Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2021 yılı mali tablosunda yer alan gelir kalemleri içinde faiz gelirlerinin yer alması ve bu gelir kaleminin ismi değiştirilerek diğer gelirler yapılması tartışmalara neden oldu. Tartışmaların odak noktası, dini gerekçelerle kurulan ve islamın toplum nezdinde doğru bir şekilde uygulanmasını amaçlayan kurumun, kesin bir dille yasaklanmış olan faiz gelirlerinden faydalanması yer almakta. Sözcü'den Deniz Ayhan'ın konuyla ilgili haberi şöyle:
Önceki yıllarda aldığı faiz gelirleriyle eleştirilen Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yeni bir hamle geldi. 2019'da 2 milyon 197 bin 374 TL faiz geliri elde ettiği Sayıştay denetçilerince belirlenen Diyanet, 2021 mali tablosunda faiz gelirleri yerine ‘diğer gelirler' ifadesini kullandı.
Diyanet'in 2021'deki ‘Diğer gelirleri' 58 milyon 17 bin 792 TL oldu. “Faizin adı ‘diğer gelir' olmuş” diyen CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, “Diyanet geçtiğimiz yıllarda aldığı faizle gündeme gelmişti. İki senedir faaliyet tablosunda ne hikmetse ‘diğer gelirler' diye bir kalem açılmış ve faiz geliri kalemi çıkarılmış. Diğer gelir miktarı 58 milyon lirayı aşıyor. Şimdi bu miktar faiz geliri
Vatandaşı faize karşı uyaran Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2015-2019 yılları arasındaki faiz geliri 7 milyon 432 bin TL oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı, daha önce faiz gelirinin elde edilmesi konusunda açıklaması şöyle:
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın faiz geliri, personele ödenen paraların (aile yardımı, harcırah, ek ders vs.) kontrol-denetim sonucunda farkına varıldığında geriye alınması aşamasında faiziyle Hazine'ye ödenmiştir. Başkanlığımızın bir işletme gibi gelirlerinden faiz elde ettiği ve kullandığı gibi bir durum söz konusu değildir. Personelden yapılan bu istirdat (geri alma, tahsil) faizi Hazine'ye îrat kaydedilmektedir
Diyanet'ten 'Fiyatları tayin eden Allah'tır' fetvasına açıklama
Diyanet, kredi kartıyla kurban alımı için uyardı