UNAMA'nın kurumsal Twitter hesabından, UNAMA'ya bağlı insan hakları ekiplerinin araştırmaları sonucu olayda can kaybı sayısının 43'e, yaralı sayısının 83'e yükseldiği açıklandı. Açıklamada, kayıp sayısının daha da artabileceğinden endişe edildiği bildirildi.
Taliban yönetiminin İçişleri Bakanlığı ise en son ölü sayısının 25 olduğunu belirtmişti.
Hedef: Şii Hazaralar
Taliban'ın 15 Ağustos 2021'de Afganistan yönetimine gelmesi sonrası ülkede birçok vilayette bombalı saldırılar düzenlendi. En kanlı saldırılarda ise Afganistan'ın yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan Şii Hazaralar hedef alındı. Bu saldırılarda yüzlerce kişi öldü.
Saldırıyı kimse üstlenmedi
Kabil'in batısında ise ağırlıklı olarak Hazara Şiileri yaşıyor. Daha önce de aynı bölgede düzenlenen benzer saldırılar terör örgütü DEAŞ tarafından üstlenilmişti. Ama bu saldırıyı henüz üstlenen olmadı.
Saldırıda hayatını kaybedenler, Şii Hazara etnik grubuna mensup, büyük çoğunluğunu üniversite sınavına hazırlanan genç kızlar oluşturuyor. Yüzlerce öğrenci, üniversite sınavına yönelik deneme sınavına girmek için toplanmıştı.
Şiiler tehlikede
Cuma günkü saldırının ardından olay, ulusal ve uluslararası toplumdan büyük tepki çekti. Tepkilerde, Taliban'ın Şiilere yönelik güvenlik önlemlerini artırması gerektiği vurgulandı.
Yine, Kabil, Herat, Mezar-ı Şerif gibi Afganistan'ın önemli şehirlerinde toplanan kadınlar saldırıyı protesto ederek, Taliban'ın güvenlik önlemlerini artırmasını istemişti.
Türkiye'den, Afganistan'daki terör saldırısına şiddetli kınama