti
Mudilerin banka baskınları
Lübnan'da döviz rezervlerinin erimesini önlemek için 2019'dan itibaren tüm döviz mevduat hesapları dondurulmuştu. Lübnan Merkez Bankası, Kasım 2021'de kısıtlı ve hükümetin belirlediği kur üzerinden vatandaşların parasını çekebileceğini duyurmuştu.
Ülke, bu gelişmeler yüzünden zaman zaman çeşitli olaylara sahne olurken Beyrut'ta 11 Ağustos’ta bir kişi, parasını çekemediği için silahla banka çalışanlarını tüm gün rehin almış, daha sonra teslim olmuştu.
Beyrut'ta 14 Eylül'de de bir kadın, parasını çekmek için bankayı basmış ve hesabındaki 13 bin dolarlık meblağı aldıktan sonra şubeden ayrılmıştı.
16 Eylül'de ülkenin farklı bölgelerinde en az 7 banka baskını daha yapılmıştı.
Lübnan Bankalar Birliği, krizden hükümeti sorumlu tuttu
Lübnan'da paralarını çekemeyen mudiler, bankaları bastı
Lübnan tartışıyor: Banka baskınlarında sorumlu kim?